nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

El futur govern autonòmic suma més acords pel canvi

08-06-2015

Avui dilluns han continuat les converses entre PSIB, Podem i MÉS en una setmana decisiva per assolir l’acord pel pacte de Govern de les Balears. Els representants dels tres grups han arribat a acords programàtics en les àrees d’habitatge, igualtat, joves, medi ambient i llengua i cultura.

Pel que fa a l’habitatge, s’ha acordat gravar els habitatges buits d’entitats financeres i s’ha decidit crear un nou servei que gestionarà habitatges buits. En l'àmbit de la igualtat, s’aposta també per la creació d’una Llei autonòmica d'igualtat entre homes i dones, una altra norma legislativa referent al col·lectiu LGTBi i es decideix crear un pla integral contra la violència de gènere a les Illes Balears.

En el marc del medi ambient, es reconeix una necessària revisió dels articles més desreguladors de lleis com la Llei de turisme, la Llei agrària, la Llei del comerç i la Llei del sòl. Els tres partits s’oposen frontalment a les prospeccions petrolieres i volen promoure la modificació de la legislació estatal i europea en aquesta matèria i emprendre les mesures polítiques, legals i judicials necessàries per posar fi a les prospeccions a la Mediterrània.

La polèmica importació de residus aprovada pel Partit Popular vol ser aturada completament. En contraposició a la manera de fer dels populars, el nou executiu autonòmic vol proposar una Llei autonòmica per a la gestió sostenible de residus

I pel que fa a la també polèmica ampliació dels ports d’arreu de Mallorca, la reunió ha acordat paralitzar les ampliacions dels ports esportius i revisar els processos de concessió i privatització en marxa.

En l'àmbit cultural, les converses han girat entorn de la necessitat de recuperar el consens al qual es va arribar gràcies a la Llei de normalització i desenvolupar una política al servei de la normalització de la llengua catalana. I en aquest nou rumb polític, la recuperació de la participació del Govern de les Illes Balears a l'Institut Ramon Llull i la redefinició del paper de l'Institut d'Estudis Baleàrics. També figura com a mesura obligada la recuperació a la TDT dels canals 33/Super3 i 3/24.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per arg, fa mes de 4 anys

@Miquel


Per altra banda, l'argument de les terres americanes o africanes no té credibilitat perquè l'expansió catalana cap al sud s'ha de comparar amb l'expansió castellana també cap al seu sud. Eren dos moviments paral·lels de consolidació de dues nacions. I s'ha de dir que nosaltres vàrem completar la formació de la nació catalana ja en el segle XIII (Mallorca, per exemple, ja era catalana el 1229); mentre que els castellans no varen completar la de la seva nació fins ben a prop del segle XVI.

Valoració:3menosmas
Per arg, fa mes de 4 anys

@Miquel

Qui vulgui negar la catalanitat de Mallorca pot presentar els seus escrits. No està prohibit. Tu mateix pots presentar els teus. La diferència està en la credibilitat de cada argument.

Valoració:4menosmas
Per Miquel, fa mes de 4 anys

Missatge per a l'escrit de "arg"

Has posat dades escrites que demostren la posible "catalanitat" de Mallorca

Quants escrits trobarem que diuen que les terres americanes son espanyoles, portugueses o angleses? el mateix per a terres africanes. Hauriem de tornar-ho tot enrera?

Que algú hagi escrit que es català, no es prova irrefutable. quans escrits hi ha que diuen que Catalunya forma part d'Espanya? O només agafam els que corroboren els arguments que volem defensar?

Valoració:-5menosmas
Per arg, fa mes de 4 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:4menosmas
Per Miquel, fa mes de 4 anys

I ja que hi som, els hi pagam un impost als catalans, etc... tancar ib3 faria falta.

no volem serveis socials, els pobres no crec que estiguin molt per la TV

menys TV i mes cultura de carrer.

Ara podeu posar negatius si voleu.

Valoració:-5menosmas
Per Macia, fa mes de 4 anys

Tambe volem els canals nostros perduts, sa tv des Consell [M] i Som Radio

Valoració:10menosmas
Per Almanco siau agraïts, fa mes de 4 anys

El canvi polític ha estat en gran part propiciat, precisament, pels lluitadors a favor de la llengua catalana -amb tres vagues de fam incloses-; per això, ara, esperàvem avançar, no quedar-nos una altra vegada sense TV3 i altres canals en català, tant de televisió com de ràdio.

Valoració:15menosmas
Per Miquel, fa mes de 4 anys

No només heu de recuperar allò que s'ha destruït fa poc (Súper 3, canal 33 i 3/24); fa falta més (TV3, Televisió de Mallorca [M], Esport 3, Catalunya Informació, etc.) per tal de compensar una mica el gran dèficit de mitjans de comunicació en la nostra llengua.

Valoració:19menosmas
Per I TV3?, fa mes de 4 anys

Ja no ens recordam que no veim TV3, sinó un succedani? No malbarateu el somni!

Valoració:26menosmas
Per situació d'emergència, fa mes de 4 anys

-Recepció de tots els canals de ràdio i televisió que són en català, això és, TV3 (no només TV3cat), Súper 3, 33, 3/24, Esport 3, Catalunya Informació, etc.

-IB3 ni bilingüe ni gonella

Valoració:22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris