cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
25°

Antoni Gomila: «Internalitzar la plantilla d'IB3 n'asseguraria la independència informativa»

04-06-2015

El secretari general del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), Antoni Gomila, ha reclamat en una entrevista a Ona Mediterrània un gir de 180 graus en la gestió d'IB3. Segons apunta l'SPIB, s'hauria de canviar tot el plantejament de la televisió: des dels continguts que s'hi ofereixen fins al tipus de contractació dels professionals que hi treballen.

Quin seria el model més raonable per mantenir una xarxa de mitjans de comunicació públics?

Des del Sindicat de Periodistes sempre tenim en ment el model de Radiotelevisió de Mallorca com un exemple a seguir perquè és una demostració d'un mitjà públic de qualitat i de proximitat que va poder mantenir-se amb un pressupost ajustat. A partir d'aquí, pensam que hem de reclamar que IB3 sigui el que ha de ser: una televisió amb un model periodístic de proximitat i de qualitat, que abordi l'actualitat de les Balears. A més, defensam que com a cadena pública que és, la seva programació ha de ser pensada com a un servei públic i no hi ha de primar l'objectiu d'aconseguir audiència. A més, internalitzar la plantilla dels informatius d'IB3 és la manera d'assegurar la independència dels periodistes, que són garants del dret constitucional de l'accés a la informació.

Paral·lelament a IB3, també pensam que Radiotelevisió Espanyola, que també és pública, ha de tornar a obrir les delegacions insulars fora de Mallorca perquè actualment a l'informatiu territorial de la cadena s'obvia la realitat del que succeeix a les altres illes.

Des del Sindicat de Periodistes, creis que hi ha d'haver una reciprocitat entre les cadenes catalanes i les de les Illes?

Sí, hauríem d'apostar per televisions més col·laboratives i amb una programació conjunta per tal de crear productes de qualitat més econòmics i rentables. S'han comès molts errors en la gestió econòmica d'IB3: s'han comprat drets d'emissió d'esdeveniments esportius que després han estat inviables de mantenir i han provocat un forat en el pressupost molt gros. Abans de cometre aquests errors s'hauria de col·laborar amb els mitjans que ens són propers. A banda d'això, donam suport a la tesi de l'Obra Cultural Balear, que mantenia que hi havia recursos tècnics per evitar la pèrdua del senyal dels canals catalans. S'hauria d'haver fet tot el possible per garantir-ne la recepció.

A la roda de premsa que vau oferir fa dos dies també fèieu una estirada d'orelles a Canal 4 per l'enfocament del vídeo que analitzava la gestió de Mateu Isern...

Efectivament. Sostenim que una peça informativa no pot incloure elements opinatius. El problema no és que dins de l'informatiu hi hagi un bloc d'opinió, perquè a moltes altres cadenes això ja s'ha fet, sinó que no és admissible que dins una notícia que se suposa que és informativa s'hi inclogui l'opinió. Si Canal 4 vol fer un apartat d'opinió dins els seus informatius no hi ha problema, però l'ha de separar de manera clara del bloc informatiu. I, en tot cas, tampoc pot sobrepassar determinats límits; la cadena va anar més enllà de la valoració de la gestió d'Isern com a batle de Palma i va entrar en el terreny dels qualificatius personals. Això infringeix el codi deontològic periodístic.

I què pensau de la política que se segueix a les campanyes electoral que estableix els blocs electorals?

No funciona de cap de les maneres. No té cap sentit que les forces minoritàries disposin de set segons mentre que les majoritària tenen a la seva disposició minuts i minuts. Què es pot dir en set segons? No és pot dir res. Per tant, la distribució cronometrada dels espais electorals no és encertada. Pensam que s'ha de seguir un criteri periodístic enlloc d'establir quotes de minuts. Si, per exemple, una formació política presenta una proposta que és noticiable s'ha de poder mostrar pels mitjans de comunicació públics sense que el nombre de vots del partit suposi un problema.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pepet, fa mes de 4 anys

Un gir de 360 graus, cap de fava, es tornar allà mateix. N'he conegut de més espabilats...

Valoració:1menosmas
Per Jan, fa mes de 4 anys

I no ens poden fer funcionaris als botiguers tambe?
Que putes te a veure,la justicia social teórica de les esquerres,AMB fer mes funcinaris?
El que cal es mes societat civil i manco funcionariat.

Valoració:1menosmas
Per Francesca, fa mes de 4 anys

S'ha de fer allò que asseguri la independència informativa. Sense dubtar-ho.
Els polítics no solen ser gaire inclinats a això.

Valoració:6menosmas
Per Pep, fa mes de 4 anys

Amb les mateixes nòmines, sr. Gomila?

Valoració:0menosmas
Per Pep Xoriguer, fa mes de 4 anys

En general els polítics fan girs de 1440º, es a dir, fer el collò durant 4 anys i quedar-te allà mateix. Estic més aviat d'acord en fer oposicions, encara que les TVs (informatius) sempre ballen al so del seu amo.

Valoració:5menosmas
Per Tros de Mul, fa mes de 4 anys

Peró que dius, animal, que no saps d'on surten ni qui ha posat la majoria de periodistes de la corporació!!!!

Valoració:1menosmas
Per James, fa mes de 4 anys

En efecte, com diu Tivasdavan, no cal un gir que no duu enlloc. Per cert, si un periodista diu aqueixa barbaritat, mereix cap crèdit? No demostra que és un ignorant? A més, darrere d'aqueixes declaracions sempre creix el dubte de si allò que volen és col·locar-se amb un càrrec remunerat i sense fer gaire feina.

Valoració:0menosmas
Per Somera rossa, fa mes de 4 anys

Oposicions ja! A IB3 i a moltes altres bandes.

Valoració:10menosmas
Per Joan, fa mes de 4 anys

Els serveis d'informatius tendrien que ser part de la plantilla d'IB3.
Al dir això recordo una promesa electoral a les eleccions de 2007 d'un tal Francesc Antich que deia " volem una televisió pública que sigui pública ".
És una vergonya que la televisió autonòmica no sigui independent del govern i que els que marquen la línia editorial els posi el governi

Valoració:9menosmas
Per Tivasdan, fa mes de 4 anys

Si fa un gir de 360 graus se quedarà allà mateix on està. EAmb 180, n'hi hauria prou. Però de veritat.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris