algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

MÉS aprova una «proposta de mínims» abans d'emprendre les negociacions amb Podem i PSIB

L'Executiva de MÉS per Mallorca, de forma consensuada amb MÉS per Menorca, ha aprovat aquest dilluns la proposta de «bases pel canvi», el paquet de mesures programàtiques que traslladarà a les negociacions amb el PSIB-PSOE i Podem que comencen aquest dimarts amb l'objectiu de «constituir equips executius de canvi» al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca.

La primera condició que MÉS planteja als altres partits, PSIB-PSOE i Podem, és que les seves direccions estatals es comprometin amb la millora durant l’any 2016 del sistema de finançament autonòmic, amb la perspectiva d'incrementar almenys en 700 milions d'euros anuals els comptes públics de la CAIB o bé mitjançant l'aplicació del principi d'ordinalitat o la supressió del fons de suficiència.

Entre les altres mesures urgents dels «acords pel canvi» plantejades per MÉS cal destacar tot un paquet de mesures de rescat de persones, que inclou la restitució de la targeta sanitària per a tothom; un pla urgent de beques menjador i lluita contra la pobresa; mesures contra la pobresa energètica i un decret per aplicar la renda mínima garantida de 500 euros per a les famílies sense recursos.

El paquet de mesures urgents també fa referència a qüestions mediambientals, com ara la paralització de la importació de residus de l'estranger, i el recurs de la via judicial per aturar les prospeccions petrolieres. La recuperació del diàleg amb la comunitat educativa, la derogació del TIL, de la Llei de símbols o l'ajornament en l'aplicació dels currículums de la LOMQE a ESO i batxillerat són algunes de les mesures que també s'inclouen en les mesures plantejades per als primers 100 dies de l'executiu.

Pel que fa al «programa de transició», des de MÉS han expressat la voluntat de dur endavant un programa «realista però de canvi» que vagi més enllà d'una legislatura, i que doni importància a les mesures per afavorir un canvi de model econòmic, a partir del diàleg amb tots els agents econòmic i socials, i la recuperació d'instruments estratègics com el Consell Econòmic i Social (CES). Des de la formació ecosobiranista asseguren que «es tracta de partir de la centralitat del turisme per avançar cap a un model econòmic més sostenible, amb un millor turisme, més indústria i un sector primari que stengui un paper estratègic». Les mesures de la formació també implicarien la implementació d'una taxa de reinversió turística, com ja s'havia anunciat durant la campanya, en la perspectiva de disposar de recursos per millorar el medi ambient i reconvertir zones turístiques madures.

Les mesures de transparència i participació també són clau per a MÉS, i aquestes inclouen una Auditoria dels comptes públics i del deute i creació Oficina Balear d’Auditoria, Antifrau i Transparència lligada al Parlament, així com iniciatives com la supressió de l'anomenat nivell 33 o l'establiment de mesures d'incompatibilitat entre càrrecs públics i dedicació a l'activitat privada.

Per a MÉS, «és evident que la gent ha votat un canvi gran, i hem incorporat en aquest paquet les mesures que l'han de fer possible, tant a curt termini i de manera urgent, com tot allò que constitueix un programa de transició cap a unes Illes millors, més dignes, més ecològiques i més lliures».

Des de MÉS encaren les negociacions «amb il·lusió i conscients de la gran responsabilitat que representa gestionar aquests acords pel canvi, que per altra banda consideram que han de ser transparents i traslladats a l'opinió pública en tot moment».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per VALENTIA, fa mes de 6 anys

AGÈNCIA DE DISCIPLINA URBANÍSTICA OBLIGATÒRIA PER A TOTS ELS MUNICIPIS.
I POSSIBILITAR LES DÉNUNCIES ANÒNIMES URBANÑISTIQUES I MEDIAMBIENTALS.


IRRENÚNCIABLE.

Valoració:1menosmas
Per situació d'emergència, fa mes de 6 anys

-Recepció de TOTS els canals de ràdio i televisió en català.
-IB3 ni bilingüe ni gonella
-Català REQUISIT

Valoració:6menosmas
Per Llorenç, fa mes de 6 anys

I les noves màquines del tren de Llevant oxidànt-se..
I la memòria històrica esperant el judici final...

Valoració:3menosmas
Per Joan de Porreres, fa mes de 6 anys

,,,,, mesura vital; batles mallorquins i que el parlin.

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris