cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

El 'bon rotllo' de Podem i MÉS

Twitter ha estat la fórmula escollida per MÉS i Podem per fer pública la seva primera reunió informal després de les eleccions. Gràcies a la xarxa social, els ciutadans han pogut saber que aquest dimecres dematí Alberto Jarabo i Laura Camargo, de Podem, i Biel Barceló i David Abril, de MÉS per Mallorca, s'han reunit i han près un cafè, segons Jarabo, «per conèixer els nous companys de feina». Tant el número u de Podem com Biel Barceló han piulat als seus comptes de Twitter.

El candidat ecosobiranista a la presidència del Govern ha volgut subratllar que, a la primera trobada de i , es respirava un ambient de «bon rollo». Ambdós partits han inclòs el hashtag en els tuits respectius, mostra de les primeres enteses després dels comicis de diumenge. La trobada s'ha produït al bar Mónaco de Palma.

Amb aquesta trobada, MÉS i Podem volen fer palès la seva voluntat de negociar amb la màxima transparència de cara als ciutadans i ciutadanes, a diferència de la líder del PSIB, Francina Armengol, que ahir va assegurar que vol que les negociacions es duguin a terme «de forma reservada».

Armengol va dir que negociaria amb els màxims responsables de Podem i MÉS, Alberto Jarabo i Biel Barceló, respectivament, la conformació d'un Govern «que respecti la voluntat dels ciutadans», que han situat el seu partit «com la primera força de l'esquerra».

Després de la celebració de la primera executiva dels socialistes de les Balears després de les eleccions de diumenge, Armengol va posar èmfasi que l'essencial de la negociació no serà el repartiment de responsabilitats, sinó acordar un programa de governabilitat d'acord al gir a l'esquerra reclamat pels votants.

La candidata socialista va eludir condicionar el pacte al fet que sigui ella qui ocupi la presidència del Govern en la pròxima legislatura, però va subratllar que se sent «preparadíssima» per fer-ho i que el PSIB serà «lleial» al que han votat els ciutadans, que han donat 15 diputats al seu partit, enfront dels 10 de podem i els 9 de MÉS.

Armengol va explicar que el president en funcions del Govern i líder del PP, José Ramón Bauzá, li va telefonar per proposar-li una reunió que ella va rebutjar: «Li vaig dir que em reuniria amb les forces d'esquerres per fer un Govern d'esquerres».

La líder dels socialistes va dir que els candidats de cada institució tendran «llibertat absoluta» per negociar amb altres forces progressistes acords de governabilitat basats en el seu programa electoral.

Les «prioritats» amb vista al pacte de Govern seran impulsar «un pla de rescat de les persones», mesures per reduir l'atur i la precarietat laboral, «recuperació dels drets en educació, sanitat i serveis socials» i canvis en el model econòmic per millorar la redistribució de la riquesa.

«Som molt conscients que per fer possible això necessitem recursos econòmics» que han de provenir d'una reforma del sistema de finançament, del pagament del deute de 1.000 milions d'euros que el Govern central té amb les Balears i d'un nou Règim Especial Balear ( REB) diferent al pactat «d'amagat» per Bauzá poc abans de les eleccions, ha explicat.

Respecte a aquesta última qüestió, va exigir al president del Govern en funcions que aturi la implantació d'aquest REB que «hipotecaria moltes inversions necessàries» perquè el nou executiu autonòmic obri un debat que permeti aprovar compensacions efectives de la insularitat.

Sobre aquesta bases la líder del PSIB obrirà «immediatament» la negociació, primer amb Jarabo i després amb Barceló, per intentar acordar un programa de govern previ a la distribució de funcions.

Armengol va assegurat que encara no sap les intencions concretes del seu interlocutor de Podem respecte de la governació de l'arxipèlag, però creu que Jarabo té el propòsit d'integrar-se en un futur Govern de coalició. «Les tres forces som conscients de la responsabilitat que tenim», va sentenciar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Jc, fa mes de 5 anys

Jaume, no cerquis problemes allà on no n'hi ha. El dbalears no ha escrit "bon rotllo" perquè sí, sinó per fer al.lusió al comentari de Barceló del seu Twitter: ell mateix va dir que hi havia hagut "bon rotllo" entre ell i Jarabo, i el dbalears ho ha aprofitat... Ni més ni pus!

Valoració:-4menosmas
Per Jaume, fa mes de 5 anys

Esper que per "normalització lingüística" els nous dirigents no entenguin la potenciació de castellanades com el "bon rotllo", que per molt que estigui escrita amb ortografia catalana no és més que una forasterada ('buen rollo'). El "DBalears" faria bé d'evitar aquesta expressió, si vol fer un ús correcte de la nostra llengua.

Valoració:14menosmas
Per res, fa mes de 5 anys

Adios mi España querida,
el "pico" (bocazas) i la pala ,
me quitan la vida. -joanet vallderrame.
Per la boca moran els (ppnyols) peixos, hahaha.

Valoració:0menosmas
Per emigrante, fa mes de 5 anys

@dImonio:

tal vez escuché mal.

Valoració:-1menosmas
Per el dimonio, fa mes de 5 anys

Migrante, migrante. Tienes de lavarte las orekas, de brutas que las dus no tienes cohones de ollir nada. I no siguis tan malxerrat que aniràs al infern i i el dimonio te tallarà las patillas amb unes estenalles. !Hombre de dios!

Valoració:-1menosmas
Per Maria del Mar, fa mes de 5 anys

Si no desperten sa bèstia dormida poden durar tota sa legislatura, però com vulguin fer llenya es carregaran el govern. Seny i Mesura els poden donar l'estabilitat que necessiten

Valoració:4menosmas
Per tanmateix, fa mes de 5 anys

Tenc l'esperança que d'aquest enteniment en surti un Govern coherent, cohesionat i estable, que no cometin els error d'anteriors governes de pactes "heterogenis", i amb possibilitat de durar moltes legislatures.

Valoració:2menosmas
Per emigrante, fa mes de 5 anys

Qué buen rollo ! Me pareció oir que estos de Podemos eran la izquierda españolista de Madrid pero debo de haber escuchado mal..
Pero claro que sumamos nuestros votos y ni le hacemos sombra al PP.
Bueno ... pues invitemos al pacto al PI; esos que eran de UM hasta que esta desapareció por corrupción y sus mas importantes dirigentes terminaron en la cárcel..
Ah .. que ni así alcanzamos a Bauzá.
Cagondeu !. Pues tendremos que pactar con el PSIB españolista y federal.

Valoració:-2menosmas
Per Marçal, fa mes de 5 anys

Això només es un petit aperitiu, perquè lo que ve darrera es un "bon berenar", Sort

Valoració:8menosmas
Per Quinsembullosos, fa mes de 5 anys

Joan: A això ho dèieu els gonelles, fent-vos passar per nacionslistes, com també vos fèieu passar per gent de Podemos , per carregar contra el Català. I ho féreu fíns que vos calarem.

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris