algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Un 31,4% dels balears volen superar el marc de les autonomies actual

En total, un 31,4% dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears volen superar l'actual model autonòmic, segons el darrer baròmetre del CIS, les enquestes del qual es varen fer entre març i abril de 2015. De les persones que no estan d'acord amb l'organització territorial de l'Estat espanyol, només un 18,9% voldrien menor autonomia o un Estat sense comunitats autònomes. En canvi, dels qui volen més autogovern, un 24,7 es decanta per augmentar les competències de les Illes Balears i un 6,7 voldria que l'Estat espanyol reconegués la possibilitat que el territori s'independitzàs.

En 10 anys la xifra de persones favorables al dret a decidir ha augmentat lleugerament, un 1,8%, tot i que el 2012 —probablement arran de l'emergència del procés del Principat— va augmentar fins arribar a un 12%. Ara, passats dos anys, quan els mitjans han deixat una mica més aparcat el tema, la xifra ha tornat al nivell de 2010.

L'opció que clarament perd suport respecte de fa cinc anys és l'antiautonomisme, passant d'un 24,8% a un 18,9% de ciutadans que volen més poca o gens d'autonomia per a les nostres illes.

Del darrer baròmetre del CIS crida especialment l'atenció una dada: respecte del 2005 es duplica la gent que no té clar o que no vol contestar aquesta qüestió.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xec, fa mes de 5 anys

La veritat és que les preguntes són un poc absurdes pel que fa a treure conclusions sobre com volen estar els mallorquins, menorquins i els pitiüsos.

I és que no demana açò.

Em fa gràcia sempre que es publiquen estudis sociològics sobre el sentiment de pertinença dels menorquins. Es fan preguntes incoherents, fins i tot contraposant sentiments complementaris o consecutius. Per contra, no es contraposen sentiments que sí que podrien ser oposats. Record un estudi que demanava si se sentien més part de Menorca o dels Països Catalans. Com es pot demanar açò si un menorquí només se pot sentir dels Països Catalans arran de la seua menorquinitat?

Idò és el que sol passar quan l'enemic et fa els estudis d'opinió: el resultat és el que cerquen, així que no importa que hi penseu gaire, tant els que us agradi com els que no.

Valoració:14menosmas
Per mallorquín, fa mes de 5 anys

La verdad es que os honra publicar un estudio que deja en ridículo a los nacionalistas.

A ver si después de todo no sois tan panfleteros....

Valoració:0menosmas
Per La veritat, fa mes de 5 anys

La veritat és que l'opció minoritària i amb diferència és la del insignificant 6'7.

Valoració:0menosmas
Per Titular erroni, fa mes de 5 anys

El veritable titular seria "El 67% volen igual o més autogovern"

Valoració:-2menosmas
Per Titular erroni, fa mes de 5 anys

El veritable titular seria "El 54'5% volen igual o menys autogovern"

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris