cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
22°

Gairebé el 90% de la població de les Balears entén el català i el 70% el sap llegir

Són dades que s'extreuen de l'InformeCAT 2015, l'informe anual de la Plataforma per la Llengua sobre l'estat del català presentat aquest dimecres

El Cens de Població i d’Habitatge de 2011 ha permès actualitzar les dades sobre el coneixement del català a les Balears. Aquesta actualització reflecteix que el 88,5% de la població declara que entén el català i el 69,2% el sap llegir. En canvi, la capacitat de parlar-lo i escriure’l és més baixa i se situa en el 63,4% i el 45,1% respectivament.

Les diferències entre illes són notables, essent Menorca on hi ha més competència lingüística en català (el 91,6% l’entén, el 78,3% el llegeix i el 73,7% el sap parlar), i Eivissa-Formentera on n'hi ha més poca (86,1% l’entén, el 60,2% el llegeix i el 55,3% el sap parlar).

Les dades del Cens de 2011 sobre coneixements lingüístics a les Illes Balears mostren el baix coneixement del català entre la població estrangera a l’arxipèlag. El 36,4% d’aquests residents majors de 6 anys declara que no entén el català, mentre que els que tenen un coneixement òptim d’aquesta llengua (el saben parlar, llegir i escriure) sumen un exigu 18,1%. Tanmateix, la proporció d’estrangers que manifesten parlar el català és una mica superior i arriba al 23,5%. També es proporcionen dades sobre la capacitat d’escriure i llegir en llengua catalana de la població de nacionalitat estrangera resident a les Illes Balears; concretament el 35,1% diu que sap llegir-la i el 18,1% escriure-la.

El Tractament Integral de Llengües (TIL) del govern de José Ramón Bauzá, que marginava el català a les aules i que comportà les protestes populars més multitudinàries que es recorden a les Illes Balears, fou declarat nul pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears el setembre de 2014. Els centres educatius de les Illes, malgrat els intents del Govern de seguir aplicant el TIL, van iniciar el procés per desterrar-lo dels projectes lingüístics. A mitjans d’octubre de 2014, més de 100 centres de primària i secundària ja havien reunit els seus claustres i aprovat nous projectes lingüístics derogant el TIL, amb el suport de famílies i comunitat educativa.

En l'àmbit dels Països Catalans

Aquest darrer informe de la Plataforma per la Llengua apunta que el català és una llengua en expansió, dinàmica i amb una presència molt notable en diferents àmbits, en alguns casos molt per sobre del que li correspondria segons el seu pes demogràfic, però aquest creixement va per sectors i sobretot és desigual territorialment.

Alhora, el català pateix una inexplicable manca de reconeixement oficial i jurídic i experimenta una ofensiva sense precedents per part d'institucions com el govern de l'Estat i també de diversos governs autonòmics. Aquests cada cop més freqüents atacs a la llengua catalana, gens casuals, tenen com a objectiu frenar el creixement de la nostra llengua. Per això, des de la Plataforma per la Llengua pensem que el català necessita un estat a favor, que el promogui, i no un estat, com l'actual, a la contra, que demostra diàriament la seva voluntat d'aniquilar la nostra llengua.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Cucurrú, fa mes de 6 anys

Gallineta diu textualment:
"Ahí te tengo que dar la razón, Cucurrú. Todavía me rio al recordar tu cara de sociopata."
Tú no pots recordar mai la meva cara perquè no la veres. Em citares a un carreró solitari de Son Gotleu, i de nit fosca, perquè m'havies "De arreglar" (sic).
T'esperava jo tot sol, encara que pensava que podries venir acompanyat, con ja m'avisaren altres lectors de bona fe. Però ni això.
Mirares des del cotxe de lluny i de rampellada i partires a colgar-te amb ta mare mort de por.
Et vaig esperar 35 minuts, i cada vegada que et dirigesquis a mi t'ho recordaré.
Molta gent va llegir la teva "bravuconada", i record que un senyor, el sendemà, quan ho vaig contar, va escriure:
"A Mallorquín (tu) i els seus, tot se'ls en va per la boca".
I ara ja estic cansat de perdre el temps darrere tu.
No vals ni una buina de somera.
I encara rai que no fores mai alumne meu, que si fos així sentiria que amb tu havia fracassat rotundament.

Valoració:5menosmas
Per Cucurrú, fa mes de 6 anys

Gallineta: I si no creus en la violència perquè em desafiares i em citares en aquestes planes que la gent llegeix? Per llavors fugir?
" -¡Te voy a arreglar!"- escrivies
Et pensaves que jo no me presentaria eh.
Ets un merda que ja no m'interessa en absolut el que puguis dir o pensar.
Au, me'n vaig a fer la tertúlia amb els meus amics, homes de veritat.

Valoració:9menosmas
Per ouet, fa mes de 6 anys

Ahí te tengo que dar la razón, cucurrú. Todavía me rio al recordar tu cara de sociopata.

Otro se hubiera bajado y te habría reventado, pero ya sabes que yo no creo en la violencia. Y mucho menos con ancianos enfermos

Valoració:0menosmas
Per Cucurrú, fa mes de 6 anys

Diu Mallorquín: "De todas formas, ningún trabajador de Mercadona respondería a un cliente en estos términos porque sería despedido fulminantemente (por muy gilipollas que sea ese cliente)"
El mateix em va passar amb un d'Eroski y un altre de GESA (ja fa anys), i als dos només els amonestaren davant mi. Al de GESA, a més, per escrit i em donaren copia i disculpes...
Un altre ouet per favor...

Valoració:5menosmas
Per Cucurrú, fa mes de 6 anys

Mallorquín: També diries que mentesc quan dic que no ets més que un covard que em desafiares i llavors no davallares del cotxe a veurer-mos les cares?
Ni et deixares veure, només anares a mirar si jo hi era.
Entretenim un poc més.
Vine a pondre un altre ouet gallinetaaa...

Valoració:5menosmas
Per Xec, fa mes de 6 anys

Normalitat és que el català es conegui a Calvià tant com el castellà es coneix a Màlaga.

Normalitat és que no s'hagi de gastar un euro en normalització lingüística.

Si les coses són com són no és perquè tinguem llengua pròpia, ja que a Màlaga també tenen llengua pròpia. La diferència és que la llengua pròpia d'allà és la que té el suport total de l'estat, en detriment de les altres, que es tracten com a molèsties, com a problemes. Anam de l'atac frontal a l'atac dissimulat, no hem passat mai d'aquí.

Seria demanar molt tenir un estat que respecti i defensi per igual totes les llengües? Que respecti la Carta europea de les llengües i la declaració universal dels drets lingüístics? Tenir un estat que valori la riquesa i generi un sistema de relació simètrica entre comunitats lingüístiques tal com passa a Suïssa? Vaja, sembla que els va bé a ells... no tenen conflicte territorial, van bé de doblers, no tenen grups lingüístics que es defensin d'altres grups lingüístics...

Per paga, aquests interessos que graviten entorn de la concepció supremacista de l'estat enverinen les polítiques autonòmiques i locals. Rebem mitjans que accepten (en un grau o altre) aquesta concepció, que només donen vida a una realitat lingüística i on sempre hi apareixem (si no ens amagam de ser qui som) com a problema o conflicte.

Valoració:9menosmas
Per mallorquín, fa mes de 6 anys

Estás hecho todo un campeón, cucurrú!! Cualquiera se mete con un maestro de esgrima como tú...

De todas formas, ningún trabajador de Mercadona respondería a un cliente en estos términos porque sería despedido fulminantemente (por muy gilipollas que sea ese cliente)
Así que esta historia, querido amigo, no cuela. No es más que otra de las habituales invenciones de un sociópata muy aburrrido.
¿A qué sí? Venga, se sincero....

Valoració:0menosmas
Per Cucurrú, fa mes de 6 anys

A Biodramina: "Bueno", m'ho demanes tant bé que t'ho tornaré a contar:
Li vaig demanar una cosa a un reponedor de Mercadona en catalá, i em va respondre tot prepotent:
- ¡Hable en cristiano!
Després de llegir-li la cartilla, li vaig dir que em digués on estava la Direcció per denunciar-lo per discriminació, ja que no es pot excloure a ningú per qüestió religiosa, racial, lingüística...I a un alemany o anglès no li hagués fet mai.
Al final estava acollonit, i tota la prepotència li va fugir de cop. Algú em va donar l'enhorabona.
No son temps de crear problemes a l'Empresa on treballes.
Sempre que m'ho demanis t'ho contaré. Pas gust.
Ja conec bé la "furia española". Se desinflen tot d'una que els plantes cara.

Valoració:8menosmas
Per Hèsquel d'Ums, fa mes de 6 anys

"[...] A mitjans d’octubre de 2014 [...]"

Això no compta com a català. Per tant, cal sospitar que els percentatges de l'InformeCAT són irreals.

Valoració:1menosmas
Per Biodramina, fa mes de 6 anys

Pobre Cucurrú.....qué mala suerte.
Cuentanos lo que te pasó el otro día en el Mercadona.
No te cortes.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris