algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Balears se situa a la cua de la despesa pública per habitant

La diferència de despesa pública per habitant entre comunitats autònomes en sanitat, educació i protecció social s'acosta al 60 per cent, segons l'estudi 'Serveis públics, diferències territorials i igualtat d'oportunitats' de l'Ivie i la Fundació BBVA, presentat dilluns a Madrid. En l'estudi s'analitza la despesa en serveis públics fonamentals a l’Estat espanyol des del 2002 fins al 2013. Els autors aclareixen que aquests serveis objecte d'estudi són activitats relacionades amb la prestació i gestió de serveis de salut, beques, i serveis auxiliars de l'educació i la protecció social.

Les Balears se situen a la cua del principal rànquing, només superades per Canàries. Segons l’estudi, les Illes són la comunitat amb un dels índexs més baixos pel que fa a la despesa per habitant en serveis públics fonamentals. Canàries es troba en l'última posició amb 5.253 euros i Balears és penúltima amb 5.432 euros per habitant.

Segons els experts «Les diferències territorials de despesa pública no semblen compatibles amb la igualtat d'oportunitats en l'accés als serveis públics». L'informe assenyala que la diversitat territorial de la despesa pública en serveis públics fonamentals és «molt elevada» , i a causa de la prolongada recessió ha vist com els ingressos públics han caigut amb força. També ha baixat la despesa real per habitant en serveis públics fonamentals, experimentant una reducció significativa en el període considerat (2007-2013).

En educació, l’informe insisteix que la diferència de la despesa entre les comunitats arriba als 55 punts percentuals. Si es té en compte la despesa pública per habitant en matèria educativa, que de mitjana a l’Estat espanyol se situa en els 915 euros, la Comunitat de Madrid apareix en últim lloc amb 791 euros, seguida de les Illes Balears amb 831 euros.

Pel que fa a la despesa sanitària, l'estudi apunta que s'ha reduït també en gairebé totes les comunitats autònomes, situant-se de mitjana el 2013 a nivells de 2004 (1.357 euros per càpita). Astúries lidera aquesta taula amb 1.714 euros per habitant, seguida del País Basc (1.621 euros). Andalusia, amb 1.118 euros, i Balears, amb 1.275, se situen a la cua.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Macià, fa mes de 6 anys

cua = coa

Valoració:0menosmas
Per Soma, fa mes de 6 anys

Conseqüència del capitalisme, de les élits extractives, del descontrol, de la impunitat, etc.etc.etc., però i què, "a tothom li agrada l'olor del seu femer" (Erasme).

Valoració:0menosmas
Per Tomeu, fa mes de 6 anys

HERÈNCIA del senyor BAUZÀ.
Ja sabeu que podeu fer dia 24 ?

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris