cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
25°

Cabrera renova la seva consideració de zona d'especial interès a la mediterrània

9551

El Parc Nacional Marítim Terrestre de Cabrera ha renovat la seva declaració com a Zona d'Especial Interès pel Mediterrani (ZEPIM).

Arxiu

El Parc Nacional Marítim Terrestre de Cabrera ha renovat la seva declaració com a Zona d'Especial Interès pel Mediterrani (ZEPIM) després d'haver superat una auditoria realitzada per un comitè internacional d'experts coordinat pel Ministeri d'Agricultura, Medi ambient i Alimentació al març.

El Parc de Cabrera va ser declarat ZEPIM en 2003 i cada sis anys ha de superar una auditoria de gestió per comprovar quin ha estat l'evolució del parc i la seva situació. En la segona auditoria que supera el Parc, ha aprovat en 56 dels 69 aspectes avaluats.

Alguns dels aspectes millor valorats pels auditors han estat el fet que el parc disposi d'un pla de pesca específic, d'un sistema de recollida de dades científiques i d'una normativa reguladora eficient.

També destaquen l'esforç realitzat per equiparar el coneixement del medi marí al terrestre, i l'esforç i l'èxit aconseguit pels gestors per continuar exercint una gestió efectiva malgrat les reduccions pressupostàries derivades de la crisi.

En les seves conclusions, els autors de l'auditoria destaquen el model de gestió de Cabrera com a exemple a seguir per a altres àrees protegides del Mediterrani.

Espais protegits
Les ZEPIM són espais naturals marins o costaners que gaudeixen d'especial protecció mediambiental, creades a l'empara del conveni de Barcelona per a la protecció dels ecosistemes marins singulars del mar Mediterrani.

Entre les obligacions de les ZEPIM per mantenir-se com a tals figura la de disposar d'un règim jurídic per a la seva protecció eficaç, d'un pla de gestió i un programa de recollida de dades rellevants; establir objectius i mesures de conservació i de gestió molt ben definides; disposar d'un òrgan de gestió amb la suficient dotació de recursos humans i econòmics; així com d'un programa de vigilància contínua.

També s'avaluen el caràcter excepcional del parc; el seu nivell de representativitat natural i cultural; la seva diversitat; la presència d'hàbitats de gran importància per a espècies en perill, amenaçades o endèmiques, i l'existència d'amenaces que puguin menyscabar el valor ecològic, biològic, estètic o cultural de la zona.

Planificació i ordenació
Altres elements que es tenen en compte són l'existència d'un procés de planificació i ordenació de la zona que compti amb suport ciutadà; l'existència a la zona d'oportunitats de desenvolupament sostenible i la d'un pla integrat de gestió costanera.

A més de ZEPIM, el Parc Nacional de l'arxipèlag de Cabrera compta amb altres figures de preservació, ja que és Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d'Importància Comunitària marina (LIC), per la qual cosa forma part de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

L'arxipèlag va ser declarat Parc Nacional a l'abril de 1991 i disposa amb una superfície protegida de 10.021 ha, de les quals 8.703 estan en el mar i la resta ho configuren les illes i illots de l'arxipèlag.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris