algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
19°

Experts de la UE alerten de l'incompliment per part del Govern Bauzá de la legislació lingüística

L'informe 'Greuges contra la llengua catalana 2010 – 2013' , que es pot consultar en línia, recull les transgressions que fa l’Estat espanyol de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries

Última Hora

L'informe 'Greuges contra la llengua catalana 2010-2013', publicat aquest dimarts de forma online, és un document que recull els incompliments per part de l'Estat espanyol de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELROM).

Aquesta carta és un conveni internacional aprovat pel Consell d'Europa (CE) que va ser ratificat per Espanya el 2001, fet que la compromet a aplicar «els graus més alts de protecció de les llengües oficials pròpies diferents del castellà», segons ha informat la Conselleria de Cultura en un comunicat.

L'informe destaca alguns greuges, com els efectes negatius de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) de 2010 sobre l'Estatut; la recentralització de competències i el reforç de la posició del castellà a Catalunya per part de l'Estat, i mesures contràries a la CELROM.

També destaca les polítiques «regressives» dels governs de les Balears, el País Valencià i Aragó respecte a l'aplicació de la Carta; l'impacte del dèficit fiscal en el finançament d'activitats de suport a la llengua, i la nul·la receptivitat de l'Estat a les recomanacions del comitè de ministres de la CE.

A més, deplora que l'administració de justícia espanyola no ha aplicat la CELROM com si fos un text normatiu vigent a Espanya, ja que les sentències judicials estatals que citen la Carta són «gairebé inexistents».

Repassa altres greuges com la impugnació de l'Estat de la Llei del cinema (2010); del codi de consum (2010); de la d'acollida, i la de l'occità per a la declaració d'ús preferent de l'aranès (2011).

Altres punts que exposa són les situacions de discriminació que comporta el desconeixement del català per part de col·lectius dependents de l'Estat; les dificultats de l'ús d'aquesta llengua en les institucions europees, i l'escassa o nul·la contribució de l'Estat a la promoció exterior del català.

D'acord amb el procediment que la mateixa Carta preveu per avaluar el compliment de les seves disposicions, els governs dels estats membres que l'han ratificada han d'enviar triennalment un informe sobre les mesures preses per al seu compliment.

Aquest informe, juntament amb els informes que amb la mateixa periodicitat lliuren altres institucions no governamentals dedicades al foment i la difusió d'aquestes llengües, les ampliacions d'informació que sol·licitin i, si s'escau, la informació obtinguda in situ pels observadors i experts delegats, serveix al Comitè d'Experts previst a l'article 17 de la Carta per emetre el seu informe d'avaluació i la proposta de recomanacions que presenta al Comitè de Ministres del Consell d’Europa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A ritme de la marsellesa, fa mes de 6 anys

A les urnes ciutadans, fem-los fora del Govern...

Valoració:1menosmas
Per La meva opinió, fa mes de 6 anys

A jo me fa vergonya tenir un president així. A cap altre comunitat autònoma ténen un president que maltracta els ciutadàns, deixa que fassin malbé la Natura i li és igual si Madrid se queda tots els nostros doblers. I a damunt és antipàtic i ls seva presència embafa.

Valoració:2menosmas
Per L'hora de la venjança, fa mes de 6 anys

A partir del 25 de maig, a passar-los el bulldozer a ells.
Despiatadament.

Valoració:3menosmas
Per etsuko, fa mes de 6 anys

cansa veure que ells arrasen amb un bulldozer i no passa res, tothom mira cap a una altra banda i nosaltres sempre amb peus de plom i en el punt de mira.
hem de fer un pensament!

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris