algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Sus a la temporada de pesca del raor

Durant el 2013 es van capturar els exemplars més grans d'ençà que es va establir la veda l'any 2000. Els raors van tenir una mida de 160 mm i un pes de 54 grams.

CAIB

Sus a la temporada de pesca del raor. Des d'aquest dilluns, fins el pròxim 31 de març de 2015, els pescadors balears podran capturar aquest preuat peix, conegut amb el nom científic d'Xyrichthys novacula. Tant els pescadors com el Govern esperen mantenir les previsions de l'any passat, en què es van capturar els exemplars més grans d'ençà que es va establir la veda l’any 2000.

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori ha assegurat, en aquest sentit, que esperen que la captura del “raor continuï la tendència dels darrers anys”, és a dir, “amb una mitjana de quatre raors per hora i pescador”. Es preveu, com l'any passat, que els peixos tinguin una mida mitjana de 160 mm i un pes de 54 grams. També es preveu la pesca en fondàries superiors 50 metres, després de la detecció de poblacions en aquestes zones.

La flota pesquera i els pescadors professionals van comercialitzar, durant la campanya de 2013, 461 kg de raors. Durant el setembre i l'octubre, que són els mesos amb més presència d’aquesta espècie a les llotges de les Illes Balears, es van comercialitzar 337 i 115 kg, respectivament.

El departament que dirigeix Biel Company també ha recordat que per aquesta nova temporada de pesca del raor ja ha entrat en vigor el nou Decret 34/2014, d’1 d’agost, que regula els principis generals de la pesca recreativa. El decret obliga a què progressivament tothom tingui llicència de pesca recreativa per a l’embarcació.

La Conselleria, en aquest sentit, ha intensificat les inspeccions durant aquests dies per tal d'evitar les infraccions. Com ha recordat la Direcció General de Medi Rural i Marí, la normativa tipifica com a infracció greu no respectar la veda, delicte que es pot castigar amb una multa mínima de 151 € per cada peix capturat. Això no obstant, el Govern ha volgut deixar constància del “bon comportament dels aficionats a aquesta pesca durant els mesos de veda”.

Veda del raor
La Conselleria, finalment, ha recordat que la veda de pesca del raor es va implantar l’any 2000 després que l'any 1996 es comencés un programa de seguiment de les poblacions d’aquesta espècie a l’arxipèlag. L'estudi constatà la reducció progressiva de la mida mitjana del raor des dels anys cinquanta. Aquesta tendència sembla ara invertir-se. La mida mitjana dels raors de 2013 va ser un 29% superior a la de 1999, quan només mesuraren 124 mm. El pes també va ser el doble.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris