algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

La UIB gestionarà el primer registre estatal de litiasi pediàtrica

708

L'estudi, dirigit pel doctor Fèlix Grases, assegura que la prevalença de la litiasi renal s’ha incrementat en les darreres dècades.

UIB

La Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Associació Espanyola de Nefrologia Pediàtrica creen el primer registre estatal de litiasi pediàtrica. El Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la institució acadèmica s'encarregarà de la gestió i el tractament de les dades recollides en el registre.

Gràcies a l'acord, els investigadors de la UIB tindran accés a totes les mostres de casos de pedres al ronyó en infants d’arreu de l’Estat. Amb aquestes dades podran dur a terme noves recerques amb l’objectiu de conèixer l’etiologia de la litiasi renal en l’edat infantil i la seva correlació amb les alteracions metabòliques i urinàries.

El contracte que fa possible la creació d’aquest registre el van signar, el passat dia 25 de juliol, Llorenç Huguet, Rector de la UIB; Dolores Riego, de l’Associació Espanyola de Nefrologia Pediàtrica; i Fèlix Grases, director del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal.

El 15,3% dels nins de Balears
Els investigadors del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB han presentat, a més, un estudi elaborat conjuntament amb investigadors de l’Hospital Universitari Son Espases segons el qual el 15,3% de la població en edat escolar de les Illes Balears té orina amb un alt risc de desenvolupar pedres al ronyó.

L'estudi, dirigit pel doctor Fèlix Grases, assegura que la prevalença de la litiasi renal s’ha incrementat en les darreres dècades en tots els grups d’edat i també entre la població infantil. De fet, l’edat d’inici de la malaltia s’ha reduït progressivament, de manera que cada vegada es detecten càlculs renals en població més jove.

Segons els investigadors, un dels factors principals que expliquen aquesta tendència és la ingesta insuficient d’aigua. A més l'estudi relaciona la creació de pedres amb les dietes amb un excés de proteïna animal i sodi, amb un alt contingut de sucre i amb un consum insuficient de fruita, verdura i llegums, que són aliments rics en substàncies que inhibeixen la litiasi renal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris