nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Unanimitat per revocar distincions a corruptes i a qui menyspreï Balears

20718

Urdangarin i la infanta reberen la medalla de Matas el 1998.

TOMAS MONSERRAT / JAUME MOREY /

Els guardonats per les institucions de les Illes que siguin condemnats amb sentència ferma per casos de corrupció estan més a prop de perdre les seves distincions honorífiques. Per unanimitat, el Parlament aprovà ahir instar el Govern a retirar els reconeixements en aquests casos i acordà demanar el mateix a la cambra, als consells i als ajuntaments. El Govern ja redacta un decret per revocar la Medalla d'Or de la Comunitat, el màxim reconeixement autonòmic, no només a condemnats amb sentència ferma, sinó també a aquells que facin actes o manifestacions de menyspreu que suposin un demèrit per a la distinció. Aquest seria el cas del duc de Palma, Iñaki Urdangarin, guardonat per l'expresident Matas l'any 1998 juntament amb la infanta Cristina, i ara imputat en el cas Nóos, que en un correu electrònic es rebatejà com a "duque em-palma-do".

Tots els grups del Parlament es posaren d'acord per aprovar dues iniciatives, una de MÉS i una del PSIB, que reberen modificacions del PP. La primera es presentà fa un any, just després que l'expresident Jaume Matas fos condemnat per corrupció. La segona es registrà ara fa un mes i mig, després que l'Ajuntament de Palma retiràs el nom de ‘Ducs de Palma' de la Rambla quan es donaren a conèixer les manifestacions despectives d'Urdangarin.

En el debat de la iniciativa del PSIB, el diputat del PPBiel Martí avançà que l'Executiu està redactant un esborrany de decret per regular les Medalles d'Or. L'objectiu, avançà, és posar en valor aquest reconeixement, i que només se n'atorgui una o dues cada any. Però, a la vegada, també es preveurà la revocació del guardó en dos casos:quan el premiat hagi estat condemnat amb sentència ferma per actes delictius o quan faci manifestacions o actes de menyspreu que contradiguin els mèrits que justificaren la concessió. Precisament aquest supòsit és el que afecta Iñaki Urdangarin.

El Govern, precisà Martí, no reclamarà en aquests casos el retorn material de la Medalla, sinó que revocarà el reconeixement. Per això, plantejà que es modificàs la iniciativa en aquest sentit. El socialista Cosme Bonet acceptà i s'aprovà demanar al Govern que el decret regulador de les Medalles d'Or reculli "expressament" que aquesta "serà revocada, en casos especials i excepcionals, quan concorrin circumstàncies en el guardonat que suposin un demèrit per a l'esmentada màxima distinció de la Comunitat".

L'altra iniciativa que sortí per unanimitat, impulsada per MÉS i modificada pel PP, insta el Govern a aprovar un decret que permeti retirar les distincions honorífiques a persones condemnades en sentència ferma per corrupció. Idemana a la resta d'institucions de les Illes que facin el mateix. "Per rebre un honor, com a mínim s'ha de ser honrat", resumí el defensor de la iniciativa, Nel Martí (MÉS). "Les institucions no poden continuar mantenint altes distincions sobre aquells que han abusat d'una situació de privilegi en interès propi", afegí el popular Miquel Jerez.

El Govern, a banda d'atorgar les Medalles d'Or i els premis Ramon Llull, també té penjats els retrats dels expresidents a la capella del Consolat. També tenen quadres dels seus presidents al Parlament i als consells, on es concedeixen medalles i distincions, igual que passa als ajuntaments amb els fills il·lustres. Segons MÉS, la petició fa referència a tots aquests reconeixements, però el PP manté que serà el Govern qui ho regularà, igual que la resta d'institucions.

En cas que afectàs els retrats dels presidents, la mesura no tindria cap efecte immediat, perquè tant l'expresident Jaume Matas com l'expresidenta del Consell i del Parlament Maria Antònia Munar han estat condemnats per casos de corrupció, però no amb sentència ferma. Tampoc no tindria efecte sobre l'expresident Gabriel Cañellas, perquè no fou condemnat pel cas Túnel de Sóller, ja que els delictes havien prescrit.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per corc, fa mes de 7 anys

Que sigui honrat i que no hagi meinspreat Balears, collons, que venguin tots els
porta-avions de s´ha flota a carrega´ PPros i espanyolistas.

Valoració:8menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 7 anys

Que fossin delictes prescrits no lleva que fossin comesos. A més, en Gabriel Cañellas, en una mostra des seu tarannà, al·legava precisament que estaven prescrits en lloc de mantenir que era innocent, és a dir, invocava sa seua impunitat i no sa seua innocència, no només els cometé sinó que demostrà que li faltava dignitat i decència

Valoració:-1menosmas
Per Fora subvencions a qui menysprea el català, fa mes de 7 anys

I no només això. Que llevin les subvencions a qui menysprei la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, com diu l'Estatut.

Així, em sé d'un que en comptes d'anar a veure el nostre engominat president, haurà d'anar davall d'un pont.

Valoració:-3menosmas
Per Cucala., fa mes de 7 anys

De sentit comú!

Valoració:5menosmas
Per Un de tants, fa mes de 7 anys

S'haurar de mirar el diccionari per a saber exactament quin és el significat de la paraula "menysprear" .

Valoració:0menosmas
Per Pere Joan, fa mes de 7 anys

No només és corruPPte qui roba directament sobre la caixa de tots. També ho és o ho són aquells polítics que prioritzen les decisions en propi benefici abans que l'interés de tots; també aquells que ataquen i volen exterminar la nostra cultura i llengua. Per exemple, Bauzá és corruPPte en tant en quant és manifestament incompatible, atès que vulnera la llei. A més, és ineficaç i inepte, dit sigui de pas.

Valoració:1menosmas
Per guillem, fa mes de 7 anys

una de bona.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris