algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

El petit comerç registra les pitjors rebaixes d’hivern des de 2008

Els comerciants només han venut el 73% dels productes de temporada. Pimeco assegura que ha estat “una de les pitjors campanyes de la dècada”

El petit i mitjà comerç de Mallorca no treu el cap. Els botiguers només han venut el 73% dels productes de temporada durant les rebaixes d'hivern, xifra que suposa el pitjor resultat des de 2008 i "una de les pitjors campanyes de la dècada" .

Segons el darrer informe de la patronal Pimeco, que analitza les vendes des de l'1 de gener fins al 7 de març, un 69% dels comerciants han venut menys que en les rebaixes de 2012, mentre que un 22% n'ha mantingut el mateix nivell. Només un 9% dels botiguers n'ha millorat les vendes.

L'associació de venedors destaca que durant aquestes rebaixes, les primeres "liberalitzades", els comerços s'han quedat amb el 27% dels productes de la temporada en els magatzems, encara que la mitjana dels descomptes ha estat del 55%. De fet, la mitjana suposa un increment del 2% davant la taxa de l'any passat, que va ser del 53%.

Pimeco alertà que des de 2009 no s'havia registrat un percentatge tan alt de comerciants que havien venut menys que en els anys anteriors. De fet, segons recordà el col·lectiu, abans de l'inici de les rebaixes, un 7% de comerciants confiava a incrementar les vendes, un 35% aspirava a mantenir-les i un 58% preveia vendre menys. En funció dels resultats, l'entitat qualifica la campanya de rebaixes com "una de les pitjors de la dècada" i vaticina que bona part dels comerciants mallorquins allargaran els descomptes fins a final de març.

Pimeco considera, a més, que la liberalització del període de rebaixes "ha creat una incertesa i un desconcert considerables", que s'ha reflectit en el comportament de compra dels clients i consegüentment en "un menor volum de vendes dels productes".

"Si en anys anteriors les primeres setmanes eren les més importants en termes de venda, enguany el flux comercial s'ha anat distribuint al llarg de tot el mes de gener i ha anat perdent intensitat a partir de la segona setmana de febrer", remarca l'associació.

La patronal considera que la política de preus a la baixa aplicada pels comerciants, la retracció de les vendes en la temporada ordinària i les condicions climàtiques del mes de febrer han impedit que les rebaixes d'enguany se situïn, en termes generals, en els pitjors valors històrics registrats el 2009, però "no per això deixen de ser una de les pitjors rebaixes dels darrers anys".

Prudència

Amb tot, segons la patronal, atesa l'excepcionalitat de les rebaixes, s'haurà d'esperar a final de març per "conèixer de manera fefaent" la variació percentual del volum de vendes respecte del 2012. "Es pot estimar, tanmateix, que si en la rematada final aquestes es comporten com ho varen fer en els anys 2009 i 2010, la disminució superarà el 20%", conclou el col·lectiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris