cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
25°

Balears lidera l’exclusió dels immigrants irregulars de la sanitat

23150

Els irregulars estan exclosos de l’atenció sanitària des del mes de setembre passat.

E. CANYELLES

Balears és una de les quatre comunitats que aplica amb més duresa l’exclusió dels immigrants irregulars de la sanitat pública i, fins i tot, ha anat més enllà del que establia el decret llei estatal, que garantia l’atenció als irregulars en casos d’urgència, a menors i a embarassades.

Així ho posa de manifest un informe de Metges del Món que fa balanç dels tres primers mesos d’aplicació de la reforma sanitària i detecta que, mentre que algunes comunitats han atenuat l’aplicació de la norma i altres han rebutjat aplicar-la, les Illes són, amb Aragó, Castella-la Manxa i Madrid, les comunitats on més casos i de major gravetat s’han registrat.

Segons l’informe, des del març s’iniciaren a les Illes pràctiques que restringien l’accés a la salut d’immigrants, malgrat que la norma no estava en vigor. Un pic s’ha començat a aplicar, la Comunitat ha optat “per la possibilitat més dura i desprotectora cap a les persones més vulnerables”.

En la pràctica, es compleixen les directrius estipulades en el decret llei, però, segons Metges del Món, a més es produeixen casos com:facturacions de la prestació de l’atenció sanitària a persones de nacionalitat espanyola, facturació a persones migrants amb dret a assistència segons el decret llei mateix, casos d’inassistència a menors, casos de facturació per assistència al part, absència d’assistència farmacològica a persones malaltes cròniques, falta d’assistència farmacològica per patologies severes i retards de quatre mesos en l’expedició de les targetes tramitades per l’Institut Nacional de la Seguretat Social.

L’ONG, fins i tot, cita dos casos concrets d’exclusió a les Illes.  Aporta el de Juliana, una cubana a qui caducà el permís de residència i està pendent d’un document per renovar-lo, i que veié com donaven de baixa la seva targeta sanitària. Se li detectà un quist i al seu centre de salut i a Urgències l’avisaren que li cobrarien l’atenció. Sagnà i es negaren a atendre-la a Urgències. Metges del Món hi intervingué i l’hi extirparen, però no l’enviaren a anàlisi patològica perquè la hi facturarien.

També s’aporta un cas d’una confusió administrativa greu a un jove romanès resident a Mallorca, Nicolae, a qui s’havia denegat la targeta sanitària tot i tenir-hi dret. Després de comunicar-li que estava infectat per VIH i no li donassin cita a l’especialista, Metges del Món hi actuà, detectà que tenia dret a l’assistència sanitària, el jove obtingué la targeta i fou atès a la sanitat pública.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 8 anys

Cada immigrant extracomunitari costa 16.000 euros per any.
Per la sanitat 1.200 euros.
O ho paguen ells, o ho pagues tu.

Valoració:-5menosmas
Per XL, fa mes de 8 anys

Això no te nom.

Valoració:2menosmas
Per jrbs, fa mes de 8 anys

Aquest "govern" de les poques neurones i menys sensibilitaty, ha de demostrar a Madrid pepero, que és mes papista que el Papa, encara en veurem de mes grosses.

Valoració:5menosmas
Per Un de tants, fa mes de 8 anys

Ni en Lepin és tant radical.

Valoració:4menosmas
Per Berenguer, fa mes de 8 anys

Líders en Corrupció i líders en exclusió social.

Fantàstic, quin gran CV que presenta aquest Des-Govern.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris