algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

Justícia a preu de luxe

Avui entra en vigor una llei que promou una pujada generalitzada de les taxes judicials i que farà més "difícil" que tothom pugui accedir als tribunals

517

Els procediments penals són els únics en què no hi haurà taxes.

DANIEL ESPINOSA

A partir d’avui, demanar comptes a la justícia sortirà bastant més car. El Govern de Mariano Rajoy ha aprovat una llei de taxes judicials que acaba d’entrar en vigor i que, segons totes les fonts consultades, farà encara més palès que només aquells amb doblers tinguin els seus drets garantits. En aquest sentit, el president de l’associació de consumidors Facua-Balears, Alfonso Rodríguez, ha arribat a afirmar que la llei “serà únicament per als rics. Deixam de tenir una justícia igual per a tothom, que és allò que diu la Constitució”.

La llei, que en principi cerca lluitar contra la saturació dels processos judicials, s’ha aprovat amb el rebuig col·lectiu de jutges, fiscals, missers i consumidors, que en denuncien la “desproporcionalitat”. Són molts els col·lectius que han demanat a organismes i institucions que presentin recursos d’inconstitucionalitat contra la llei.

Entre el polèmic contingut, destaca el fet que per primer cop les persones físiques (nosaltres) haurem de pagar taxes que abans només pagaven les persones jurídiques (empreses).  Els increments són notables. Ara, recórrer una decisió judicial i apel·lar a l’Audiència costarà 800 euros (abans, 300) i demanar-ho al Suprem, 1.200 (fins ahir, 600).

Aquesta pujada s’aplicarà a les jurisdiccions civil i contenciosa administrativa. I per primer cop, també a la social. És a dir, per presentar un recurs per un tema laboral, s’haurà de pagar. L’únic que en queda exempt són els temes penals i la justícia gratuïta.

Les reclamacions

El degà del Col·legi d’Advocats de les Illes, Martín Aleñar, apunta que un dels grans problemes és la reclamació civil per danys. “Com més doblers vulgui reclamar el justiciable, més haurà de pagar. I potser no els tindrà; per exemple, una família que reclama una indemnització per una negligència mèdica. Si no troben els doblers per pagar les taxes, no podran accedir a la justícia”, assenyala. Aleñar afegeix que els missers no estan en contra de les taxes, però troben que “han de ser raonables i amb mecanismes que compensin i no impedeixin l’accés als tribunals”.

En aquest sentit, l’advocat Laureano Arquero afegeix que “la llei   afecta de manera clara i directa la gent sense recursos. Limitarà terriblement l’accés a la justícia a les economies més febles i es notarà moltíssim en les petites reclamacions d’entre 3.000 i 6.000 euros. L’import de la taxa superarà en algun cas l’import d’allò que es reclama”. Així mateix, el misser afirma que “és brutal que els treballadors hagin de pagar el mateix que l’empresari si no estan d’acord amb el que diu el jutge”.  La lletrada Carmen Serra hi insisteix: “És un abús, una vulneració a la tutela judicial efectiva i a la justícia per a tot. I afecta sobretot les persones que tenen una economia mitjana”.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Elisa, fa mes de 8 anys

Res de nou: va en la mateixa línia que la resta: educació per als rics, sanitat per als rics," justícia" per als rics... i el poble que es mori o que sigui ignorant i es quedi indefens davant dels abusos.

Valoració:-2menosmas
Per Lleonard, fa mes de 8 anys

No és democràtic que no es pugui accedir a la Justícia per manca de recursos econòmics. No crec que aquestes taxes siguin constitucionals (Constitució espanyola del 78).

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris