muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Balears just s’aturà a mitges, malgrat la gran crispació social

23362

Els piquets mantingueren viu l’ambient de vaga durant el matí a Palma.

La crispació i el malestar de la ciutadania contra les retallades dels governs de Rajoy i Bauzá es deixaren sentir a mitges ahir a Balears, en el marc de la jornada de vaga general convocada pels sindicats UGT, CCOO, USO i STE-i.

La convocatòria, que tenia el suport de les entitats integrants de la cimera social i el bloc anticapitalista, es dugué a terme de manera simultània en diferents països europeus en senyal de rebuig a les mesures imposades per la UE "contra la ciutadania i l'estat del benestar".

La vaga general d'ahir fou la segona d'enguany, només vuit mesos després de la del 29 de març, en contra de la reforma laboral de l'Executiu central. La convocatòria no aconseguí paralitzar al 100% l'activitat de les Illes, però tampoc no era la d'un dimecres qualsevol. En tot cas, el sentir general, i segons les dades de Govern i sindicats, és que més treballadors feren vaga ahir que no el mes de març.

Tanmateix, i com és habitual, el seguiment de la jornada va esdevenir un ball de xifres. Els sindicats qualificaren "d'èxit" la convocatòria i xifraren el seguiment en un 73%, mentre que el Govern balear el quantificà en un 26,19% en el conjunt de l'Administració autonòmica. Sobre això, cal assenyalar que els sindicats compten els treballadors que estan de serveis mínims com a vaguistes, mentre que l'Executiu no els compta com a tals.

El seguiment de l'aturada fou desigual, i educació i transports -especialment públics- foren els sectors que més la secundaren. Aules pràcticament buides i coes per agafar un bus de l'EMT foren algunes de les imatges més repetides de la jornada. Com també és habitual, l'aturada va tenir una major incidència a Palma que a la Part Forana, on s'imposà la normalitat, amb l'excepció d'escoles i instituts.

Docents

"Els docents es paralitzen per les retallades, però també per les mesures repressives del Govern Bauzá, com l'avantprojecte de llei regulador de la convivència escolar i el professorat", va dir el secretari general de l'STEI-i, Biel Caldentey. I és que tots els sindicats destacaren la resposta "massiva" en l'ensenyament. Sobre això, agraïren la crida que havien fet les associacions de pares i mares de no dur els infants a classe durant el dia d'ahir.

Però Educació no fou l'únic sector on calà la vaga. En el transport també es notà, especialment dins Palma. Els busos de l'EMT pràcticament només cobriren els servies mínims, fet que provocà coes i retards entre els usuaris. De totes maneres, segons els sindicats, els autobusos de Ciutat transportaren "menys passatgers que de costum". Per a la jornada d'ahir, també es va fer una crida a la vaga de consum. Per això, els convocants destacaren una menor presència de ciutadans en botigues, comerços i restaurants.

Un dels aspectes que destacaren sindicats i governants fou el compliment del 100% dels serveis mínims -pactats prèviament- en tots els sectors. Així mateix, coincidiren a subratllar la normalitat i la manca d'incidències amb què va transcórrer el dia. Els piquets informatius començaren la seva tasca dimarts a la nit i es perllongà al llarg del matí, amb l'acció centrada als carrers del centre de Palma.

Tensió

En general, imperà la normalitat en l'acció dels piquets, malgrat que la jornada matinal acabà amb dos joves detinguts. Els moments de més tensió es produïren al migdia a la plaça d'Espanya, quan la Policia Nacional va detenir dos membres del piquet del bloc anticapitalista, després d'una càrrega policial que els manifestants qualificaren de "desmesurada".

El conseller de Presidència, Antoni Gómez, fou l'encarregat de transmetre el posicionament del Govern sobre la jornada, que fou "garantir els drets de tots els ciutadans: dels que decidiren fer vaga i manifestar-se, però també dels que decidiren treballar com cada dia". No obstant això, des de l'Executiu consideren que la vaga "no és el camí a seguir per sortir de la crisi". Malgrat les crítiques a les retallades, Gómez defensà les reformes i mesures que ha emprès el Govern com "l'única manera possible i la més adequada per accelerar la sortida de la crisi i generar ocupació". Això sí, "respectant i mantenint l'estat de benestar", va dir.

Pressió social

Els sindicats valoraren la importància de la pressió social. "Només plantant cara serem capaços de fer canviar les polítiques actuals", digué Lorenzo Bravo, secretari general d'UGT. En termes similars es manifestà la secretària general de CCOO, Katiana Vicens, per qui la jornada suposà "una passa important de la ciutadania, que ha pres consciència de la situació actual". David Díaz, secretari general d'USO, instà el Govern central a "retirar algunes de les mesures nocives".

Malgrat que els governants i la majoria d'empresaris llevassin importància a la incidència de la vaga, els sindicats sentiren ahir que tenien el suport de "gran part" de la societat, palès en la multitudinària manifestació. Per això, advertiren que la lluita "no cessarà".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per revolta forana, fa mes de 8 anys

On està la crònica del bloc anticapitalista? Vaja tela amb els mitjans illencs! Em fa vergonya que aneu tan de progrés i després manipuleu la informació d'aquesta manera. Un poc d'objectivitat i rigurositat ens vendria molt bé. O es que els delegats sindicals del vostre diari pesen més que la veritat?

Au, ja ho he amollat! I també aprofit per recordar que aquests sindicats tan fantàstics han pactat la reforma laboral que va en contra de la classe treballadora dient que ens representen. Que vos entereu, no representau a ningú més que a vosaltres mateixos,
Salut i enhorabona a tota la gent que no es doblega a davant el poder ni els mitjans mediàtics!

Valoració:-1menosmas
Per IIII, fa mes de 8 anys

Atenció dBalears:

La bandera de la franja de presentació de les notícies "14N VAGA GENERAL Balears" és incorrecta: només hi ha tres faixes vermelles, en lloc de quatre. En canvi, la corresponent a "14N VAGA GENERAL Estat" és bastant correcta.

Valoració:0menosmas
Per una de per aqui, fa mes de 8 anys

Normal. Exemples de motius: els controladors tenien els serveis mínims decretats al 100%... i ningú ha fet res per evitar-ho. Una presa de pèl de serveis mínims, això és llevar el dret a vaga. Moltes empreses represalien als que fan vaga, la gent te por, apart de la sensació de que se la juguen i perden doblers per res, perquè una "demostració d'un dia"... francament, la manifestació tota sola ja fa el mateix efecte. D'altra banda, una aturada d'un dia molts s'ho prenen com a festa, fins i tot alguns piquets anaven en pla "i llavors anam a berenar"... com quedam?
El que s'ha de convocar no és vaga de broma, és vaga INDEFINIDA, aturar el país fins que dimiteixi tot el govern, i que a tothom se li posin per corbata. O anam en sèrio o no farem res.

Valoració:1menosmas
Per pepet pa i trossos, fa mes de 8 anys

Es que l´altra mitat esta a l´atur. Aquests politics que sols els importa el numero que surt al diari, son una pandilla de titelles que no tenen ni la mes remota idea del que tenen que fer , per que el nostre pais es possi en marxa. Assamblea popular JA!!!!!!!!!

Valoració:7menosmas
Per Miquel, fa mes de 8 anys

El que m'ha fet vergonya es veure la policia local, si si la de Palma no la nacional, guardant les portes d'uns grans magatzems del carrer Jaume III, crec que es una vertadera pena que s'embrutin les mans davant la ciutadania (les xiulades eren constants) amb una feina que no els pertoca. Tenia amb un bon concepte la policia local de Palma. Ames amb uns uniformes i parafernàlia, casc,..etc ...cada vegada sospitosament mes semblant amb la policia nacional.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris