algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Projecte Home: un quart de segle contra les drogues

L’ONG de les Illes celebra el XXV aniversari amb una diada en què diverses personalitats explicaren “què els mou”

Projecte Home Balears celebrà ahir el vint-i-cinquè aniversari amb una diada al museu Es Baluard, on foren convidats diversos professionals reconeguts en els seus àmbits que es desplaçaren fins a Palma a reflexionar davant els oients què és això que "els mou i els fa tirar endavant davant situacions difícils". "Volem que ens convidin a viure algun valor que valgui la pena per a la vida", afirmà ahir el president de l'ONG a les Illes, Bartomeu Català. La intenció, aconseguida, fou compartir amb l'audiència els "eixos que han guiat la vida" dels convidats i que els ha permès viure èxits i daltabaixos.

El primer plat de la diada, Veus per a la vida, fou una trobada entre el waterpolista i medallista olímpic Miky Oca, el pediatre Jorge Muñoz, que desenvolupa part de la seva tasca al tercer món, i el president de Projecte Home. Oca explicà que ell, "com molts dels que han passat per Projecte Home, he estat una persona que ha tingut problemes amb les drogues durant molts anys, però he pogut sortir-ne". Muñoz, en canvi, relatà les seves experiències com a pediatre al Txad.

La segona part del programa va consistir en una taula rodona centrada en el significat de la paraula "esforç", en què participaren l'exjutge i jurista Baltasar Garzón, el periodista Iñaki Gabiliondo i l'escriptora mallorquina Maria de la Pau Janer. La taula fou moderada pel vicepresident d'Havas Media i fundador i president del diari Ara, Ferran Rodés.

Rodés, abans de donar pas als convidats, va afirmar que Projecte Home és l'entitat "que té la taxa de rehabilitació més alta del món" i que, si estigués en un altre país, potser hauria optat al premi Nobel. El primer a tenir torn de paraula fou Iñaki Gabilondo, qui digué que "les paraules són importants, però encara ho és més la conducta". "El foc que ha mogut tota la meva vida és estar a l'altura dels meus pares", afegí. El periodista explicà que prové d'una família humil amb nou germans on tots han après "lliçons entre silencis. El comportament és el millor exemple".

Maria de la Pau Janer també parlà de la influència del seu pare i de les nits en què veia "una llumeta al final del passadís", que volia dir que ell estava escrivint. L'escriptora afegí que va aprendre del seu progenitor que "el seu esforç era un esforç feliç, ple, magnífic". Apuntà que aquest "esforç lúdic ens condueix a la felicitat", tot i que també hi hagi patiment.

L'exjutge Baltasar Garzón ressaltà, en canvi, que "l'esforç que més m'atreu és el d'aquells que perden. Quins valors han de tenir en el cos i l'ànima per continuar endavant?". El jutge també insistí en la importància de la solidaritat i de les conviccions.

L'esforç

Garzón, a més, durant la roda de premsa, i preguntat pel cas Over, va afirmar que "tot cas de corrupció és un cas important" i que s'ha d'arribar fins "a les darreres conseqüències" perquè aquests casos "són els que marquen la línia ètica de la nostra societat". També afegí que "comença a recuperar una confiança amb la Justícia si es manté la línia actual davant els desnonaments. Els jutges tenen molt a fer-hi, i no per protegir als bancs, rèptils depredadors que han fet tant de mal".

El darrer acte de la jornada fou una altra taula rodona sobre La voluntat, que fou conduïda per la periodista Begoña del Pueyo i en què participaren el subdirector general de Triodos Bank, Joan Antoni Melé, i els comunicadors Boris Izaguirre i Luis del Olmo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris