nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
15°

Troben 3 fosses de la Guerra Civil a Mancor, Escorca i Marratxí

La catalogació de l’Arxiu de Justícia Militar de les Balears treu a la llum informació inèdita sobre la repressió a què foren sotmesos els antifeixistes

28918

Mapa de les fosses comunes de Mallorca. En negreta, les noves que s'han localitzat.

Memòria de Mallorca ha localitzat tres noves fosses comunes als cementeris de Mancor de la Vall, Marratxí i Escorca. Fins ara no es tenia coneixement d'aquestes fosses, on continuen enterrats, d'ençà de la Guerra Civil, els cossos de vuit persones assassinades pels feixistes.
La descoberta ha tingut lloc arran del buidatge i la catalogació de l'Arxiu de Justícia Militar de les Balears, una tasca que du a terme l'associació Memòria de Mallorca. Encara no fa un any que s'hi treballa i s'han documentat, de moment, més de dos milers de causes judicials.
Amb les de Marratxí, Mancor i Escorca -aquesta darrera, a l'antic cementeri, no a l'actual-, Memòria de Mallorca ha aconseguit documentar 43 fosses comunes. Cal assenyalar, així mateix, que el buidatge de l'Arxiu militar ha tret a la llum la localització exacta de les fosses comunes de Llucmajor i de Sant Joan. Ja es tenia constància d'ambdues, però se'n desconeixia la ubicació concreta.
Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca, explica que la idea d'investigar l'Arxiu militar sorgí de la necessitat de conèixer què ocorregué a les víctimes de les anomenades desaparicions forçades. Aquestes desaparicions fan referència a aquelles persones que varen desaparèixer estant sota la custòdia de l'Estat. Per entendre de què es tracta, Oliver posa l'exemple de les tretes de Can Mir: antifeixistes que havien estat fets presoners, encara que que no podien ser condemnats -perquè no hi havia proves, no havien infringit cap llei- però, això no obstant, eren considerats "perillosos" pel règim i que en comptes de ser posats en llibertat eren lliurats al governador civil. El governador, al seu torn, els entregava extraoficialment a la Policia o bé a grups de falangistes, els quals, segons sembla, s'encarregaven de ‘fer-los desaparèixer'. Aquestes víctimes continuen sense ser reconegudes com a tals per l'Estat. A bona part d'elles ni tan sols se'ls certificà la defunció.
"A l'associació havíem rebut moltes sol·licituds de familiars de desapareguts aquests anys. Sempre s'havia cregut que eren víctimes sense causa oberta, però un afectat ens va lliurar un paper que feia pensar el contrari. Aleshores, acudírem a l'Arxiu militar i demanàrem la causa contra aquell represaliat. Ens comunicaren que no existia, però hi insistírem i vam demanar la causa pel número. Ens l'entregaren, i aleshores comprovàrem que, si bé l'encausat principal no era la persona que cercàvem, a dins també hi havia informació sobre altres represaliats, entre els quals el que cercàvem", relata Oliver. "Arribàrem a la conclusió que per saber què va passar amb les desaparicions forçades havíem de demanar totes les causes i examinar-les una per una. Així, es va decidir emprendre el buidatge", afegeix.

‘Assassinats en directe'
La feina de catalogar l'Arxiu militar s'inicià fa deu mesos. De moment, ja s'han pres fotografies de 216.000 pàgines corresponents a 2.014 causes. Les dues persones que hi treballen segueixen un ordre cronològic i encara no han acabat de fer el buidatge de l'any 1937. "La nostra intenció és arribar al 1939", apunta la presidenta del col·lectiu, que per una altra banda vol fer constar que els responsables de l'Arxiu militar "ens han facilitat molt la feina".
La hipòtesi que els expedients amagaven dades relatives a persones que no eren les principals encausades s'ha confirmat, de manera que alguns expedients contenen dades sobre cinc, deu o vint represaliats. "Pràcticament, a cada una hi hem trobat informació desconeguda fins ara, inèdita. Només disposàvem de la versió de les víctimes, ara també tenim la de l'altre bàndol. Són expedients amb els assassinats relatats pels mateixos repressors, intents de justificar judicialment -encara legals, avui- la repressió", explica Oliver, i posa l'exemple de la causa número 1.023, de Calvià, en què es detalla que el jutge de pau d'aquesta localitat es va treure la camisa de falangista per vestir-se, immediatament després, amb la toga que l'identifica com a jutge. Però no només contenen informació de caire judicial, dins els plecs de fulls també s'han trobat carteres, carnets d'afiliació política, fotografies i altres objectes personals que varen pertànyer als represaliats.
"Quan hem trobat una causa relativa a un conegut, l'hem lliurada als seus familiars, com la de l'exbatle republicà de Montuïri. L'objectiu de Memòria de Mallorca és treballar pels drets de les víctimes i dels seus familiars, abans que recuperar la història", indica la presidenta de l'associació.
Memòria de Mallorca ha rebut una subvenció de 20.000 euros del Ministeri de Presidència per dur a terme el buidatge de l'Arxiu. Les dues persones que hi fan feina es dediquen, bàsicament, a prendre fotografies dels expedients. La investigació històrica es deixa per a més endavant. Quan la feina estigui llesta, es posarà a disposició de tothom a la plana web www.toteslescauses.cat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per l'altra memòria, fa mes de 9 anys

"colles descontrolades d'assassins i a matons amb bandera." Et refereixes a les "Chekas" per exemple? Centres de detenció i tortures il·legals i "fixos" que la república va permetre i no va tancar? Això són "incontrolats" segons tu ? Paracuellos també va ser obra "d'incontrolats" segons tu? La recerca de persones de dretes i catòliques llistat en mà per a ser assassinades també va ser obra d'incontrolats? Idó, si t'he de fer cas i la república no va organitzar tot això però ho va permetre per negligència u omissió, entenc que la gent lluitàs contra aquest règim de terror !! I per cert, la violència "incontrolada" i els assassinats ja van començar a partir de la victòria del Front Popular de febrer de 1936... Penses que els colpistes no en tenien cap suport popular d'una part d'espanyols que veien la seva vida en perill?

Valoració:0menosmas
Per makinet, fa mes de 9 anys

Sr. P.P. Conesa:les històries espantoses, que sens dubte són veritat, que divulgau i els fets criminals de la part"roja"son certament imputables, però no a la II república sinó a partits extremistes, colles descontrolades d'assassins i a matons amb bandera. Són clarament condenmables però NO corresponen, per contra, a la campanya mil·limètricament organitzada per criminals uns militars, uns civils i uns clergues, tots ells feixistes i colpistes, ajuntats en l'anomenat "Movimiento Nacional Salvador d'España".
No entenc l'afirmació vostra que"los españoles ya nos reconciliamos en 1977"... Quins espanyols? A on està això escrit o declarat? I els que estan encara enterrats il·legalment, que hi participaren en aquesta transició falsa? Qui de nosaltres ha pogut escollir els sistema que ens representa avui? Qui ha votat el rei J.Carles I?
Sr. P.P. Conesa els nostres morts ens parlaran i vos cridaran fins que no rebin digna sepultura i res pus. Els morts no són perillosos, no volen revenja, sols el sosec de ser venerats pels familiars que no encara avui no saben on es troben i punt

Valoració:1menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

A Conesa.
Aquesta guerra fou un assaig.
Pots cercar a google, ja trobaràs coses.
Per començar:
http://www.whale.to/b/sp/f5.html

Valoració:0menosmas
Per Pedro Pablo Conesa, fa mes de 9 anys

Do non visit Majorca:
Ahora me entero de que no fueron los planes de retirada del General Vicente Rojo ante la imposibilidad de seguir resisstiendo los que acabaron con la batalla del Ebro.Y mira que tuve la paciencia de leer el librito de Rojo."Reciben la orden",dice Do non vist Majorica,pero ¿de quién? ¿Hubieran seguido resistiendo,ya totalmente perdidos,de no mediar esa "orden".Y luego está eso de que alguien(???)decide que Franco ha de ganar la guerra.Y que ni Stalin,ni Hitler,ni churchill,etc.,pintaban nada.Pues entonces ¿quién pintaba?¿Barceló a manguerazo limpio? Hay que ser serios,por favor.

Valoració:1menosmas
Per Pedro Pablo Conesa, fa mes de 9 anys

Los ejecutores de Paracuellos,Torrejón de Ardoz o las checas de Fomento,Bellas Artes y demás,no cabe la menor duda de que eran auténticos santos,benditos de Dios.Por ello jugaban con las cabezas de asesinados.Que le pregunten a Nin y a sus correligionarios del POUM acerca de la habilidad despellejadora de los "demócratas" del tipo Orlov. Miren:Una guerra civil es algo espantoso y horrible.Los españoles ya nos reconciliamos en 1977 y 1978,al poco de morir Franco.Incluso aceptamos al rey digitado por él.Les recomiendo que dejen ya en paz a los muertos

Valoració:-1menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

A Makinet.
El 28-10-1938 n'Stalin o els qui manen han decidit que les brigades
internacionals siguin evacuades. També rep la orde de no donar
més ajuda a el bàndol de la república. Se ha decidit que en Franco
ha de guanyar.
En Hitler, que fa el paper del polícia dolent, no estava molt
de acord que fos en Franco el guanyador.
A partir de finals o principis de desembre de 1938, els republicans reben la orde de retirar-se de la posicions a la batalla del Ebre.
Tant ès així que els alemanys després de la victoria den Franco
( 1-4-1939) abandonen i se'n duen tot el material de guerra, no deixant ni tan sols un grampó, a partir de finals de maig de 1939.
No serveix de res la història que te hagin pogut contar, els fets o
les cròniques posen en evidència que els principals personatges: Stalin, Lenin, Churchill, Roosevelt, Hitler, Franco, etc. eren subalterns i col·legues i rebien ordes de qualque entitat.
Lo mateix ha passat amb en Bush i Sadam, o amb en Zapatero i Rajoy.
Qualque cosa decidí que les eleccions del any 2004, les guanyàs en Zapatero i les guanyà i que en Bush havia de declarar la guerra a Irak, tant si li agradava com si no.

Valoració:-1menosmas
Per makinet, fa mes de 9 anys

Una correcció Do not visit Majorca:

La II República s'instaurà per un cop de estat, l'abril de 1931: això és MENTIDA. L'abril de 1931 hi va haver unes eleccions municipal democràtiques que varen acabar d'enfonsar una monarquia borbònica decadent comandada per un monarca degenerat, padrí vell de l'actual.

La II República durà fins el novembre de l'any 1975: això és MENTIDA, doncs les 8 lleis fonamentals feixistes del regne d'Espanya (des de la 1a en 1938 fins el harakiri del 1976) així ho confimaven: Espanya era un regne des del dia 1.4.1939. En vols més de proves, analfabet: la bandera constitucional va ser baratada per la feixista, l'himne franquista no era el de Riego, el cap de l'estat va ser una única persona durant 39 anys, sense possibilitat de canviar-lo via eleccions presidencials o democràtiques, la república fou laica i la dictadura professava la religió nacional-catòlica, la república disposava de constitució i la dictadura d'escamots d'execució.

En Franco fou i era el president vitalici de la república per
guanyar el seu bàndol: això és MENTIDA, doncs si el teu raonament filofalangista fos vera, l'actual borbó sería un rei d'una república coronada, ja que el Joan Carles I (rei per cert que ho ha estat sense consulta popular) n'es del successor del dictador genocida Franco.

I una altra prova que la dictadura franquista no tenia res a veure amb la II república és que tu i jo podem mantenir una conversa a hores d'ara (durant aquesta pseudomonarquia federal d'nspiració republicana) sense censura ni tirs en el clatell.

Salut i III república!

Valoració:8menosmas
Per l'altra memòria, fa mes de 9 anys

Mallorquí de soca arrel diu: "los represaliados por los republicanos lo fueron por incontrolados ya que la autoridad de la republica cuando podia llegar al lugar, lo paraba y ademas gastigaba a sus causantes, " Això és una innocentada veritat???

Valoració:-6menosmas
Per l'altra memòria, fa mes de 9 anys

Ginjoler, pot ser et penses que si hagués guanyat la guerra la república no hauria hagut repressió , ni assassinats, ni foses comuns ??? Per favor, si ja només en Paracuellos el govern republicà es va carregar a un parell de milers d'espanyols sense judici !! També es varen carregar a unes desenes de milers de catòlics ...Un anticipi del que esperava a la resta si guanyaven ells...

Valoració:-5menosmas
Per mallorquin de socarel, fa mes de 9 anys

En CAstellano para que lo entiendan todos: A ver si de una vez lo aclaramos, los represaliados por los republicanos lo fueron por incontrolados ya que la autoridad de la republica cuando podia llegar al lugar, lo paraba y ademas gastigaba a sus causantes, LOs asesinados por los nacionales lo fueron debido a un programa dictado por el general Mola y Franco en el que decretaron el terrorismo politico para desaactivar cualquier acto de resistencia. Ademas los republicanos muertos se pudren en fosas comunes desconocidas, los represaliados nacionales han sido honrados lo son actualmente y ha muchos de ellos los han hecho martires, algunas familias de los muertos nacionales han tenido ventajas por tener un martir y ls de los republicanos han sido marginadas, humilladas y maltratadas por tener un "rojo" en la familia ¿veis la diferencia? !!oh no!!!

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris