algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
14°

El PP rebutja la llei de consultes perquè no en vol de sobiranistes

PSM i PSIB retreuen als populars que no creguin en la democràcia. Ho veuen una oportunitat perduda per capgirar el descrèdit de la política

28982

L’impulsor de la proposició de llei, Antoni Alorda, durant el ple del Parlament.

J.Morey

El mateix PP que promou un referèndum a Maó per canviar el nom de la ciutat vetà ahir al Parlament la llei de consultes populars, que promovia PSM-IV-E i que hauria permès fer referèndums vinculants en els àmbits municipal, insular i balear. Per justificar-se, els populars afirmaren que la gent no reclama que els consultin, sinó que els donin feina; que les consultes que s'han fet en altres parts de l'Estat han provocat menys participació que unes eleccions; i que, en realitat, allò que volien els promotots de la proposta és fer consultes sobiranistes que el PP no està disposat a permetre.

Amb aquests arguments, la majoria absoluta del PP impedí que s'iniciàs la tramitació de la llei de consultes populars, més ambiciosa que la catalana, perquè hauria permés referèndums vinculants si se superava el 50% de participació. Els vots de PSM i PSOE no bastaren. Els nacionalistes ho consideraren una "negació" de l'Estatut i "una mala notícia per al sistema democratic", i els socialistes els acusaren directament de "no creure ni en la democràcia ni en l'Estatut", que recull el dret dels ciutadans a participar directament en els afers públics.

Intel·ligència

"El carrer no demana una llei de consultes populars, el carrer demana feina, seguretat, prosperitat i fermesa en les decisions", afirmà el diputat del PP Miquel Jerez, qui defensà que els ciutadans ja havien participat enguany en eleccions i havien demostrat ser "intel·ligents" votant el PP.

"La societat encara no respon a les crides de les consultes populars de la manera com ho fa a les convocatòries electorals", afegí el popular, qui posà com a exemple el "fracàs" de participació en la consulta sobiranista de Barcelona. El diputat assenyalà que aquestes consultes han estat vinculades a opcions separatistes i advertí que aquest era l'interès del PSM. "Si pretenen que sigui per a consultes sobiranistes no hi estam disposats", perquè "ara no és moment d'aventures".

El nacionalista Antoni Alorda, que havia defensat les consultes com un "antídot contra el descrèdit de la política" i de la democràcia, apuntà que les justificacions del PP eren "excuses de mal pagador". "Si diuen que el poble és intel·ligent, per què no li ho demanam?". "Diguin clar que hi voten en contra, perquè no creuen en els referèndums", afegí. "No els ha de fer por la democràcia. Als demòcrates el que ens ha de fer por són aquells a qui els fa por donar poder als ciutadans". Alorda, que recordà que ajuntaments del PPhavien demanat la llei, sentencià que "necessitam com el pa la reconciliació entre institucions i ciutadania" .

Lourdes Aguiló (PSIB) va advertir que, a més d'una demanda social, és obligació dels poders públics garantir els drets reconeguts.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per R.P., fa mes de 9 anys

El dia que siguem majoria l'aprovarem!
però primer hem de canviar els que mos representen sinó mai hi arribarem!
Independència!

Valoració:9menosmas
Per Catalè de Mallorca, fa mes de 9 anys

si en l'anterior legislatura, el Partit Socialista de Moranta hagués decidit aprovar la mateixa llei de consultes que ara demanen, ens haguessin consultat si voliem mantenir la segona festa de Nadal? Botiflers.

Valoració:-1menosmas
Per Manacorí, fa mes de 9 anys

Este pasado noviembre se celebró algo muy parecido a una consulta y no parece que el independentismo en Baleares sea algo para tomarse en serio. ¿Porqué insisten en hacer el ridículo?

Valoració:2menosmas
Per Blandiblue, fa mes de 9 anys

Un dels problemes és que el PP mai ha sabut que vol dir democràcia i com s'administra una verdadera democràcia, més aviat els destorba per els seus plans unionistes de llengua i cultura.

Valoració:23menosmas
Per MJ, fa mes de 9 anys

Ignorau els comentaris en foraster. Aquest és un diari en català.

Valoració:-28menosmas
Per bernadet, fa mes de 9 anys

De consultes sobiranistes, ja en tenim de trenta anys ençà a cadascuna de les eleccions democràtiques que s'han convocat. I ja coneixem els "brillants resultats" que obté sempre l'independentisme a les Illes.

Valoració:-16menosmas
Per xaume, fa mes de 9 anys

Bernat:
Si aquestes illes estassin baix administració francesa o anglesa, al manco gaudiríem un grau de cultura que és totalment in-assumible sota el domini de l'inculta Castella. I a més a més, disposariem d'un passaport que no ens feria avergonyir, com passa ara, quan tenim que sortir a l'estranger.

Valoració:2menosmas
Per chiki, fa mes de 9 anys

quan arrivara un MESIAS que se'n porti tots aquests colons maleducats.......
per que els hem de patir a ca nostre, quin oi de gent

Valoració:4menosmas
Per mallorquin, fa mes de 9 anys

pues yo creo que las consultas son el mejor metodo para dejar en evidencia a la minoria nazionalista. Despues del fracaso en cataluña, ¿se imaginan el ridiculo espantoso que harian en nuestras islas? Seria memorable.

Valoració:3menosmas
Per Bernat, fa mes de 9 anys

Jo crec que lo que no hem de discutir son les mesures per estalviar de l´administració perque aixó es veia venir que s´hauria de fer. Altra cosa es sihem d´estirar de aqui o d´allá, que en tota seguretat cada partit pasaria les tisores per llocs diferents.
El tema de debat es per exemple com s´han de reclamar el que Madrid ens deu i jo no hem crec ni gat que els ppros ho reclamin als seus per via judicial, com he sentit que n.Aguiló podrien arribar ha fer pero no han dit que farien (estil Bauzá).
ELs votador entusiastes del PPsoe no s´han plantetjat mai que si aquestes illes estasin baix administració francesa o anglesa, per fer historia-ficció que hagues pogut esser, com dic aquets entusiastes espanyols nascuts a Mallorca, Menorca o les Pitiuses, ¿com creus que es sentirien amb cognom com Bennassar, Gamundí, Bibiloni, Marí, Mercadal..... ¡Bingo! ho has encertat: serien entusiastes cantants de la Marsellesa o el God save the Queen. I els pardalets no s´han entemut que continuarien, malgrat tot essent illencs.
La nacinalitat es circumstanciá del devenir de l´historia, el sentir-se que es forma part d´un poble es pur exercici de dignitat.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris