nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

La nova llei de Delgado permetrà l’ús turístic dels edificis catalogats

El conseller presentà ahir l’esborrany de la norma, que estarà en exposició pública durant quinze dies. L’Executiu vol que sigui vigent el proper estiu

29082

AppleMark

JOAN TORRES

El Govern permetrà l'ús turístic dels edificis catalogats en qualsevol tipus de sòl, previ informe de l'administració competent turística i de l'administració corresponent en matèria de patrimoni. Així ho preveu la nova llei general turística, que des d'ahir està en exposició pública i a la qual es poden presentar al·legacions en els propers quinze dies. L'objectiu del Govern és que a final d'any o principis del proper el Parlament de les Illes Balears tramiti la normativa i que ja sigui vigent en la pròxima temporada turística.

El conseller de Turisme del Govern, Carlos Delgado, i el director general de Turisme, Jaime Martínez, presentaren ahir la normativa, la qual, assegurà, "no és cap modificació" de l'existent, sinó una legislació "nova, moderna i valenta". El seu equip fa feina en l'esborrany d'aquesta llei des que assumí el càrrec a principis de juliol i alguns dels principals punts han estat reclams de l'Executiu en els primers mesos de mandat.

Amb l'objectiu de guanyar competitivitat, modernitzar la planta hotelera obsoleta i acabar amb l'oferta il·legal, els canvis d'usos són una de les premisses de la nova llei. Tanmateix, Martínez deixà clar que "cada proposta de canvi d'usos haurà de complir unes condicions".

A més dels edificis catalogats en tot tipus de sòl rústic, es permetran els establiments d'allotjament de turisme rural en edificacions existents. Delgado indicà que això en cap cas no suposa "liberalitzar" l'oferta d'aquesta casta de turisme, que "es regularà per la llei de l'oferta i la demanda".

Una altra facilitat per als propietaris de finques rústiques és la simplificació dels tràmits administratius. S'eliminarà la necessitat de la declaració d'interès general i l'informe de la comissió balear de medi ambient. A partir d'ara, serà el departament de Turisme que s'encarregarà d'aquestes gestions.

Així mateix, en el cas de turisme rural, habitatges turístics, hotels de ciutats de 4 i 5 estrelles, hotels de cinc estrelles en sòl urbà amb usos complementaris, hotels de 5 estrelles en sòl rústic complementats amb grans equipaments desestacionalitzadors i hotels de 5 estrelles singulars, queden exempts de la necessitat d'intercanvi de places. A més, es permetrà la reobertura d'establiments donats de baixa de manera definitiva si es reformen de manera integral o amb un mínim de quatre estrelles.

En qualsevol cas, el que es persegueix amb aquesta "flexibilització" d'usos és la conservació i el manteniment de finques i possessions, segons paraules del conseller Delgado, qui no preveu que hi pugui haver una sobreoferta de turisme rural. "Volem donar una oportunitat als propietaris perquè puguin explotar ca seva i donar sortida al patrimoni catalogat", digué en referència a aquestes modificacions concretes.

Tanmateix, la llei també permetrà el canvi de turístic a residencial per eliminar l'oferta obsoleta i modernitzar les zones madures. En aquests indrets, es permetran habitatges de 90 metres quadrats amb una densitat d'1 habitatge cada 120 metres quadrats d'edificació, condicionat a la reforma integral de l'edifici, encara que es permetran altres mides d'habitatge en casos excepcionals, com per exemple els HPO.

Condohotels

Encara que la llei no parla explícitament de condohotels, aquesta nova figura turística quedarà regulada, igual que d'altres que puguin sorgir en un futur. D'aquesta manera, es preveu la creació d'establiments turístics d'allotjament coparticipats o compartits. Els cohotels hauran d'obrir almanco vuit mesos a l'any i els propietaris podran gaudir un màxim de dos mesos de l'habitació.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Guillem Sagrera, fa mes de 9 anys

Jo propos de fer de SaLlotja gòtica d'en Guillem Sagrera un "after hours".

Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Obsoleta?????????????????????? Mai diria obsoleta, si de cas madura, una mica desfassada, etc... però no obsoleta. Obsoleta dóna a entendre que ha tocat fons, i no és així.
S'ha de renovar.

Valoració:-1menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 9 anys

Acabar de prostituir (es déu turisme ho és tot) ses nostres illes

Valoració:8menosmas
Per martí, fa mes de 9 anys

això és un sistema encobert d'urbanitzar foravila, la serra de tramuntana i els pocs espais naturals que ens queden.
I els mallorquins fora de sa serra. els camins públics, les rutes excursionistes, a privatitzar-les

Valoració:3menosmas
Per Margalidota, fa mes de 9 anys

Quedaria bé un Urban Ressort a es palauet del carrer de Sant Feliu.

Valoració:2menosmas
Per Foraviler, fa mes de 9 anys

Bàsicament el que veig es que les hoteleres es convertiren en immobiliàries i poc més. A més es posen dures traves als petits hotelers, perquè un hotel de 4 estrelles no es que el pugui posar en marxa un "emprenedor" precisament. A més no es xerra de les condicions de treball i preveu grans projectes remodeladors que requereixin una acció coordinada entre diferents sectors públics i privats (com per exemple la reforma de la Platja de Palma).

En fi, si abans es liberalitzava el sol ara es "liberalitzen" les places hoteleres, amb la diferència de que ara tothom està de deutes fina a dalt. No sé a qui volen vendre aquests nous habitatges si ha n'està ple de vivendes en venta

Valoració:5menosmas
Per Ginjoler, fa mes de 9 anys

República Bananera: País on no se sancionen les ilegalitats, si no que és modifiquen les lleis per complaure els grans cacics.

Valoració:15menosmas
Per Pep, fa mes de 9 anys

idò ara ja puc tenir una caseta il·legal a Anei i llogar-la legalment. Jo m"en faig una dema mateiux

Valoració:34menosmas
Per jbm, fa mes de 9 anys

I un hotel de luxe a la Seu, per quan???

Valoració:28menosmas
Per jbm, fa mes de 9 anys

Només un 30 per cent???

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris