nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Rècord d’aturats a les Balears

Al novembre es va registrar la xifra més alta de persones sense feina a les Illes, ins a 97.320. El mes passat, l’Arxipèlag va liderar l’increment d’atur a tot l’Estat respecte de l’octubre. Augmentà un 12 per cent, això vol dir 10.396 desocupats

La xifra de persones sense feina assolí un nou rècord a les Balars el mes de novembre, fins a 97.320. És la primera vegada d'ençà que es registra la sèrie que se n'obté un nombre tan elevat, al qual s'haurien d'afegir encara els prop de 50.000 fixos discontinus que no es compten en les llistes del SOIB.

A mes, l'Arxipèlag liderà l'increment de l'atur respecte de l'octubre en l'àmbit estatal. La desocupació augmentà un 12%, això és 10.396 desocupats més, amb referència a octubre. En el conjunt de l'Estat, la pujada fou de l'1,4% (59.536 persones), fins a un total de 4.420.462 aturats. Respecte de fa un any, l'atur augmentà per segon mes consecutiu i ho va fer un 5,7% (5.271 persones).

La directora general d'Economia i Estadístiques del Govern, Maria Teresa Palmer, si bé reconegué que la xifra no és bona, assegurà que "és habitual" que al novembre l'atur s'incrementi a causa del final de la temporada turística. "Altres anys ha registrat remuntades molt superiors al 12% d'enguany", recordà Palmer, qui també insistí que la desocupació ha pujat a tot l'Estat i a totes les comunitats. De fet, atribuí la xifra rècord d'aturats a la situació econòmica "molt negativa" de l'actual moment, tant en l'àmbit estatal com internacional.

Amb vista al desembre, Palmer confia que l'augment d'aturats "sigui més lleuger". El portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, no descartà que el 2012 comenci amb 100.000 desocupats. Sobre l'actuació del Govern per fer front a aquest problema, Palmer reiterà que la feina que fan d'equilibri pressupostari i facilitar projectes d'inversió privada "és el camí a seguir per generar ocupació". Tanmateix, no féu al·lusió als llocs de feina que s'han destruït o es destruiran com a conseqüència de les retallades en el sector públic.

Sectors

L'atur augmentà en tots els sectors, excepte en el de la construcció -que experimentà un lleu descens- tant en termes intemensuals com interanuals. Sobre això, Palmer explicà que el desfasament que hi ha a determinats sectors, en els quals l'atur puja en més proporció que la caiguda de l'afiliació, és perquè existeix un "transvasament de població" de la construcció o la indústria cap als serveis, "en el qual hi ha una major demanda de gent que cerca feina".

L'afiliació mitjana a la Seguretat Social de novembre se situà en 364.564 persones, xifra que representa una reducció de 55.279 afiliacions (-13,17%) amb relació a l'octubre, que el Govern considerà "habitual" en un mes de novembre. Pel que fa al mateix període de 2010, l'afiliació a les Balears davallà un 2,67%, és a dir, en un any s'han perdut 9.987 afiliats.

Reaccions

Tanmateix, els prop de 100.000 aturats de les Illes no deixaren indiferents ningú, i agents socials, econòmics i partits polítics expressaren la preocupació per la xifra històrica.

El president de la patronal CAEB, Josep Oliver, lamentà que "després d'un estiu en què es va arribar a crear ocupació respecte de l'any anterior, al final de la temporada turística, les turbulències financeres i la falta de confiança han fet efecte". Oliver considerà "transcendental que s'emprengui com més aviat millor la reforma laboral i la resta de reformes estructurals pendents". La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca, PIMEM, qualificà "d'alarmants i dramàtiques" les dades de l'atur, les quals "confirmen que les mesures adoptades fins ara no són suficients per aturar la sagnia de desocupació i tancament de negocis".

Pel secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, "l'austeritat tota sola no resoldrà els problemes" i trobà necessari augmentar la inversió pública, un major compromís en el pagament als proveïdors i incrementar el pressupost per a l'àmbit social i polítiques actives d'ocupació. El secretari d'ocupació de CCOO, Francesc Mellado, considerà "inadmissible que amb un rècord històric d'atur el Govern no dialogui amb els agents socials i continuï apostant per la presa de decisions unilaterals".

També el PSOE arremeté contra l'Executiu i Francina Armengol manifestà que els 97.320 aturats "són els grans oblidats dels pressupost per al 2012", ja que els comptes de l'Executiu "no tenen cap mesura de creació d'ocupació". USO lamentà que la xifra de desocupats augmenti "sense que ningú no hagi assumit responsabilitats per aquesta xacra social".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Joan, fa mes de 9 anys

Idò els peperos...quins campions que són !

Valoració:1menosmas
Per uns tant i uns altres res, fa mes de 9 anys

A part del sou base i els complements per assistir a les comissions i als plens, els diputats del Congreso reben un 'paquet tecnològic', un pla de pensions privat i els desplaçaments i hotels pagats

Valoració:1menosmas
Per Formenterer, fa mes de 9 anys

No, jo d'aquest govern no esperava res més que polítiques antinacionals i antisocials. Estan acomplint el que ja m'esperava, per això ni els he votat ni els votaré en la vida.

Valoració:9menosmas
Per escoltava, fa mes de 9 anys

pero cualquu esperava que aquest govern fes res, ido ja heu veis.

Valoració:7menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

@Tià, sense justificar les decisions contra la nostra cultura, els nostres interessos econòmics i la nostra identitat que pren aquest govern d'ara i les actuacions d'aquest tipus que fa, li demanaríem a vostè si abans no patia gens. Perquè, a la nostra unitat, amb el govern anterior també patíem i molt, patíem de veure un executiu navegant a la deriva, incompetent, poc empàtic amb la societat, frívol en temes econòmics, que prenia decisions sense acompanyar-les de les actuacions que correspondrien a tot esperit democràtic...

Valoració:11menosmas
Per Tià, fa mes de 9 anys

Estirat,

Vas errat d'una cosa (i no prengues tort aquesta precisió):

dius que queden quatre anys de patir. Si et refereixes al "Gobierno" de les Balears, queden tres anys i mig de patir. El temps fa via.

Valoració:4menosmas
Per navegant, fa mes de 9 anys

Al minut 5.40 es parla de les Illes Balears, però val la pena el video sencer.

http://www.youtube.com/watch?v=URS9t3sDFuk

És sobre l'espoli fiscal. Sala i Martín.

Valoració:9menosmas
Per jrbs, fa mes de 9 anys

Mentrestant, el PP deixa perdre 30 milions d'euros deixant que els patrimonis de mes de 700.000 no paguin.
Els 4 ricaxons utilitzen els 240.000 vots en benefici de 4 aprofitats.

Valoració:35menosmas
Per Goliat, fa mes de 9 anys

El pp va dir que fer baixar l'atur era prioritari. Podem creure aquests polítics? El que queda en evidència és que al pp se li perdona tot, tot ho fan ben fet, fins i tot allò que no fan.

Valoració:20menosmas
Per Xesc, fa mes de 9 anys

Un de tants,

Estic segur que si haguessin dit el que farien durant la campanya electoral, hagessin guanyat igual. Trits però és així,

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris