muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

L’Executiu rectifica: preveu rebaixes a la targeta sanitària i més doblers a Educació

Amb les esmenes dels populars al pressupost, el Govern també respon a les queixes dels consells del PP i els millora el finançament, tot i que serà pitjor que abans

121932

El vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, en una conferència per explicar els pressuposts de 2012.

Miquel Àngel Canals(M.À.C.)

El Govern aprofitarà les esmenes presentades ahir pel PP per rectificar aspectes polèmics dels pressuposts per a 2012. Així, hi inclourà descomptes en la targeta sanitària, que fins ara no tenia preu i que a partir de l'any vinent es farà pagar a 10 euros. Els ciutadans que la demanin l'any que ve i no els caduqui fins al 2013 pagaran la meitat: 5 euros.

No és l'única rectificació: després de les crítiques de l'oposició, el Govern també millora la dotació per a la neteja d'escoles i serveis informàtics amb 600.000 euros i augmenta 400.000 euros la subvenció a ajuntaments per a manteniment d'escoletes.

Tanmateix, les rectificacions no acaben aquí. Les queixes dels consells controlats pel PP i les advertències d'il·legalitat llançades per l'oposició han tingut efecte i l'Executiu millora el finançament de les institucions insulars. Els pressuposts recuperen les bestretes a compte del nou sistema de finançament. Fins ara, el de Mallorca rebia 37,5 milions a l'any a compte d'una futura llei de finançament (Menorca i Eivissa en rebien sis), però els pressuposts n'havien eliminat l'aportació. Ara es recuperarà, tot i que la quantitat serà inferior: el de Mallorca rebrà 25 milions, i el de Menorca i Eivissa, tres cada un. Però si no s'aprova la llei de finançament l'any vinent, ho hauran de tornar.

Els populars aprofiten per corregir la partida que ha de garantir la gratuïtat del peatge del túnel als veïns de Sóller i Fornalutx. Abans no hi havia ni un euro i ara passa a tenir el milió i mig que anualment costa la bonificació. En canvi, no es resol la mancança en la subvenció del transport marítim.

Això no obstant, les esmenes també serveixen per deixar més clares les retallades. Així, el Govern es dóna carta blanca per suspendre o modificar qualsevol acord o pacte subscrit per l'Administració autonòmica o els ens públics amb l'objectiu de reduir o no incrementar la despesa pública en personal.

Una altra esmena elimina el pagament íntegre del sou al personal sanitari de baixa. Ara, se'ls aplicarà el règim general de la Seguretat Social i, per tant, durant els tres primers dies de baixa no cobraran, del quart dia al vintè rebran el 60% del sou base i en endavant el 75%. En matèria sanitària, es rebaixen les limitacions perquè els metges puguin fer compatible l'activitat en la sanitat pública amb la privada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Cose Luis Ignasio, fa mes de 9 anys

Aquest conseller és el millor de tots. Està d'allò més ben preparat, té les idees molt clares i segueix les directrius d'Espanya i de la UE. Amb un conseller com aquest estam salvats. No m'estranyaria que fos el proper president de govern de les Balears i Pitiüses. Quan sigui vell recordarà amb enyorança aquests moments històrics, però probablement nosaltres ja no ens recordarem d'ell.

Valoració:0menosmas
Per Isaac, fa mes de 9 anys

Ara rectifiquen, vol dir que no ho van pensar bé quan van fer la primera comunicació?. Això és poc professional, però és una tàctica útil: ara hi haurà gent que dirà que la targeta sanitària tampoc no és tan cara, quan abans deien que valdria 10 i ara 5. Això ja passava al mercat de la meva infantesa: valia 1, te'n demanaven 10 i en pagaves 5 i te n'anaves a casa d'allò més content.

Valoració:1menosmas
Per Remei, fa mes de 9 anys

Els imposts que pagam treballadors i empresaris de les Illes Balears haurien de quedar íntegrament aquí i no anar a fora per mantenir altres comunitats. Aquí necessitam aquests doblers per poder tenir els serveis que són necessaris. És això que s'ha d'aconseguir. Ni pp ni psoE ho volen perquè el seu pla és endur-se'n els imposts d'aquí per subsidiar l'Espanya profundament poc productiva.

Valoració:4menosmas
Per Pau, fa mes de 9 anys

Madrid ens roba! L'espoli fiscal de 3.500 milions equival al pressupost autonòmic de 2012. D'això José Ignacio Aguiló i J.R. Bauzá no en diuen ni pruna.

Valoració:11menosmas
Per fogater, fa mes de 9 anys

És espectacular això del PP: ara no, ara sí, ara qui ho sap, ara no ho sé, ara ja ho veurem... vaja, que si fos una empresa privada, les rialles de la competència se sentirien des de la Conxinxina. Ells, que se les donen de "bons gestors". Quina guarda!

Valoració:6menosmas
Per Farta del PP, fa mes de 9 anys

A mi me pareix que a l'hora de pagar per a la tarjeta sanitària, s'hauria de tenir en compte els anys que fa que una persona cotitza a seguretat social. No és el mateix una persona que fa quaranta anys que PAGA a la seguretat social, que una que en fa dos, i això s'hauria de mirar. Bén igual que a l'hora de rebre serveis tals com, radiografies, visites mèdiques, etc. perquè sempre pagam justs per pecadors i això no ha d'esser així.

Valoració:10menosmas
Per imma, fa mes de 9 anys

i pujar els impostos a les rendes més altes, reduir el pressupost a l'esglèsia, eliminar les partides militars i eun llarg etc?

destruint l'estat del benestar

Valoració:19menosmas
Per xim, fa mes de 9 anys

i de que ens han pres la Segona Festa de Nadal no en direu res ??????
és indignant !!!

http://bibiloni.cat/blog/?p=1147

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris