muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
18°

Donen l'incendi d'Eivissa per “pràcticament controlat”

Els tècnics de l'Ibanat asseguren que no serà declarat oficialment extingit fins que no passin les hores de més calor del dia

Els tècnics donen "pràcticament per controlat" l'incendi que afecta el municipi eivissenc de Sant Joan de Labritja des de dimecres, encara que per precaució no serà declarat oficialment com a tal fins que passi el migdia d'avui i les hores de més calor del dia. "L'incendi està pràcticament controlat però per un principi de prudència no es donarà per totalment controlat fins a aquesta tarda, després de les hores més càlides del dia", ha declarat la consellera d'Innovació, Interior i Justícia, Pilar Costa, des de la post de comandament avançada de l'emergència a Cas Curuné. Costa ha explicat que en la reunió celebrat aquest matí pel centre de coordinació de l'extinció s'ha decidit baixar el nivell de risc de 2 a 1, "el que significa que ja no és necessari cap tipus de mitjà extraordinari perquè no hi ha perill per a les persones i les cases" i els treballs passen a ser responsabilitat de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat).

De moment continuen treballant en la zona entre 3 i 4 mitjans aeris, així com les brigades de l'Ibanat i dels Bombers d'Eivissa que sumen uns 80 efectius que combaten des de terra "els petits focus que sobretot generen fum i inquietud en els veïns", ha detallat Costa. La consellera ha llançat "un missatge de tranquil·litat" als veïns de la zona perquè l'extinció ha evolucionat "de forma positiva" aquesta nit, ajudada pel 92% d'humitat relativa que s'ha registrat, així com pel fet que "les temperatures no han estat especialment elevada en comparació a quan va començar l'incendi". Costa ha assegurat que es manté el càlcul que l'incendi ha afectat a unes 1.400 hectàrees, però s'eleva l'estimació de les que estan cremades fins a les 1.300, de les que ha dit que "en les primeres 48 hores es va cremar pràcticament el 80%".

La consellera ha subratllada que la resposta a l'incendi va ser ràpida, ja que els mitjans d'Eivissa es van activar "en molt pocs minuts", després els de Mallorca i així successivament, però ha indicat que la devastació de les primeres hores es va deure a les condicions meteorològiques adverses. "El tema meteorològic no va ajudar res pel fort vent i les elevades temperatures, sense oblidar també l'orografia de la zona de Morna i la densitat de la vegetació," ha assenyalat sobre l'ocorregut els dos primers dies. Costa ha insistit que l'evolució ha estat molt positiva a partir dels dos dies i mig des que es va declarar el foc. La consellera ha defensat que "el dispositiu de Medi Ambient va ser extraordinari en la seva mobilització i en la posterior coordinació dels diferents organismes que han intervingut". "S'han deixat la pell des del primer dia", ha incidit Costa, que ha remarcat que l'experiència adquirida en l'anterior incendi, ocorregut a Benirras el passat estiu, ha ajudat la bona gestió de l'actual.

També s'han cremat "uns 18 habitatges, algunes d'elles calcinades, altres amb danys de consideració", així com dos cotxes i una autocaravana. Costa ha detallat que els damnificats hauran de recórrer a les seves companyies d'assegurances i per a béns no assegurats al Consorci de Compensació d'Assegurances, encara que ha advertit que no cobreix el cent per cent. Ha assenyalat que a més l'Ajuntament de Sant Joan també demanarà ajuts. La consellera s'ha referit a les reivindicacions sindicals de falta de mitjans realitzades des d'Ibanat i ha recordat que la petició no és nova: "fa més d'un any que la fan". Costa ha assenyalat que el gerent d'Ibanat ja va donar compte dels mitjans existents, encara que ha admès que "quants més n'hi hagi, millor".

"Però en la responsabilitat que em correspon, quan es va activar el nivell 2, amb l'activació dels mitjans d'Eivissa i els de l'UME de 300 persones, el control de l'incendi i dels mitjans destinats, ha estat satisfactori, sense perjudici que es pugui revisar i millorar, ha dit Costa, que ha assenyalat que l'anàlisi es farà una vegada el foc estigui extingit. La responsable autonòmica ha subratllat que "la prioritat és l'extinció" i el següent pas serà posar en marxa un pla de restauració com es va fer a Benirrás. En la seva opinió, la destrucció de pins i sabines ha assolit el rang de "catàstrofe" a Sant Joan, pel que la regeneració natural no serà possible i d'allà la necessitat d'un pla de restauració.

Ha assenyalat que als nous responsables polítics, després de les eleccions del 22-M, "se'ls traslladarà tota la informació i l'experiència dels últims incendis ocorreguts a Eivissa, per treballar de costat en la millora de cara al futur i en la restauració de la zona de Sant Joan". Costa ha dit que serà necessari "un debat profund sobre la gestió forestal i la netedat de boscos" per encarar el futur. La consellera ha recordat que ja s'han desmobilitzat bona part dels efectius aeris, així com els mitjans terrestres de l'UME que completaran la seva retirada d'Eivissa al migdia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris