algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
11°

Neixen per primera vegada en deu anys exemplars de 'virot petit' a Sa Dragonera

Aquesta au és un endemisme de l'arxipèlag i es troba en perill d'extinció

125638

Un dels polls que han nascut a l'illot després del programa de desratització.

Ferran Aguiló - Caib.

Per primera vegada des de fa deu anys han nascut al parc natural de Sa dragonera polls de 'virot petit', una espècie endèmica de les Illes Balears i en perill d'extinció, la reproducció de la qual a l'illot s'havia vist perjudicada fins ara per la presència de rates.

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat, el procés de desratització que va dur a terme el Govern a Sa Dragonera a començament d'aquest any ha permès finalment el naixement de nous exemplars.

El Govern ha assenyalat que hi ha constància de la nidificació del virot petit en una colònia pròxima al port des Lladó fins a finals dels anys 90, quan es van realitzar controls de les poblacions de rata amb un projecte LIFE de la Unió Europea.

Tot i això, les poblacions de rosegadors es recuperaven molt ràpidament i els controls no donaven resultats sostenibles. Des d'aleshores, cada any els ous o els polls de virot petit eren devorats per les rates i des de fa deu anys no es detectaven noves niuades en aquesta colònia.

El virot petit és una espècie endèmica de les Balears, catalogada en perill d'extinció. Per aquesta raó, el pla de recuperació de l'espècie elaborat per la Conselleria de Medi Ambient preveia la desratització de Sa Dragonera amb l'objectiu de contribuir a la seva recuperació.

Cal assenyalar que després de les operacions de desratització, els sistemes de detecció (càmeres d'infrarojos i targetes d'empremta) no mostren indicis de presència de rosegadors al parc natural. Tot i això, el Govern ha puntualitzat que tècnicament no es pot certificar l'èxit definitiu de la desratització fins passats dos anys, si bé considera que els resultats fins ara són favorables.

L'autoritat de gestió del Parc Natural de Sa Dragonera, integrada per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat i el Consell de Mallorca, aprovarà aquesta setmana un pla de bioseguretat per mantenir el control de rates, evitar una futura infestació i, si calgués, donar resposta a qualsevol incident que pugui produir-se.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Biel, fa mes de 10 anys

Enhorabona Joan Mayol, Biel Vicens, Vicenç Vidal i a la reta de formidables treballadors de la COnselleria de Medi Ambient. Endavant!

Valoració:3menosmas
Per Carlos Delgado, fa mes de 10 anys

BONÍSSIMA! Visca Sa Dragonera!

Valoració:4menosmas
Per toni font, fa mes de 10 anys

molt bona noticia!

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris