algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Clam pel català, amb la mirada posada en el 22-M

Prop de 2.000 persones reivindiquen la Llei de normalització lingüística en el decurs de la diada “Mallorca m'agrada”, promoguda per l'OCB

52676

Tot un exit el Clam pel català.

Ferran Aguiló

Prop de 2.000 persones culminaren ahir a la plaça Major de Ciutat la campanya "Mallorca m'agrada!", impulsada per l'Obra Cultural Balear. Aquesta iniciativa, encetada a principi d'any, ha consistit en la gravació de desenes de lip dubs i la promoció de l'"orgull mallorquí" enfront del discurs que veu provincià parlar en català.

S'hi féu festa grossa, amb música i dimonis. Tanmateix, de la reivindicació de les tradicions més nostrades, es passà ràpidament a la defensa del català. I és que divendres es commemorava, precisament, els 25 anys de l'aprovació de la Llei de normalització lingüística al Parlament balear. Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural balear, recordà aquesta efemèride en les seves paraules davant la multitud: "Aprovada per unanimitat, la llei marca el camí a seguir perquè la nostra llengua, la catalana, recuperi la presència que li correspon en tots els àmbits d'ús públic i formal". Jaume Mateu, a més a més, destacà que el català "ha estat sempre l'instrument amb el qual hem fet les nostres màximes aportacions a la cultura universal".

Tot i així, la possibilitat que el PP arribi al Consolat de la Mar no mobilitza les esquerres com sí que succeí el 2007. Per això, aquesta defensa del català sonà a una defensa preventiva, amb la mirada posada a les eleccions autonòmiques del 22 de maig. De fet, la majoria de partits polítics hi envià delegacions. Hi era la plana major de la coalició PSM-IV-ExM, d'Esquerra i de Convergència per les Illes. La presència de dirigents del PSIB fou més escassa, tot i que no hi faltà Francina Armengol (que fa dos dissabtes ja anà a l'Acampallengua de Campos). La presidenta del Consell hi anà escortada per Lluís Maicas, petit empresari i poeta, que engrandí les llistes del PSIB, fet que sorprengué molta gent. També hi assistiren joves d'Esquerra Unida.

Qui no es veieren foren els representants del Partit Popular. Lluny queden els anys 90, quan els conservadors també donaven suport a l'OCB en temps de Cristòfol Soler.

Malgrat la seva absència, foren presents en la ment dels que sí que hi eren. Antoni Verger, candidat de la coalició PSM-IV-ExM, destacà que les forces progressistes han de ser "una trinxera contra les ànsies involucionistes del Partit Popular", mentre que Catalina Reynés, número 2 de la llista de Convergència per les Illes a Cort, també insistí en l'oposició del seu partit al discurs contrari al català del PP: "Donam suport al 100% a la lluita de l'OCB per la nostra llengua, per sobre dels interessos del PP". I és que ahir era palesa la por que un hipotètic govern del PP ataqui la normalització lingüística. David Abril, d'IniciativaVerds, remarcà que "el PP cerca un conflicte allà on no n'hi ha cap: amb les llengües". A més, encara que les enquestes electorals atorguin bons resultats a la seva coalició, es mostrava neguitós per la possibilitat que el PSIB perdi escons i no es pugui reeditar el pacte.

La proximitat del 22-M era, per tant, a la vista de tothom. Tant és així que tres desenes de membres de PSM-IV-ExM exhibiren banderins de la seva campanya electoral. Tot i que no hi ha cap norma que ho impideixi, la imatge no agradà a tothom, perquè es podia interpretar com un acte partidista (fou una queixa sentida entre alguns membres de l'OCB i d'altres partits polítics).
Tanmateix, la política havia entrat a la plaça des de bon començament. Convergència per les Illes, per exemple, facilità la balconada de la seva nova seu, a la plaça Major, perquè els fotògrafs poguessin prendre imatges.

Així mateix, aprofitaren per penjar una bandera mallorquina de la balconada en motiu de suport. Jaume Mateu acabà dient: "Res no ens ha d'espantar, si no consentim fer cap passa enrere en el camí de la recuperació de la nostra personalitat".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Francesc, fa mes de 10 anys

Margo, totes les senyeres són catalanes. El que passa és que n'hi ha que representen una part de la catalanitat i n'hi ha que s'empren com a representació de tota. Fons groc i pals vermells=símbol de catalanitat. I si no t'agrada, puja aquí dalt i veuràs el toro (que es diu a Menorca).

Valoració:2menosmas
Per Marga, fa mes de 10 anys

Uuuyyy, si, si, pujar l'autoestima dels mallorquins, si, si, Mallorca, m'agrada. OCB.CAT!!! per quan un domini .BAL?, per exemple, aixó també mos pujaria s'autoestima.

Valoració:-17menosmas
Per llengua pròpia, fa mes de 10 anys

Enhorabona a tots els assistents! I tant, Mallorca, ens agrada!!!! L'estimam i molt!

Valoració:13menosmas
Per Òscar Ibáñez, fa mes de 10 anys

Salut i Força... estàs prou confús amb això de l'article salat. L'article salat també fa pancatalanisme ja que també existeix a Catalunya i al País Valencià. "Sa Tuna" i "Sa Riera" (Bagur) "S'Agaró" (Sant Feliu de Guíxols) i molts pobles més.

Valoració:17menosmas
Per Rafa, fa mes de 10 anys

Vaya! Yo creia que entre subvencionados, asalariados, estomagos agradecidos, amiguetes y familiares directos, conseguirían juntar a más de mil de personas...qué decepción!

Han intentado confundir a la gente de buena fe con lo de "Mallorca m´agrada", cuando en realidad no son más que unos pancatalanistas excluyentes, pero les ha salido el tiro por la culata. Ya no engañanan a nadie. Solo a los que se dejan engañar.

Valoració:-18menosmas
Per D.Tururu - Soller,, fa mes de 10 anys

Això no és Catalunya ni ho serà mai ja esta bé .. I AIXÒ COM ES MENJA?? --- Denominacions mallorquines com 'S'Aigo Dolça', 'Passeig des Born', 'S'Aranjassa', 'Carrer des Forn de la Glòria' i 'Sa Drassana', estan sent substituïdes per 'l'Aigua Dolça', 'Passeig del born ',' L'Aranjassa ',' Carrer del Forn de la Glòria 'i' La Drassana '. "S'acaba així amb una de ses nostres principals senyes d'identitat com és el nostre article 'salat", .. sa meva llengo materna és es mallorquí, i no es català. No més pancatalanisme .. no mes invasió!! Catalans de Mallorca ?? Ja està bé de dir dois! catalàns a catalunya, i cadascú a ca seva.. PD. Lo més segur és que es diari balears donant exemple de ser un diari demòcrata me eliminés el meu comentari mmmem ses sunbenciones .. Salut i Força

Valoració:-19menosmas
Per Macià, fa mes de 10 anys

A Mallorqui, Joan Mesqui..., no se a voltros, però a jo Mallorca, sa meva terra, m´agrada i molt, ara si a voltros no vos agrada, sincerament crec que teniu un problema i gros.

Valoració:17menosmas
Per Margo, fa mes de 10 anys

"aprofitaren per penjar una bandera mallorquina de la balconada....", raaaarooo!, al manco era una senyera malloquina i no catalana

Valoració:-11menosmas
Per Tià, fa mes de 10 anys


A la primera temptativa contra la nostra llengua que cert ppartit faci (si és que guanya per majoria absoluta), s'esclafarà el nas contra una murada massissa. No s'esperen la que es toparan.

Valoració:11menosmas
Per Mallorqui, fa mes de 10 anys

"Prop de 2000 persones..." si just eren, forçant es contes, uns milenar...s¡hipocresia de tot aquest xou es sa mateixa de aquest diari...viu de es castella i fa voure que fa feina per la nostra llengua...comedia!!!!, de ses tanques per ser mes clars....

Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris