algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

El Govern dicta el dret d'informació dels usuaris dels centres de docència no reglada

El Consell de Govern ha aprovat avui un decret amb el qual regula el dret d'informació dels usuaris dels centres docents que donen ensenyaments que no suposen l'obtenció d'un títol oficial, centres contra els quals es van interposar a les Balears 172 reclamacions el 2009 i 27 durant aquest any. La portaveu de l'Executiu balear, Joana Barceló, ha explicat que el text també estableix que els crèdits al consum subscrits amb les entitats financeres que tinguin un acord previ amb aquest tipus d'acadèmies no s'hauran de tornar en el cas que se suspengui l'activitat docent.

Aquest decret es fonamenta en la normativa de defensa dels consumidors i usuaris que obliga els empresaris a posar a disposició dels futurs alumnes, de forma clara i comprensible, informació sobre les característiques essencials del contracte i, en particular, cap a les seves condicions jurídiques i econòmiques. Precisament és aquesta informació, prèvia a la contractació, la que permet al consumidor decidir vol si contractar, i assumir d'una forma conscient el risc que es deriva de la contractació. Barceló va destacar que aquest tipus de centres han generat la presentació de 172 reclamacions durant el 2009, i 27 en el 2010. A més, va indicar que dues acadèmies han trencat des de desembre de 2008.

Alguns dels problemes més comuns relacionats amb aquests centres són les dificultats a l'hora de resoldre contractes, el finançament del cost dels estudis o la informació donada sobre les característiques dels ensenyaments, especialment quan es tracta d'especificar l'existència o manca d'oficialitat. El decret és d'obligat compliment per a tots els centres que arrelin o donin ensenyaments no oficials a les Balears, fins i tot encara que els titulars tinguin el seu domicili social i fiscal fora de la comunitat. El text també inclou que en les ofertes, promocions o publicidades dels cursos no es poden utilitzar termes que puguin induir a la confusió als usuaris sobre la validesa acadèmica dels ensenyaments. Tampoc no es poden usar denominacions específiques que, pel seu significat -com a, per exemple, llicenciat o diplomat- o per la utilització d'un idioma estranger puguin produir error respecte a la nacionalitat del centre, als ensenyaments que es donen o als títols que s'atorguen.

Els centres estan obligats a lliurar, junt amb a l'oferta dels cursos un document informatiu en el que s'especifiqui la identificació del centre i els seus titulars o responsables, i la denominació i característiques del curs. Igualment, s'exigeix l'explicació de la forma de donar els cursos, així com si és necessari material que no faciliti el centre o el sistema per contactar amb el professorat o per a les gestions administratives. A més, s'ha d'informar del dret en cas de contractar el finançament amb qualsevol altra entitat, així com de les característiques del crèdit. Quant a les sancions, el decret preveu que el seu incompliment es considerarà com a infracció en matèria de consum. Així, aspectes com la negativa o l'incompliment de les obligacions de donar informació, la manca de concordança entre la publicitat i el contingut real dels cursos poden considerar-se com frau en la qualitat dels serveis o incompliments de les condicions de l'oferta, promoció o publicitat del producte.

Aquestes infraccions es considerarien greus o molt greus per concurrència de criteris com la generalització de la infracció; importància de la lesió econòmica per al consumidor o la desproporció del benefici obtingut per l'empresari, i anirien des dels 3.000 als 15.000 euros per a les greus; o des dels 15.000 als gairebé 600.000 per a les molt greus.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris