cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Aquest estiu serà més calorós i sec del normal

50106

Imatge d'arxiu d'un dia de l'estiu passat.

S. AMENGUAL

El pròxim estiu, que començarà dilluns vinent, serà "marcadament càlid amb una probabilitat superior al 70 per cent" a la Península, les Balears i les Canàries, ja que es preveu una anomalia "significativa" de temperatures superiors en un o dos graus centígrads i precipitacions "per sota del normal", segons ha explicat aquest dijous el portaveu de predicció l'Agència Estatal de Meteorologia, Fermín Elizaga.

En roda de premsa, Elizaga ha indicat que "fonamentalment" en la Península ibèrica i en l'interior de la península, la probabilitat que aquest estiu sigui més càlid del normal és "elevada".

Així, ha comentat que s'espera que les precipitacions acumulades es quedin "lleugerament per sota del normal" a tot Espanya, principalment en l'interior peninsular, mentre ha advertit que també "és probable" que hi hagi ones de calor i períodes de refrescament i tempestes.

Per la seva part, el portaveu de l'AEMET, Angel Rivera ha explicat que aquesta anomalia positiva d'1 o 2 graus centígrads és "important". A més, ha comparat aquesta predicció amb les temperatures registrades al "famós" estiu de 2003, quan les anomalies positives van ser d'entre 2 i 3 graus centígrads.

"Els models de predicció a mitjà termini van en aquesta línia, la d'un estiu bastant càlid", ha afegit. En aquest sentit, Elizaga ha volgut "incidir en la fiabilitat" perquè la probabilitat que manegen és "elevada".

UNA PRIMAVERA CÀLIDA I AMB PLUGES NORMALS

D'altra banda, el portaveu de l'AEMET ha resumit que el passat trimestre març-maig ha resultat per al conjunt d'Espanya "una mica més càlid del normal", amb unes temperatures mitges primaverals amitjanades de 0,6 graus centígrads superiors, respecte al període de referència (1971-2000) i amb unes precipitacions "entorn de les normals".

En el seu conjunt, ha indicat que aquesta ha estat la segona primavera més fresca en el que va de segle XXI, després de la de 2004 a Espanya, encara que si es compara amb la resta del món, es tracta "a nivell global", de la primavera més càlida en comparació amb el segle XX, amb una temperatures mitjana de 14,8 graus centígrads.

Referent a això, Rivera ha admès que "és innegable" que les temperatures a tot Espanya han anat sent més càlides i que aquesta primavera, en general, "tota la Península" ha registrat valors normals o lleugerament càlids, amb anomalies entre 0 i 1 graus centígrads per sobre de les habituals.

Tanmateix, ha necessitat que la primavera ha resultat "relativament freda" en algunes zones de les Balears i, sobretot en Menorca, mentre que ha registrat temperatures "normals o lleugerament per sobre de les habituals" en la major part de les regions del vessant mediterrani i al nord de Castella i Lleó.

Rivera ha comentat també que en la resta d'Espanya, la primavera ha estat càlida i ha tingut un caràcter molt càlid a Galícia, regions del vessant cantàbric, centre i oest d'Andalusia i sud de Castella-la Manxa, que fins i tot han registrat, valors superiors a 1 grau centígrad.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris