algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
18°

La recepta electrònica impulsa el consum dels fàrmacs genèrics i barats

L'Ib-Salut es mostra molt content de la implantació de la recepta electrònica, ja que agilita els tràmits a l'Administració i als usuaris de la sanitat

De vegades, les noves tecnologies són més que un avanç social i ociós, perquè de vegades, faciliten els tràmits burocràtics i ofereixen comoditat als usuaris d'un servei. És el cas de la recepeta electrònica, que des que es va implantar, el setembre de 2006, ja ha estat utilitzada per 264.000 illencs. De fet, el funcionament és senzill. El pacient s'acredita amb la Targeta Sanitària Individual (TSI) en el centre de salut, el metge accedeix a la història clínica del pacient i li prescriu el medicament que necessita, que avala amb la seva signatura electrònica.

Després, el pacient presenta la seva TSI a la farmàcia, on la farmacèutica pot veure les prescripcions pendents i signa electrònicament les que es dispensen, que queden enregistrades en la històrica clínica i en el sistema de facturació del Servei de Salut.

Quan l'Ib-Salut defensa la recepeta electrònica amb tanta vehemència, ho fa avalat pels seus resultats. Tal com explica Joan Pou, director assistencial del servei, "el sistema automatitza la recepta, de tal manera que pot tenir una prescripció farmacològica de fins a un any". L'exemple és clar: un pacient hipertens visita el metge i li recepta els medicaments per a tot un any. Per tant, pot anar a l'apotecari directament, ja que al sistema electrònic n'apareix el tractament. Abans, en canvi, hi hauria d'haver anat cada tres mesos (aproximadament) al metge.
Aquesta senzilla raó és la causant d'una espectacular davallada de les visites als centres de salut i, per tant, la xarxa píblica no se satura i els recursos són racionalitzats.

Un estudi dels anys 2008 i 2009 a 4.294 pacients d'Eivissa i Formentera, amb tractaments crònics, mostra que després d'utilitzar la recepta electrònica es produí un descens del 34,8% en el nombre de consultes d'infermeria. Així mateix, les consultes al metge també davallaren un 12,3%. Aquesta ràtio es constatà tan sols en el primer any, ja que en el segón la davallada augmentà, respectivament, fins al 35,8 i el 22,8%.

La prescripció electrònica, a més a més, també ha millorat els nivells d'acceptació dels fàrmacs genèrics i l'ús racional del medicament, perquè l'increment en la dispensació electrònica de fàrmacs genèrics és, en part, conseqüència de la possibilitat que ofereix per prescriure per principi actiu.

Així, quan el metge recepta per principi actiu un fàrmac per al qual ja existeix un medicament genèric comercialitzat, en un 88% dels casos se'n dispensa el genèric en l'oficina de farmàcia. És a dir, les probabilitats de dispensació d'un medicament genèric són majors en la modalitat electrònica que en la recepta en paper. "Tot i que el metge té la capacitat de prescriure el medicament que més adequat consideri, i això n'inclou de laboratoris privats, s'induix a consumir--ne un de genèric".

De fet, el 35% dels usuaris que han comprat amb recepta han optat pels genèrics. La dada més interessant, però, és que el 55% dels medicaments consumits en el darrer any (més de la meitat!) són genèrics.

Implantació paulatina
Actualment, la recepta electrònica està plenament operativa en tots els serveis de l'Hospital Comarcal d'Inca, de l'Hospital de Formentera i del complex hospitalari de Gesma (General, Psiquiàtric i Joan March).
En la resta de centres, el percentatge de serveis que inclouen la recepta electrònica és del 62% a l'Hospital de Manacor, del 43% a Son Llàtzer, del 41% a Son Dureta i Can Misses i del 4,5% al Mateu Orfila, ja que aquest darrer hospital va començar més tard amb tot aquest moviment per facilitar la rapidesa i la comoditat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris