cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Gairebé no es notà gens a la Part Forana

Els funcionaris acudiren majoritàriament als llocs de feina i demostraren que la crisi pogué amb la vaga, malgrat que mostraren repulsa a les retallades aprovades per Zapatero

La vaga del sector públic tingué poc seguiment a la Part Forana. La normalitat fou la tònica general de la jornada als jutjats, als centres de salut, als hospitals i als ajuntaments. Això no obstant, sí que hi hagué una certa incidència a les escoles i instituts públics. A la comarca de Manacor, els funcionaris més reivindicatius foren els de Son Servera. Tot i que no abandonaren el lloc de feina, lluïren camisetes fetes per a l'ocasió amb el lema "Vaga? No podem!! Tot puja i no volem que ens robin més!!!", que deixava entreveure que fer vaga comportava deixar de cotitzar el dia a la Seguretat Social i una reducció salarial per dia no treballat, tot recordant que "quasi tots som mileuristes".

A Manacor, els jutjats funcionaren amb normalitat, igual que els centres de salut i el mateix hospital comarcal, que prestaren assistència sense problemes. Els ajuntaments de la comarca tampoc no aturaren. En canvi, educació va ser el sector en què més incidència va tenir la vaga contra la retallada de ZP. Al col·legi de Primària Joan Capó de Felanitx l'activitat lectiva fou pràcticament nul·la, com també la de l'escola Es Canyar de Manacor, on un 90 per cent del professorat va secundar la convocatòria dels sindicats. En canvi, als instituts de Manacor i de Felanitx la majoria dels docents varen impartir les classes que els tocaven.

A l'Ajuntament de Sóller la incidència de la vaga de funcionaris va ser pràcticament nul·la. Únicament sis, menys un representant sindical, van seguir la protesta. El batle, Josep Ll. Colom, havia decretat els serveis mínims que marca la llei. També passà desapercebuda a municipis com Esporles, Llucmajor, Marratxí i Andratx. En canvi, cridà molt l'atenció el fet que a Calvià decidissin sumar-s'hi els funcionaris de les Oficines de Turisme municipal, just ara que s'ha encetat la temporada i en un moment en què proliferen les queixes d'empresaris hotelers i restauradors per la deixadesa i manca d'iniciativa de l'equip de govern, que dirigeix Carlos Delgado (PP).

Comarca d'Inca

A Inca, la jornada es desenvolupà amb relativa normalitat. En línies generals, la vaga de funcionaris tingué una incidència mínima amb un seguiment molt baix entre els funcionaris municipals i de prop d'un 80 per cent entre el personal laboral d'alguns consistoris. S'ha de dir que els policies locals no podien sumar-se a la protesta.

El cas de la Sala de Sineu va ser curiós. Malgrat que només dos membres de la brigada municipal feren vaga, el batle, Josep Oliver (PP), i la resta de funcionaris municipals donaren ple suport a la protesta, a la qual, però, no es varen sumar per motius econòmics. "Els/les empleats/ades municipals i el batle de l'Ajuntament de Sineu voldriem exercir el nostre dret de fer vaga, però després de la retallada no ens podem permetre perdre més doblers", deien els cartells penjats a les portes dels edificis municipals.

La incidència de la vaga als ajuntaments de la comarca d'Inca fou molt variable. Als municipis més petits, com Mancor i Sineu, gairebé no va representar absències. Fins i tot alguns consistoris, preveient la baixa incidència, no arribaren a aprovar serveis mínims. És el cas de Pollença, on només un 35 per cent dels laborals i quasi cap funcionari no feren vaga. Als col·legis i instituts públics, assistí prop d'un 60 per cent de l'alumnat i un 80 per cent del professorat, que, no obstant això, repartí fulletons advertint els pares i mares de la protesta.

A l'Hospital Comarcal d'Inca gairebé no es va notar l'aturada. Els retards a l'atenció dels pacients varen ser mínims i tampoc no hi va haver incidències amb els serveis mínims del tren d'Inca, que sortiren segons el previst.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris