algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

Assaig d'una vaga general

Els sindicat avisen que la propera protesta pot ser massiva si la patronal no defensa l'economia real i el Govern juga 'a dues bandes'

Els secretaris generals d'UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, varen avisar ahir el Govern davant milers de manifestants a Madrid que, si hi havia una vaga general causada per la lesió dels drets dels treballadors, seria "massiva".

Així ho expressaren quan acabà la marxa per defensar els empleats públics, que congregà 8.000 persones, segons dades de la Policia Nacional, i 75.000, segons els sindicats.Méndez i Toxo varen recórrer des de la madrilenya plaça de la Cibeles fins a la Puerta del Sol per protestar per la rebaixa salarial als empleats públics aprovada pel Govern i per la dignitat del treball dels funcionaris.

A la mobilització varen poder llegir-se múltiples pancartes, com ara "ZP no escolta ningú". A més, els manifestants proferiren crits de dimissió a Zapatero, "Retallada social per a l'Episcopal", "Reforma fiscal ja" i "Si no ens fan cas, vaga, vaga, vaga". Méndez va assegurar que la protesta general al sector públic és una advertència a l'Executiu perquè "no continuï per aquest camí" i va dir que, malgrat que aquest dimecres els sindicats "aniran cap a un acord" en la reforma laboral, si la patronal no defensa l'economia real i el Govern juga a "dues bandes" hi haurà una vaga general. "És el Govern i la UE els que assajen perquè pensen que poden conjurar el pànic als mercats financers amb mesures d'ajust", va dir Méndez, després d'afegir que aquests assaigs són "estèrils".

Per part seva, Toxo també al·ludí a la "dictadura" dels mercats financers que "han marcat el gir radical" de les polítiques dels governs europeus i alertà que la vaga del funcionariat és "la primera resposta"."El Govern té a les mans acabar amb el conflicte social", asseverà, després d'assenyalar que si en les pròximes setmanes Zapatero consolida el gir en l'econòmic i en el social amb una reforma laboral lesiva, hi haurà una vaga general.

"És inoportuna, innecessària i injusta"

MADRID El president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, titllà ahir d'"inoportuna, innecessària i injusta" la vaga del sector públic. Díaz Ferrán, que féu aquestes declaracions a la sortida d'un esmorzar en el Fòrum Europa amb el president del PP basc, Antonio Basagoiti, assegurà que els funcionaris "tingueren pujades salarials molt importants el 2009, que no s'haurien d'haver fet al seu moment".

"Segurament, si no s'haguessin fet aleshores, ara no s'hauria d'abaixar el sou", apuntà el president de la patronal, qui entén que els funcionaris "continuen tenint i han guanyat poder adquisitiu aquests anys". "Per tant, crec que aquesta és una vaga que no s'hauria d'haver fet, el país no està per vagues, està perquè tots ajudem en la mateixa direcció", puntualitzà.

Interrogat per les negociacions sobre la reforma laboral, Díaz Ferrán expressà el desig que a la reunió d'avui, el Govern posi sobre la taula la proposta que portarà al Consell de Ministres de dia 16 si no hi ha acord entre els agents socials. "Estam negociant i ho continuam fent amb el màxim interès de veure si és possible arribar a un acord. Però he de reconèixer que el tema és difícil".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris