muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Professors, però sense infants

La vaga en el sector educatiu va ser secundada per un 15,86% del personal docent. Ara bé, el més notable de la jornada va ser la poca assistència d'escolars als centres d'Infantil i de Primària

53000

Moltes aules quedaren mig buides com aquesta del col·legi Jaume I.

Ferran Aguiló - T.A.

La jornada de vaga als centres educatius de les Illes Balears va destacar ahir, principalment, perquè les aules eren buides d'alumnes i no pas de professors. En contra del que es podia esperar, els pares varen ser els qui més secundaren l'aturada i optaren per no portar els fills a escola. Amb tot, l'educació va ser el sector en què més es deixà notar la protesta.

Des del Govern balear, xifraren en un 15,86% la incidència de la vaga en el personal docent a tot el conjunt de l'Arxipèlag, si bé el seguiment va ser molt heterogeni, territorialment parlant. D'un total de 10.703 persones que es dediquen a l'ensenyança a les Illes, 1.698 feren vaga ahir. Així, a Mallorca s'hi adherí el 12,43% del professorat (978 persones); a Menorca, aquest percentatge arribà al 16,24% (196 treballadors) i a les Pitiüses va ser del 32,75% (523). A tot això cal sumar-hi el 2,94% (1 persona) de la Direcció General de Planificació i Centres. Quant al nivell en què es donà més suport a aquesta aturada, a Mallorca destacaren amb un 16,87% els centres d'Educació Infantil i Primària (CEIP), a Menorca també els CEIPamb un 20,24% i a Eivissa i Formentera, curiosament, els instituts d'Educació Secundària (IES) amb un 35,99%.

Com sol passar, el sindicats oferiren un altre ball de dades. La UGT, CCOO i l'STEI-i xifraren l'adhesió en un 30% per al conjunt de l'Arxipèlag: a Mallorca un 27%, a Eivissa un 50 i a Menorca el 12%. Tanmateix, les centrals amb més representació en l'àmbit docent a les Balears volgueren remarcar, tal com va fer el Govern, la desigualtat en el seguiment. "Hi havia col·legis on, de 48 ensenyants, n'hi havia 41 en vaga (85'42% de participació); d'altres on, de 39 persones, n'hi havia 1 que en feia (2,5%) o cap", declararen. Segons assegurar, "en determinats centres, el claustre s'ha posat d'acord per no participar en la paralització d'avui".

Exemples concrets

"Les famílies han mostrat una gran solidaritat amb el professorat", declarà el director del Col·legi Públic Jaume I, Sixto López, que es declarava així sorprès de veure que el pati era buit de nins i nines. Un dia normal, aquesta escola situada al centre de Palma té 450 alumnes i ahir n'hi faltava el 50%. Quant al personal docent, dels 34 mestres que hi treballen normalment, només 6 donaren suport a l'aturada. El centre funcionà amb total normalitat, si bé els estudiants que s'hi presentaren no avançaren matèria, sinó que feren els deures.

López estava astorat que les aules fossin buides: "No ens esperàvem que tants d'infants quedassin a casa". Cal pensar que fins i tot algunes famílies que tenien dificultats per guardar els fills optaren, finalment, per no dur-los a classe. "Alguns pares ens han telefonat per demanar-nos quina situació hi hauria i molts, davant el dubte del que passaria, s'han quedat amb els al·lots", assegurà el director.

Un altre lloc on passà més o menys el mateix va ser el CP Eugeni López, també de Palma. Dels 45 mestres, només 9 secundaren l'aturada i les classes s'hi pogueren desenvolupar amb total normalitat. Ara bé, l'absència destacada va ser la de l'alumnat, que arribà al 31% en l'Educació Primària i al 35% en la Infantil. D'aquesta manera, els centres d'ensenyança varen superar també amb escreix el decret de mínims establert per l'Executiu.

Per la seva banda, els instituts de Secundària varen viure aquest dia d'una manera totalment diferent. Al Ramon Llull de Palma, per exemple, on hi ha 900 alumnes, la jornada només va destacar pels 8 dels 83 professors que varen fer vaga. Segons el director, Emili Gené, "tot s'ha desenvolupat com qualsevol altre dia i no hem notat res de peculiar".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris