algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
19°

Més de dos milions de funcionaris estan cridats demà a la vaga

A les Illes Balears i segons els sindicats, els treballadors públics són unes 60.000 persones

52922

Els secretaris generals d'UGT, Cándido Méndez (esquerra), i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo.

Efe - Arxiu.

Gairebé 2,5 milions de treballadors públics estan cridats a secundar demà, 8 de juny, la vaga general que han convocat CCOO, UGT i CSI-CSIF, i a la qual s'han anat sumant altres forces sindicals, per protestar contra les retallades salarials incloses pel Govern en el seu pla extraordinari per reduir el dèficit públic. Coincidint amb aquesta aturada general, els sindicats han convocat per a aquest mateix dia més de 60 actes per tot Espanya en contra de la decisió de l'executiu de rebaixar el sou als funcionaris de totes les administracions públiques entre un 0,56% i un 7% de mitjana a partir de la nòmina d'aquest mes. El Govern espera estalviar amb aquesta mesura més de 4.000 milions d'euros fins a 2011.

Els sindicats al·leguen que la rebaixa salarial als funcionaris, a més de ser una agressió sense precedents, vulnera un acord en vigor que ja preveia un escenari de cris. De fet, a començament del 2010 els salaris dels treballadors públics es van incrementar només un 0,3%. L'empipament dels sindicats per aquesta mesura, que no descarten denunciar davant de la Justícia, els va portar a convocar una vaga general a les administracions públiques per demà, que podria ser l'avantsala de la vaga general a tot Espanya que planeja a l'horitzó si el Govern aprova una reforma laboral lesiva per als treballadors.

Aquesta aturada general en les administracions públiques s'acompanyarà de concentracions, manifestacions i assemblees a tot Espanya, a les quals en alguns casos s'han sumat altres sindicats de funcionaris. A Madrid, convocats per CCOO i UGT i altres sindicats, es farà una concentració davant del Ministeri d'Economia a les 11.30 hores i una manifestació entre la plaça de la Cibeles i el carrer d'Alcalá a les 18.30 hores.

USO, per part seva, farà demà, entre les 10.00 i les 11.00 hores una concentració també davant d'Economia que inclourà una 'xiulada-cassolada'. Aquest acte es repetirà a totes les províncies en cada centre de treball de l'Administració entre les 11.00 i les 12.00 hores. La CGT, per altra banda, ha fet avui una crida a tots els treballadors, tant del sector públic com del privat, i als milions d'aturats, pensionistes i persones dependents, perquè es mobilitzin i participin a totes la manifestacions organitzades per demà amb l'objectiu de mostrar la solidaritat i unió dels treballadors i clamar per la convocatòria d'una vaga general a tot Espanya que faci retirar al Govern les seves mesures antisocials.

Segons han informat a Europa Press en fonts sindicals, els serveis mínims davant de la vaga de demà ja han estat fixats i han estat negociats independentment, és a dir, cada administració i entitat pública afectada ha negociat els seus propis amb les centrals sindicals convocants d'aquesta aturada.

Mobilitzacions

Tot i que la setmana arrenca amb els treballadors públics en peu de guerra, altres col·lectius de treballadors també es mobilitzaran aquests dies, convocats pels sindicats, per diferents motius. Així, CCOO, CGT, CSI i Sindicat Lliure han convocat una vaga a Correus per a dijous que ve en defensa de la prestació del servei postal universal i el seu finançament «íntegre» per part de l'Estat. Segons l'opinió de les centrals, que diuen representar el 75% dels treballadors de Correus, l'avantprojecte de llei postal aprovat pel Govern és una norma «molt liberalitzadora, que no inclou finançament ni pla estratègic de futur per a Correus, i dóna cobertura a la seva reestructuració i a la pèrdua massiva d'ocupació».

A més, els treballadors de grans superfícies, convocats per UGT i CCOO, es concentraran dimecres davant del centre comercial Parquesur per protestar per les «agressions» que el conveni col·lectiu ha ocasionat sobre el sector. Es tracta de la segona «gran concentració protesta» dels treballadors de grans magatzems després que el passat 12 de maig manifestessin el seu rebuig al conveni davant de la seu de l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged).

A les Illes Balears

A les Illes Balears, els funcionaris de les tres administracions, unes 60.000 persones segons els sindicats, estan convocats demà a secundar una vaga de 24 hores al sector públic, en protesta contra el retall salarial mitjà del 5% que decretat pel Govern. El Govern ha anunciat que a les 12.00 hores la consellera d'Innovació, Interior i Justícia, Pilar Costa realitzarà una primera valoració sobre la vaga, que s'ampliarà amb noves dades i incidències a les 15.00 hores i de nou a les 18.00 hores.

L'acte central de la jornada serà la manifestació de Palma convocada pels sindicats UGT, CCOO i CSIF que sortirà de la Plaça d'Espanya a les 19.00 hores recorrerà el carrer de Sant Miquel, Plaça Major, Colom, Plaça de Cort, Palau Reial i Conqueridor, i finalitzarà a la Plaça de la Reina, amb el lema "No als retalls salarials i socials". S'han afegit a la vaga els sindicats policials i els de personal docent no universitari de Balears STEI-i, FETE-UGT, FE-CCOO i ANPE.

L'executiu autonòmic va fixar divendres els serveis mínims amb què es garanteix l'obertura dels centres educatius, les prestacions sanitàries urgents i els serveis de transport i demà anirà informat sobre el seguiment de la vaga en l'Administració regional. El decret de serveis mínims estableix que tots els centres d'educació no universitària han de romandre oberts i atesos per l'equip directiu, a més d'oferir menjar als al·lots en el cas de les escoles infantils, ja que s'han de garantir els drets a l'educació dels escolars i al treball dels professors que no secundin l'atur.

Els serveis sanitaris d'emergències i les urgències d'atenció primària i hospitalàries també es consideren essencials, mentre que les àrees d'atenció especialitzada hauran de comptar amb el mateix personal del que disposen en qualsevol diumenge o dia festiu. Els registres, centraletes telefòniques, departaments de recursos humans, i serveis de seguretat, manteniment i comunicació de les conselleries del Govern i les entitats autònomes hauran de disposar d'una dotació mínima de personal.

El decret de l'Executiu també estableix serveis mínims en geriàtrics, centres de dia i centres d'intervenció social per "garantir el manteniment de cures personals" i el "subministrament d'aliments i medicació" per als usuaris dependents, que hauran de tenir assegurat el transport. El Govern ha decretat que el tren que uneix Palma amb Inca, Manacor i Sa Pobla realitzi 31 trajectes en cada sentit, el qual representa poc menys de dos terços de les freqüències d'un dia feiner qualssevol. Uns serveis mínims similars s'han fixat per al metre entre Palma i la Universitat. La regulació també obliga que en IB3 treballi el personal necessari per a la realització "normal" dels serveis informatius. IB3 ha informat en un comunicat que no hi ha cap vaga convocada pels treballadors de l'ens, IB3 Televisió i IB3 Radi, ni de les empreses concessionàries de serveis.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per somfuncionari, fa mes de 10 anys
Tens molta raó, "Dimònia Merkel", i me reafirm en lo que ja he dit abans agraint el comentari des Jai de sa Barraqueta. I una cosa més, no entenc com s'impresentable, inútil, incompetent, incendiari, in... d'en Salvador Sostres pot escriure a el Mundo (és una contradicció: un pseudoperiodista, pseudoprogre, que maleeix el castellà, escrivint en castellà. Realment, surrealista).
Valoració:0menosmas
Per observador, fa mes de 10 anys
Dubt molt que la vaga de demà sigui un "èxit". En el fons qui més qui menys és conscient que les coses s'estan posant molt malament i que per molt que protestin els funcionaris les mesures preses no seran rectificades. Per altra banda, la retallada de la despesa pública afecta molts altres països i en alguns de manera molt més dràstica encara: Grècia, Irlanda, Portugal, ara Alemanya, probablement Hongria i el Regne Unit ben aviat... La crisi no és conjuntural sinó estructural. Si ara no es fa res d'aquí a poc temps ens podem trobar en situació de suspensió de pagaments a molts estats d'Europa. Vivíem per sobre de les nostres possibilitats i no ens en volíem adonar.
Valoració:3menosmas
Per Dimònia Merkel, fa mes de 10 anys
"Nosomfuncionari".
Na Merkel no treurà 10.000 funcionaris, reduïrà 10.000 llocs de funcionari. A Espanya passarà una cosa semblant, de cada 10 jubilacions de funcionaris només se reposarà una plaça. Resultat: sanitat pública pitjor, escola pública pitjor, justícia pitjor, etc. Una bona excusa perquè llavors la dreta reclami la privatització del sector públic.
El comentari sobre la falta de solidaritat dels funcionaris és esperpèntica. Ja sé que la idea l'has treta del neocon Sostres. Els funcionaris paguen TOTS els imposts que els pertoquen, fins i tot ajuden al subsidi de l'atur, que mai no cobraran (si no es modifiquen lleis i constitucions). La inamobilitat no és un privilegi. És una conquesta de l'Estat de Dret. És una garantia d'independència i neutralitat, Darrerament a foros d'ultradreta, populistes i de descerebrats del Facebook es parla cada vegada més d'eliminar la inamobilitat dels funcionaris. És la millor manera per començar a acabar amb l'Estat de Dret.
A Espanya no hi ha 8 milions d'aturats, a no ser que tu t'hi incloguis, però no com aturat laboral.
És vera que els de la privada, si no tenim bo, podem anar a l'atur en qualsevol moment. A la meva empresa (deu anar millor que la teva), els alts executius de més de 7.000 euros al mes (més dietes i coverbos) no ha patit cap retallada, però si han hagut de treure a qualcú sempre ha estat del llocs més baixos.
Dius que TOTS hem de posar una mica de la nostra part. Però no dius qui som TOTS? Idò jo t'ho diré: TOTS som la classe treballadora. Perquè ningú més pagarà per la crisi. Els teus pobres alts executius cobrant la meitat de la nòmina encara cobren més que tu, o no te n'adones? Els alts funcionaris compensaran la baixada de sous amb el complement de productivitat que és discrecional i per a amiguets. Els que ha causat la crisi no patiran cap conseqüència i molts d'ells encara en treuran profit.
Ahir varen ser els funcionaris, avui el empleats de grans empreses comercials, demà... igual tu o jo. Me pareix que ja t'ho ha deixat clar "Es Jai de sa Barraqueta".
Valoració:3menosmas
Per Caçacensors, fa mes de 10 anys
Ostres! Com està el censor avui!
Valoració:0menosmas
Per somfuncionari, fa mes de 10 anys
Tens raó, Caçacensors, encara no m'ho puc ni creure (i mira que m'hi havia esmerat i contengut)
Valoració:2menosmas
Per Caçacensors, fa mes de 10 anys
Ostres! Acab d'experimentar "en directe" la censura d'un comentari de "somfuncionari" que no ofenia ni insultava ningú.
Valoració:4menosmas
Per somfuncionari, fa mes de 10 anys
Gràcies, "Es Jai de sa Barraqueta", aquest pais aniria molt millor si la majoria pensàs com tu. N'hi ha molts que pensen en noltros com es culpables de tot, de la mateixa manera que se compren un ca per donar-li sa cupa de tot!
I tens raó en lo del refrany. Me pareix que lo pitjor no ha fet més que començar. I lo més preocupant, és que NINGÚ és conscient del merder en que estam ficats.
Valoració:3menosmas
Per Es Jai de sa Barraqueta, fa mes de 10 anys
Et responc "nosomfuncionari", per cert, jo tampoc. Comences la teva exposició amb un refrany vàlid, però el voltes just a l'enrevés. En aquest cas les barbes del veí son les del funcionariat i les que s'ha de posar a remullar son les teves i les meves, ja que com hem dit no pertanyem a aquest gremi.
La vaga del funcionariat està justificada, el descrèdit d'aquests treballadors em sembla molt poc merescut. Voldries tu estar a un institut donant classes a adolescents maleducats? voldrias tal volta ser metge de la seguretat social o guarda de presó? perque vaja, el funcionari de les ulleretes a mig nas a una oficina sinistre dient "vuelva usted mañana" ha quedat un poc passadeta... no?.
Crec que els funcionaris estan ara cojunturalment en primera linia de foc, i opín que del que es tracta es de solidaritzar-se amb ells, perquè si cauen, estimat company, els qui quedam a primera linia som tu i jo.
Valoració:12menosmas
Per nosomfuncionari, fa mes de 10 anys
en castellà diuen que "cuando veas las barbas del vecino cortar, pon las tuyas a remojar". No sé com tenen tantes ganes de fer vaga quan veuen que na merkel en fotrà fora 10.000 de funcionaris i a la resta els abaixarà el sou un dos i mig per cent. Què val més, que te retallin un 5 % del sou o anar a l'atur? Jo preferesc el primer, però...
I ja no en dic res de la poca solidaritat del funcionariat. Evidentment que una retallada de sous és una putada, però algunes empreses privades ja ho han fet (allà on treballo jo per exemple han retallat a la meitat els sous dels alts executius), no veig per què els funcionaris es posen així, quan haurien de donar gràcies de no pertànyer a aquests 8 milions d'aturats que hi ha a Espanya. Perquè mentre n'Espardenya no se posi en pla Merkel, no hi ha por de que vagin al carrer, en canvi tots els de l'empresa privada correm aquest risc dia rere dia, i això crec que també s'ha de tenir en compte. una opinió vaja, segurament si jo fos funcionari també aniria a la vaga però a la vista del fatídic panorama que tenim, crec que TOTS (funcionaris inclosos) hem de posar una mica de la nostra part.
Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris