algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Palma, col·lapsada

La forta pluja caiguda ahir causà el caos a gran part del territori. A Ciutat quedà inundat el passeig marítim i la Platja de Palma, ja que el clavegueram no la resistí

118640

La tempesta s'ha estès per tot Mallorca. A la imatge, la rodalia de Montuïri.

J. Socies(J. Socies.)

Pareixia que les Illes ja havíem entrat en la temporada estiuenca, però la climatologia tornà a sorprendre en ple mes de maig. Ahir caigueren a Palma més de 100 litres d'aigua, que provocaren el col·lapse en un dia feiner. Segons Agustí Jansà, director del Centre Meteorològic, les precipitacions registrades ahir a Ciutat són les més copioses dels darrers 30 anys.

Els moments més crítics es visqueren just passat el migdia: entre les 15 i les 17 hores caigueren damunt Palma 68 litres d'aigua. Com a conseqüència, el trànsit rodat quedà bastant alentit. Totes les sortides de Ciutat registraven una circulació tan densa que alguns dels conductors ho qualificaren de "caos mai vist". La via de cintura, de fet, presentava embossos fins ben entrat l'horabaixa, igual que les Avingudes en tots els seus trams.

Però la imatge de la jornada es pogué veure a la banda del litoral de Palma. Des del passeig marítim, passant pel Molinar i Can Pastilla (on s'inundaren els baixos d'un hotel al carrer Mar Menor), arribant fins a la quilomètrica Platja de Palma, tota la costa acumulava l'aigua caiguda a Ciutat i que a causa de la gravetat desembocava a la carretera marítima. Aquesta estampa deixà bocabadats els turistes que actualment són de visita a l'Illa.

Qui els hauria dit que en comptes de sol i platja tindrien vent i pluja. En tot cas, els grans autocars amb visites guiades de turistes continuaven circulant pel passeig marítim, tot i que el carril i la voravia més propera a la mar havien quedat del tot negats. La Policia Local de Palma hagué de tallar el trànsit al passeig marítim a l'altura del centre comercial i en sentit al nucli de Palma. A més, s'hagué de tancar el pont de Son Oliva, com també una zona al polígon de Llevant, entre el carrer Puerto Rico i l'avinguda de Mèxic.

D'altra banda, els semàfors deixaren de funcionar temporalment en algunes vies, com al carrer Indústria, atès que la xarxa de clavegueram de Ciutat quedà anul·lada: la pluja la deixà fora de joc. Sense cap mena de dubte, la xarxa de clavegueres no fou dissenyada ni construïda perquè aguantàs una precipitació tan forta. Tampoc no hi estan dissenyades les voravies, on s'acumulava l'aigua, que originava innombrables bassiots. És per aquest motiu que el servei d'emergències 112 hagué d'intervenir en 330 ocasions. Per exemple, rescatà tres persones que havien quedat atrapades.

3.000 usuaris fora llum

Les caigudes de línies de mitjana tensió a Palma (sobretot al centre històric, al passeig de Mallorca i a Santa Catalina) i a Inca deixaren fora llum centenars d'usuaris.

Quatre carreteres tallades

La pluja va provocar que ahir quatre carreteres de la xarxa viària de Mallorca haguessin de ser tancades per motius de seguretat. Concretament van ser la de sa Pobla al Murterar, de Campanet a Moscari, de Puigpunyent a la rotonda de Can Valero i de Pollenca a la carretera Vella d'Inca. Pel que fa a les precipitacions, les dades recollides per l'Aemet fins a les 17 h són de 71 litres per metre quadrat a Lluc, 42 a Banyalbufar i 33 a Porreres.
Inca i Alcúdia van ser les poblacions que més van notar els efectes de la forta precipitació. Inca va estar prop de 20 minuts sense subministrament elèctric i altres punts de l'Illa també en van patir talls intermitents. Quant al nombre d'incidències registrades al número d'emergències 112, destaquen les 30 d'Alcúdia, les 13 de Santa Margalida, les 10 de Calvià i les 8 d'Inca.

Escoles inundades com la d'Inca, carrers tallats i intransitables, i fins i tot l'esfondrament de la paret d'un hotel de Can Picafort van ser el rastre que va deixar la pluja que va caure ahir a l'Arxipèlag. A Alcúdia, per exemple, els comerciants van demanar a la Policia Local que tancàs l'accés al carrer de primera línia de la mar perquè l'aigua acumulada a la calçada els entrava a les botigues quan els cotxes hi passaven.

97

Centre Meteorològic. Agustí Jansà, director del servei, explicà que havien caigut 97 litres d'aigua a Palma entre les 9 i les 17 hores. El temporal fou tan intens que l'estació automàtica quedà desbordada i feren el mesurament a mà.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Eduardo C., fa mes de 10 anys

Ai don Tiruri quina ignorància hi ha per aquí, si fan es tren a sa cota que li correspon no hi ha cap perill, per exemple perquè no aneu a París amb so tren que passa per Portbou, que passa per dins d'una albufera i mai ha tingut cap problema? ¿O Venecia, que es tren passa quilòmetres sobre es faing y amb aigo cada costat.

Es camí antic que va a nes costat de l'esquerra des torrent de Sant Miquel fins es pont des anglesos, construït per Waterman mai s'ha inundat i passa per es centre de S'albufera. Però, estava dirigit per bons enginyers, no com es que hi ha d'avui en dia que no saben ni construir un Metro. Lo únic que saber fer, es de comodí a nes polítics de torn i així anam.

Si s'inunda sa carretera des Murtara és perquè està a una cota molt baixa, a més, derrerement es irresponsables des parc per crear polèmica, tanquen ses comportes des torrent de Sant Miquel, que va dirigir un altre irresponsable des PSM, Joan Mayol, que va tirar a baix sa antiga fàbrica de fer paper i sa seva emblemàtica xemeneia, segur que avui la UNESCO la consideraia Patrimoni de la humanitat, peró ja es massa tart
Valoració:-2menosmas
Per ca, fa mes de 10 anys
EL que s'ha de pensar amb un bon transport públic, el millor per cada territori i les seves necessitats, i deixar-nos de fanatismes ferroviaris! Alguna vegada sa pot fer les coses ben fetes i buscant les millors solucions?
Valoració:-1menosmas
Per Tirurí, fa mes de 10 anys
El tren ha de passar per allà on és més lògic que passi: per totes les finques dels alcudiencs uemites que s'han costruït casotes que lloguen als estrangers per preus que els permeten no fer feina de cap a cap d'any. Ah, i que passi també per Gatamoix i que li xapi sa finca als més grans dels lladres inquers i amics del PP, els Garcia de ses capses.
Valoració:28menosmas
Per No tendrà problemes si fas cas als tècnics, fa mes de 10 anys
Efectivament, un tren ben fet no té problemes si segueix les indicacions dels tècnics i a l'estudi tècnic diu que no pot anar pel sud precísament perquè passa per zones inundables. Per molt ben fet que el fagis, si el fas transcórrer per zones inundables, serà un desastre.
Valoració:20menosmas
Per un tren ben fet no te problemes, fa mes de 10 anys
no diguis dois.....
Valoració:-19menosmas
Per un, fa mes de 10 anys
I encara hi ha iluminats que volen fer passar el tren per l'albufera? Aquesta és una raó per no fer el tren per l'albufera i si per la carretera general.
Valoració:54menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris