nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

Divorci explosiu

L'enfrontament entre Munar i Nadal ha provocat una reacció en cadena que ha acabat amb la vida política d'ambdós i ha arrossegat UM a un carreró de difícil sortida. Tot començà perquè ell no pogué ser batle quanMaria Antònia pactà amb Antich

117128

Nadal i Munar se saluden en una fotografia d'arxiu.

Joan Riera

El drama que viu UM és fruit d'un divorci polític. L'enfrontament entre Munar i Nadal ha duit el desastre a la formació i, per extensió, a la política balear. La carn i l'ungla d'un temps es rapinyen ara amb ganes. I el centre nacionalista trontolla. Nadal, antic assessor jurídic de l'hospital Psiquiàtric en els anys vuitanta, es convertí per aquella època en el secretari general tècnic de Maria Antònia Munar, aleshores consellera de Cultura. Fou l'inici d'una llarga amistat que es trencà de manera brutal el 25 de febrer passat, quan Nadal declarà al jutge que MAM li havia entregat 300.000 euros dins el cotxe oficial a l'autopista d'Inca a Palma per comprar Vídeo U. Munar ho nega de manera radical i creu que tot és una revenja del seu antic protegit. Un botó de mostra: la nit abans de la declaració de Nadal davant el jutge, ambdós es veieren i pactaren no agredir-se. Unes poques hores després, Nadal feia volar tots els ponts i forçava la dimissió de Munar al Parlament.

Els odis començaren el juny del 2007. El PP perdé la majoria absoluta, Matas fugí a Amèrica i Nadal ja fregava amb els dits el seu gran somni: ser batle de Palma. UM havia decidit pactar amb l'esquerra (Matas hauria donat la batlia a Nadal tot d'una), però Maria Antònia es fiava molt més de Francesc Antich. Aquesta debilitat envers el secretari general socialista marcà el seu final. Antich exigí a Munar la presidència de les tres institucions: Govern, Consell i Cort. Munar ho acceptà i inclogué, possiblement, altres contrapartides que mai no s'han complert. Aquell pacta sunt servanda del 2007 que dugué l'esquerra al poder mai no s'ha fet realitat del tot. Cal recordar que per aquells temps Munar era objectiu judicial de persones properes al PP. Fou culpa d'Antich que no es complís? O més aviat l'algaidí no controlava l'executiva del PSIB? Qui ho sap...

El cert és que Munar obligà un Nadal rabiós a pronunciar el per ell tràgic vot "senyora Calvo", que feia la professora de Can Capes i batlessa de Palma. Nadal havia fet a Palma una campanya duríssima en contra del PP durant el 2006 i el 2007. Els canons de Vídeo U (farcits de socialistes) descarregaren tota la seva potència des de la Televisió de Mallorca contra el matisme. En paral·lel, el conseller insular del Territori, Bartomeu Vicens, mogué els fils amb precisió tècnica perquè esclatàs el cas Andratx, Hidalgo anàs a la presó i, al capdavall, l'aliança de l'esquerra amb UM assolís el poder. Però la ferida Munar-Nadal s'obrí el dia que aquest no pogué ser batle. Maria Antònia li aconsellà paciència. El nomenà successor i li digué que es fes càrrec del partit mentre ella preparava la seva retirada de la política.

Tanmateix, Nadal no tingué paciència. Un cop nomenat president del partit, començà a clavar picadetes d'agulla contra els munaristes més significats. A la vegada, es posà a festejar amb Catalina Cirer a Cort. Els socialistes, en miniminoria sense el suport d'UM, callaven i feien. Esperaren a unes setmanes de les eleccions generals del 2008 per passar la Visa-Casa Alfredo de Rodrigo de Santos al fiscal, que actuà. L'escàndol avortà qualsevol possibilitat d'entesa entre Nadal i Cirer.

Una guerra ferotge
De moment, Munar no s'immutà davant el cas Casa Alfredo. No va veure el perill. Li preocupava més el que feia Nadal com a president del partit, que el setembre d'aquell any pegà un cop damunt la taula, destituí Buils com a conseller de Turisme i s'hi posà ell. S'obria així una guerra interna ferotge, amb l'objectiu de fer fora Nadal de la presidència d'UM. Enmig d'això, Nadal va patir una imputació judicial que serví per començar a fer-lo fora. Ho aconseguiren, però l'allau d'imputacions i condemnes va caure sobre la gent d'UM. Vicens deixà l'escó del Parlament després de ser condemnat a quatre anys de presó. Abans havia dimitit el secretari general Damià Nicolau. Després arribà el torn del president Miquel Àngel Flaquer.

De la brega Munar-Nadal es passà a l'acció imparable dels fiscals i els jutges. Munar fou imputada en el cas Maquillatge. Al final, Nadal la hi implicà amb tota l'ànima. Era el final. Mentrestant, l'explosió en cadena no es podia aturar. El 5 de febrer passat, Antich, ja amb les mans lliures del pacte en origen amb Munar, expulsà UMde les institucions després de l'esclat del cas Inestur. Dotzenes d'alts càrrecs unionistes de Govern, Consell i Cort se n'anaren al carrer. Aquest partit quedà anatemitzat. El PP no vol presentar mocions de censura. No pot pactar amb els "contaminats" d'UM per ordre de Madrid. L'esquerra governa en miniminoria i Mallorca assisteix bocabadada a un escàndol inacabable d'imputats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Capítol II.

Qui són els elements del PSOE de Madrit que romperen el pacte?

Qui són els elements del PSOE de Madrid que han caigut en desgràcia?
Valoració:0menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
¿I per què na Maria Antònia se fiava més de n'Antich que den Matas?

Na Maria Antònia havia de acatar lo que li havia "suggerit" el fiscal general quan complimentà el corresponent interrogatori i control que hagué de realitzar quan fou requerida per Madrit.

Com sempre el PSOE no compleix els pactes, se aconseguí que n'Antich, na Armengol i na Calvo ocupassin els càrrecs.
Valoració:24menosmas
Per Quins polítics!, fa mes de 10 anys
Enhorabona per l'article. És un dels més aclaridors que he llegit sobre la situació política que patim a Mallorca.
Valoració:24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris