muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

La píndola postcoital es ven des d'avui a 400 farmàcies de les Illes

Segons els responsables ministerials del ram, amb la mesura es facilitarà l'accessibilitat al medicament, i reduirà els embarassos no desitjats

A partir d'avui, dilluns, al voltant de 400 farmàcies de Balears vendran sense recepta mèdica la píndola del dia després que, segons la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, pretén facilitar l'accessibilitat al medicament i contribuir així a la reducció d'embarassos no desitjats en joves i adolescents.

Segons ha explicat el president del Col·legi de Farmacèutics de Balears, Antoni Real, actualment s'estan elaborant, en col·laboració amb la Conselleria de Salut, uns fullets que es distribuiran a les farmàcies i que versaran sobre aquest medicament.

Aquests fullets explicatius es repartiran als que comprin a les farmàcies la píndola del dia següent (anticonceptiu hormonal d'urgència) i en ells s'explicarà a l'usuari que la píndola és un tractament "d'emergència", segons Real, i no un mètode anticonceptiu "habitual", així com s'informarà que no evita les malalties de transmissió sexual.

Real ha indicat que, de moment, no s'ha rebut cap petició d'objecció de consciència per part de cap farmàcia de les illes.

Segons la Conselleria de Salut del Govern, els centres del Servei de Salut de les Balears han dispensat gratuïtament l'últim any 13.387 píndoles del dia després.

L'edat mitjana de les usuàries de la píndola és de 27 anys, explica Salut, que recorda que a les Balears l'anticoncepció d'urgència és una prestació gratuïta des de setembre de 2008, quan va ser aprovada pel Consell de Govern.

A més, segons la Conselleria, la dispensació gratuïta de la píndola en el Sistema de Salut ha aconseguit descendir el nombre d'interrupcions voluntàries en un 3,5 per cent durant 2008.

A les Balears, es van produir el 2007 un total de 3.494 interrupcions voluntàries de l'embaràs, de les quals 419 es van produir en menors de 18 anys (21 en menors de 15 anys).

La píndola es facilitarà sense necessitat de prescripció mèdica a totes les dones que la necessitin, independentment del seu lloc de residència i en el termini necessari per garantir la seva eficàcia -fins a 72 hores després d'una relació sexual-.

El Ministeri de Sanitat i Política Social recorda que l'ús de la píndola del dia següent s'ha de circumscriure únicament a aquelles situacions d'urgència que el requereixin, principalment quan fallin altres mètodes anticonceptius o en relacions sexuals no protegides.

Adverteix que no s'ha d'emprar com un mètode anticonceptiu habitual, doncs n'existeixen altres com el preservatiu que, a més, prevenen malalties de transmissió sexual com, per exemple, la sida.

Hi haurà un període lògic de convivència d'envasos entre els antics (encara amb la frase amb recepta mèdica en el cartonatge) i els nous (amb la frase medicament no subject prescripció mèdica) i que aniran substituint als antics fins a la renovació total de l'estoc.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per toc i pam, fa mes de 11 anys
Sembla mentida que s'hagi hagut d'arribar a aquest extrem de la píndola postcoital. On és l'educació que es dóna als nostres jovenets i a les nostres jovenetes? N'estem segurs que ja hem arribat al segle XXI? Mira que ho som d'ases els humans!
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris