algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Joan Miquel Artigues “En aquesta professió sempre és més útil aprendre a assumir els fracassos”

Amb vint-i-vuit anys de vida, iniciada a Manacor, mai no ha sentit res semblant a una cridada divina i, mirau Déu meuet, ara per ara es veu encarnant a un sant baró que volia ser missioner, però que ha estat destinat a una tranquil·la parròquia mallorquina imaginària de Sant Jeroni de la Roca, a la telenovel·la d'IB3 TV Mossèn Capellà. Aquest paper és un arquetip molt marcat, però a ell no li fa por el perill que el públic l'encaselli per a sempre dins del personatge. Tampoc no l'espanta el frenètic ritme amb què es treballa a la sèrie, haver d'estudiar cada dia nous guions i amb poca antelació, o els continuats assajos amb un alt nivell d'exigència.

Així que avui dia Joan Miquel viu totalment abduït pel mossèn i no li queda temps per al personatge real, per escoltar la seva música de jazz o per als llibres d'assaig i teatre. Al seu comodí hi té, esperant hores més ocioses, Cancha con niebla, recull d'entrevistes a Ricardo Bartís, director argentí que ara mateix, diu ell, el té prou impressionat. En canvi, allò que no l'impacta ni poc ni molt és la idea de l'èxit clamorós, de la suprema fama; en qualsevol cas, està convençut que "en aquesta professió sempre és més útil aprendre a assumir els fracassos".

En algun moment vos fa la sensació de ser un personatge del teatre regional de Xesc Fortesa?
(Tant m'és si respon l'actor, el mossèn o tots dos plegats).
Mossèn: No. Jo no som un actor, som capellà. Però a Sant Jeroni hi ha algun personatge que em recorda algú de la companyia de Xesc Forteza.

Joan Miquel:
No es tracta del mateix registre interpretatiu, tot i que hi pugui haver molts elements costumistes.

Sou el capellà que voldríeu ser o els guionistes vos posen paraules i actituds que mai no tendríeu?

Mossèn: Ser qui vols ser implica un llarg procés i a mi Déu m'ajuda a dur-lo a terme.
Joan Miquel: Aquesta és la gràcia d'actuar. Ser incoherent amb tu mateix, trobar els nexes que ens fan humans per sobre de tots els prejudicis. Decodificar els sentiments de l'altre a través dels teus. Poder conèixer els processos mentals, socials i humans que fan que algú pugui convertir-se en un terrorista, un polític, un mecànic, una mestressa de casa o un capellà...

La gent de Sant Jeroni de la Roca té una mentalitat que coincideix amb la de l'actual ruralia mallorquina?
Mossèn:
No coneixia gaire la Part Forana, però crec que la gent de Sant Jeroni té una mentalitat molt peculiar.
Joan Miquel: Crec que en queda poca, de ruralia, a Mallorca... (rialles). La gent de Sant Jeroni és una combinació de personatges ficticis inspirats en altres que encara podríem trobar a alguns pobles de Mallorca.

Veis grans diferències entre la gent de Ciutat i la dels pobles?
Mossèn:
Ja he dit que aquest poble és especial, i sí que és vera que la gent de Ciutat és molt més oberta en segons quins temes, però no és tan senzilla ni tan autèntica, vos ho puc assegurar.
Joan Miquel: Aquesta distinció avui dia té poc sentit, ja que els hàbits ciutadans s'han estès pertot. Hi ha algunes diferències en la manera de relacionar-se i en el ritme de vida.

És el mateix confessar algú del PSOE, que del PP o del Bloc?
Mossèn i Joan Miquel: Són les persones les que confessen els seus pecats. Un partit polític mai no es confessaria, i menys públicament.

La gent que encara ho fa és perquè així el psicòleg li surt de franc?
Mossèn:
Són coses diferents.
Joan Miquel: Possiblement moltes persones necessitin verbalitzar les seves contradiccions humanes i redirigir d'alguna manera aquesta energia. Si una oració els ajuda convindrà respectar aquesta opció.

Si alguna vegada se vos presentàs l'amor a Sant Jeroni de la Roca, què passaria?
Mossèn: L'amor no és res dolent i es presenta cada dia de mil maneres. Cadascú ha de destriar la que més li convé.

Si un home o una dona vos consultàs què ha de fer perquè s'ha adonat que ja no estima la parella, què li aconsellaríeu?
Mossèn:
Li demanaria que reflexionàs un poc més sobre les raons que té per haver deixat d'estimar-la. I que demanàs consell directament a Déu. Ell té la resposta.
Joan Miquel: Que sigui sincer o sincera, i que actui en consonància amb els seus sentiments..

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Laura, fa mes de 9 anys

Ola sóc una fan de'n Joan Miquel Artigues m'agrada molt el seu personatge a la serie Mossen capella ja que soc una seguidora d'en Joan, de Palma.

Valoració:0menosmas
Per Laura, fa mes de 9 anys

A mi en Joan m'agrada moltissim i voldria saber si tenia al.lota el

Valoració:2menosmas
Per Laura, fa mes de 10 anys

No dou tenir novia o al.lota ho voldria saber si no té novia perquè m'agrada molt el.

Valoració:-2menosmas
Per laura, fa mes de 10 anys
hola volia saber si en Joan Miquel Artigues té novia per favor perque m'agrada molt el.
Valoració:-1menosmas
Per Joan Josep Bonnin Casellas, fa mes de 11 anys
En primer lloc, voldria dir que la sèrie reflexa una realitat ben palpable, la manca de vocacions i la problemàtica que aixó reoresenta, també però ens aporta les dosis d'humor tant necessaries avui dia. Per cert m'ha agradat molt l'entrevista i la manera com ha estat plantejada, diàleg entre l'actor i personatge, Tant de bo aquesta sèrie tingui molt d'èxit, almenys a Sineu, ja hi ha un bon grupet de seguidors.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris