cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
21°

Ahir feia 18 anys del primer atemptat d'ETA

El 1991, l'organització volà un habitatge de Palma on hi havia militars de complement i col·locà dos cotxes bomba. Quatre anys després intentà matar el rei

ETA aconseguí ahir allò que ja havia cercat feia temps sense èxit: assassinar a Mallorca.

La matinada del 30 de juliol de 1991, ahir feia exactament 18 anys, dos dels etarres més sanguinaris, Idoia Lopez Riaño i José Luis Urrusolo Sistiaga, volaren un xalet del carrer Arquitecte Bennàssar, de Palma. Els terroristes arribaren a Mallorca com una parella i s'instal·laren en l'habitatge de lloguer. La seva intenció era col·locar una bomba en els pavellons militars, però descobriren que a la segona planta de la casa hi vivien un grup d'oficials de milícies. El dia abans de partir, els terroristes ompliren el menjador amb gas provinent de bombones de butà. Poc després de les cinc de la matinada un mecanisme originà una espurna, i part de la segona planta s'esbucà. Miraculosament, els oficials sortiren il·lesos perquè les teulades no els caigueren damunt.

Hores més tard explotà un cotxe bomba a la plaça del Mar, just davant l'edifici de suboficials de l'Exèrcit, ara desaparegut. La potència del detonant era escassa, però el dipòsit s'incendià i hi hagué flamarades. No s'hi registaren danys personals. L'hivern d'aquell mateix anys, i a la Platja de Palma, es descobrí abandonat el vehicle de lloguer que empraren els terroristes. Al seu interior hi havia una altra bomba que no arribà a esclatar mai.

Dia 9 d'agost de 1995 va ser detingut l'etarra Juan José Rego. Tenia previst disparar des d'un habitatge que havia llogat en un edifici de pisos situat a Portopí quan el monarca s'embarcàs en el iot Fortuna. Rego havia arribat amb el seu fill a Mallorca en un vaixell. Confessà que havia rebut ordres d'ETA per atemptar contra el rei o, si no, contra el príncep o el president Aznar. Disposava d'un fusell de precisió semiautomàtic amb mira telescòpica i de suficient munició per repetir l'atac.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris