nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Tensió veïnal a Son Gotleu

La mort de la nigeriana a causa de la grip A ha despertat brots “xenòfobs” cap a la comunitat africana del barri. El recel entre immigrants i autòctons creix i els residents de tota la vida preparen protestes perquè també se senten “discriminats”

La mort de la nigeriana Mabel Innocent, el passat 17 de juliol a Son Llàtzer, a causa de la grip A ha despertat el rebuig d'alguns veïns de Son Gotleu a la comunitat africana, la qual cosa ha produït actes de caràcter discriminatori. Els residents estan dividits i l'abisme racial que els separa fa difícil la convivència.

"L'altre dia a la plaça un grup de joves s'acostà a nosaltres i, assenyalant-nos amb el dit, ens digueren: ‘Foteu el camp, invasors. Ens infectareu a tots'", diu Bekaye Katila, un compatriota d'Innocent. "Sort que vaig aturar el meu amic, que ja s'aixecava. L'hauríem feta grossa i ara és més prudent esperar que es calmin els ànims perquè ja estan prou encesos", hi afegeix. El seu company Vouçsou Diarra assenteix amb el cap. Ni l'odi ni el recel es dissimulen ja i ambdós bàndols es miren de coa d'ull. Denice -així es fa dir-, veïna del primer pis de la finada Mabel i també d'origen Nigerià, obre la porta i crida: "A Espanya tots són racistes!! Us record que molts dels vostres estan fent feina al meu país. Allà no tractam la gent com aquí". Està ferida i dolguda.

La problemàtica dels guetos en aquesta zona no és nova, però la mort de Mabel, que residia al carrer Tomás Rullán 58, ha convertit Son Gotleu en un polvorí. No només la població africana se sent marginada, els veïns espanyols han aprofitat l'ocasió per denunciar que el seu barri està ple "de negres i bàrbars".

La situació extrema arriba al punt que els "autòctons" han presentat 100 escrits a l'Ajuntament de Palma contra alguns africans perquè "no respecten les normes de convivència", com recrimina el president de l'associació Orson Wells, Ginés Quiñoneros. "Han fet les seves regles. Quan vingueren els sanitaris a cercar els companys de Mabel per dir-los que es fessin anàlisis, aquests s'hi negaren i no els obriren la porta. Una altra persona no pot fer això", remarca. Davant les queixes d'una part del veïnat i el clima de crispació que es viu en aquesta zona, els residents "autòctons" preparen una manifestació -ahir se n'havia concretat la data. "Nosaltres sí que estam discriminats. L'Ajuntament està a favor dels immigrants. Els dóna totes les ajudes i incompleix la llei. La Policia no ve a posar ordre ni sanciona locals sense llicència", hi afegeix Quiñoneros.

"S'està creant un clima de desordre que agreuja la mala convivència", respon Paco Chávez, veí de Tomás Rullán. L'amuntegament en pisos és la conseqüència màxima d'aquesta marginació, però ningú no viu així per elecció.

Sense feina per viure a la mateixa casa que la víctima

"Estic sana. Les analítiques han resultat negatives i, tot i així, el meu cap em va acomiadar en saber que vivia al mateix habitatge que la dona morta per la grip", diu Amina, amiga i companya de pis de Mabel Innocent, la víctima de la grip A que va venir a passar uns dies a Palma procedent de Madrid. Ahir aquesta dona, de 36 anys, va anar a fer-se la prova de la malaltia perquè personal de Sanitat i Benestar Social va acudir el mateix dia de la mort de Mabel al domicili de l'afectada per advertir els seus companys que era necessaari que es fessin una revisió. Amina s'ha sentit menyspreada.

"Des del 2005 he treballat com a dona de neteja d'avions a l'aeroport. Aquesta setmana m'han dit que no feia falta que hi tornàs perquè els meus col·legues de feina es negaven a estar al meu costat". A això afegeix: "Què he de fer jo ara?". Aquesta dona viu amb tres companys més. Ells es varen fer les proves la setmana passada i tots quatre estan sans, segons assegura l'amiga. "Per a què ens ha servit? La gent ens tracta com si fóssim empestats. No hi ha dret", diu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Pep, fa mes de 10 anys
Mare meva!!!...
Quin dois això dels llinatges i ses races...
Esteim davant una enfermetat vírica i vos posau a xerrar de races i geografia...
Els virus no és tan sel·lectiu, i permí que n'hi molts que xerren per aquí que ja ho tenen ...
Valoració:-2menosmas
Per cognom, fa mes de 10 anys
Jo conec a un Fernández i els seus pares son catalans. Això dels cognoms no vol dir res.
Valoració:12menosmas
Per Conxa Forteza, fa mes de 10 anys
No sé qui deia de la integració dels forasters a partir dels anys 60. Els forasters que se integraren varen ésser abans de l'immigració massiva dels 60. Jo anava a escola amb nines que tenien llinatges com Fernàndez, López ect .., i mai vàrem pensar que eren forasteres. Xerraven mallorquí com noltros, el problema de no integració va venir a partir dels anys 60.
Valoració:7menosmas
Per Sa Paparra., fa mes de 10 anys
Tens raó, i per les mateixes cinc centes també es poden sentir ferits i ofesos el forasters MALLORQUINS, que també n'hi ha molts.

Llàstima de dites improcedents. Em sap greu de veres per la part que em toca com a mallorquí.
Valoració:2menosmas
Per Conxa Forteza, fa mes de 10 anys
Jo no tenc cap problema amb el meu llinatge, som una xuetona militant, però dites com aquesta varen ésser causa de patiment i llàgrimes pels meus majors, que no sabiem el perquè eren diferents dels altres mallorquins. Per jo poden ésser coverbos, però per els meus padrins varen ésser patiment.
Valoració:-4menosmas
Per Conxa Forteza, fa mes de 10 anys
Ja van dues manetes vermelles. Com més em valoreu en negatiu més me donau la raó. No entenc com no veis el contingut racista i xenòfob d'aquesta dita poblera cap els "altres mallorquins". I encara diuen que el tema xueta està superat, per favor ...
Valoració:1menosmas
Per Conxa, fa mes de 10 anys
Tothom parla de racisme i xenofòbia, però d'aquesta dita ""El forasters varen fer bons els xuetons, i els africans han fet bons els forasters." ningú piula en contra i el valoren en positiu. Com si els xuetons no fossin mallorquins, i quan qualcú com en Joan G, Mora diu que aquesta dita demostra el caire més fosc dels mallorquins el valoren negativament. No teniu remei. I encara teniu l'atreviment de parlar de racisme. Ja podeu posar manetes vermelles. No teniu cònsol.
Valoració:-1menosmas
Per Sa Paparra., fa mes de 10 anys
És curiós J.G. Mora, Si un nascut aquí diu que no se sent mallorquí, la cosa ni es discuteix, ni trascendeix, ni crea controversia, Però si un mallorquí diu que no se sent gens ni mica espanyol, oli li ha caigut.
Valoració:13menosmas
Per Joan G. Mora, fa mes de 10 anys
Sa Paparra diu: "Entri a qualsevol Institut dels environs de Palma i repetesqui la prova. Quantitat d'ells li diran que ni tan sols es consideren mallorquins, maldament hagin nascut aquí."

Això darrer no és negatiu. És l'evidència d'una alienació. Una alienació és un conflicte que ha de ser resolt més tost que tard. I ha de ser resolt sense que generi una nova alienació, ni per a ells ni per a altri (nosaltres).
Valoració:-1menosmas
Per Sa Paparra., fa mes de 10 anys
A Estudiantet: Quan era jovençà vaig llegir un llibre sobre els massai escrit per un explorador italià, Attilio Gatti, que devers els anys vint va viure amb ells.
Contava que als nins els arrabassaven els dos incissius inferiors perquè com que eren molt propensos a agafar el tétanus del ramats, en cas de posar-se malats d'això, podien sobreviure fins que la malatia feia crisi o per morir o per sobreviure, xuclant amb una canyeta el seu aliment preferit: sang mesclada amb llet.

També contava que un massai va travessar de banda a banda a un policia colonial britànic llançant -li una llança de devers 10 mts. lluny.

I parlava dels "morani" ,els guerrers adolescents. I de que cagaven de drets i duien la túnica plena de merda seca. Tenien prohibit acotar-se com un covard quan s'amaga , i només ho podien fer quan es tractava de caçar un animal per menjar o per lluitar amb ell, com el lleó, per demostrar el seu valor personal.

Era un llibre molt interesant.

L'altre dia feren un reportatge sobre ells, i en un descuit se'n va veure un que ni duia la túnica enmerdada, i a més, a davall portava un mòbil. Eggg, quin oi! (pel mòbil ho dic).

Vaig apagar la tele de cop!
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris