algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

L'arribada d'immigrants a Balears cau un 40%

La crisi econòmica acaba amb el gran 'efecte crida' registrat els darrers anys i la diferència entre els estrangers nouvinguts i els que se'n van de les Illes es reduí més de 10.000 persones durant el 2008

La crisi econòmica acaba amb l'‘efecte crida' des de Balears cap a la immigració, almanco de manera molt considerable. L'arribada d'estrangers caigué l'any passat gairebé un 40% respecte del 2007, tenint en compte la diferència entre els nouvinguts i els que abandonaren les Illes durant aquest temps. Si el 2007 aquest marge deixà un saldo positiu de 27.454 persones, el 2008 l'indicador es reduí fins a 17.157, el més baix dels darrers anys.

Així es desprèn de les darreres dades publicades dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre estimacions de la població actual, agafant com a darrera referència l'1 de juliol de 2009. L'informe detalla el flux de migració neta exterior anual per comunitats (la diferència entre l'arribada i la sortida d'estrangers), que en el cas de Balears caigué 10.297 persones durant l'any passat, quan es registrà la menor entrada migratòria des del 2002, primer any d'estudi que s'aporta.

La caiguda de la immigració es registrà de manera generalitzada a tot l'Estat -272.327 nous estrangers menys en global respecte l'any anterior- i de manera molt similar a les Illes. Si a Balears l'entrada d'estrangers es reduí concretament un 37,5%, en el conjunt de les comunitats autònomes ho va fer un 38%. La minva va ser tan pronunciada perquè l'any 2007 és precisament quan es registrà la major immigració.

Una altra dada significativa és que durant els darrers anys s'ha anat reduint la diferència en la proporció d'homes i dones immigrants a l'Arxipèlag, un indicador que la recerca de feina perd pes com a motiu migratori cap a Balears i el guanya, per exemple, el reagrupament familiar, afavorit al llarg dels darrers anys per la política de legalització del Govern central. Si fa set anys arribaren a les Illes 1.636 homes més que dones, la proporció s'ha reduït fins que l'any passat la diferència només fou de 417.

Les estimacions de l'INE també aporten l'evolució mensual del flux migratori al conjunt de l'Estat espanyol fins al juny d'enguany, en què s'observa que la tendència s'accentua i la immigració ha caigut en picat durant els primers mesos de 2009, al voltant del 50%. Si el mes de gener es registrà un saldo migratori de 10.565 persones, el juny passat tan sols va ser de 5.065. El gener de 2007, fa just dos anys i mig, aquest indicador registrava 84.631 nous immigrants en només un mes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per XISCA, fa mes de 10 anys
A veure si s'en van ja mateix. Si no és suficient ja la crisi que esteim suportant, com per aguantar més violència i desgràcia. Ja està bé. Sobren molts d'immigrants i seria millor per tots que tornasin als seus països i els aixecasin, com així nosaltres podríem aixecar Espanya.
Valoració:1menosmas
Per pere, fa mes de 10 anys
Esper que la crisi duri molts d'anys a veure si se'n van els que ja són per aquí
Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
A veura si aviat arriba al 100% i els que ja son aqui parteixen ben aviat.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris