nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Memòria Històrica vol que l'Estat assumeixi la cerca dels afusellats

Vuit col·lectius es manifestaren ahir davant l'Audiència Nacional

X.G.ZEGRÍ/A.MATEU/E.P. Palma.

Diversos membres de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca viatjaren ahir fins a Madrid per manifestar-se davant l'Audiència Nacional espanyola i reclamar a l'Estat que pagui la recerca dels cossos dels desapareguts i afusellats durant el franquisme i la Guerra Civil espanyola.

En la manifestació participaren associacions per la recuperació de la memòria històrica de vuit ciutats diferents, que demanen que l'Audiència Nacional espanyola assumeixi la investigació d'una sèrie d'assassinats i desaparicions forçades comeses durant la guerra i els 40 anys que el feixisme governà de manera autoritària l'Estat espanyol.

L'informe elaborat al respecte per la Fiscalia el passat mes de gener assenyala que la Llei d'amnistia de 1977 ha fet prescriure aquest suposat deure de l'Estat.

Una afirmació que les associacions de memòria històrica no consideren vàlida, «perquè ni el principi de prescriptibilitat ni les lleis d'amnistia poden suposar la no investigació de crims internacionals, ja que això és contrari al Dret Internacional», asseguren en un comunicat.

Si Madrid no es fa càrrec d'aquesta responsabilitat, seran els particulars i les famílies les qui assumeixin la cerca dels desapareguts que, segons denuncien les associacions, quedaren relegats a l'oblit durant la transició del règim franquista cap a la monarquia parlamentària.

A més de la representació mallorquina, ahir a Madrid acudiren les associacions per la recuperació de la memòria històrica d'Andalusia, Aragó, Navarra, Valladolid, Ponteareas (Pontevedra), Sierra de Gredo i Toledo, i Arucas (Gran Canària).

L'associació de Mallorca fou una de les primeres a impulsar la iniciativa per pressionar l'Estat per tal que assumeixi la cerca d'aquelles víctimes, la família de les quals demani que el seu cos sigui recuperat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris