cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

«Què vol Rajoy? Que ens convertim i siguem catòlics, apostòlics i romànics?»

Mustafà Boulharrak, assessor d'estrangeria de CCOO, surt al pas a les propostes dels populars

ANTONI MATEU. Palma.

Des que Mariano Rajoy anuncià, dia 9 de febrer passat, la creació del «contracte d'integració» en cas que el PP guanyi les properes eleccions estatals, plataformes i associacions d'immigrants ja s'hi han posicionat en contra. Col·lectius de nouvinguts de diferents ciutats de l'Estat ja han anunciat una manifestació per al proper dia 23 de febrer per reclamar els seus «drets com a persones». Aquesta mobilització, de moment, no ha estat anunciada a Palma. Així i tot, Mustafà Boulharrak (Asilah, Marroc, 1961), assessor de CCOO d'estrangeria i immigració, i president de l'associació Al Maghreb, no ho descarta.

-Què suposa aquest «contracte d'integració»?

-És una autèntica bajanada. Rajoy pretén que els immigrants ens comprometem a complir les lleis, a respectar els costums espanyols i a aprendre la llengua. En primer lloc, i pel que fa a les lleis, el que ha de fer l'Estat és aplicar-les i res pus, que per això hi són; quant als costums espanyols, no deu pretendre el senyor Rajoy que ens convertim i que passem a ser catòlics, apostòlics i romànics?; i en relació a la llengua, no fa falta dir que si una determinada persona no aprèn la llengua del país on vol fer feina està incapacitada per treballar. És evident que els immigrants s'han d'integrar. Les institucions, però, els hi han d'ajudar.

-Així, a què obeeix aquesta proposta de Rajoy?

-No es tracta de res més que d'una proposta purament electoral per atreure els vots de l'extrema dreta. És allò de «a la caça de l'immigrant». L'estratègia del PP genera brots de xenofòbia i racisme. I, de rebot, en surten desfavorits altres col·lectius que, segons ells, surten de la normalitat, com és el cas dels homosexuals.

-Pensau que les declaracions de Rajoy tenen cap tipus de relació amb l'anunci de la construcció d'una mesquita a Felanitx?

-No. Jo pens que no. I he de dir que les declaracions que va fer la batlessa de Felanitx, Catalina Soler, tingueren bastant de seny. Allò va ser una reacció a causa del desconeixement d'un sector de la població. Tothom pot obrir un temple. Això no implica una alteració de l'ordre públic.

-L'esmentat «contracte» sembla que tengui un vincle amb l'examen de «francesitat» que pretén Nicolas Sarkozy.

-No fa falta anar a encalçar tan enfora. Zapatero mateix fa fer una anàlisi d'ADN a tots aquells nouvinguts que pretenen reagrupar la seva família. I d'això, no n'hi ha cap llei que en parli. Es fa i punt. És exactament el mateix que fan a França i que tantes crítiques per part dels col·lectius de nouvinguts ha rebut. Allò que està clar és que els immigrants extracomunitaris patim un greuge comparatiu al costat dels comunitaris. A nosaltres, viure a Mallorca ens surt més car que no a ells. Nosaltres pagam més imposts i, a més a més, no tenim la bonificació que s'aplica als viatges.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris