muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
18°

La previsió de negoci a les Balears cau per sota de la mitjana europea

L'Arxipèlag davalla del lloc 29è en el rànquing de les regions de la UE fins al 86è

96208

La construcció és el sector on més empresaris preveuen reduir llocs de feina.

La desacceleració econòmica frena les perspectives de millora en la xifra de negoci dels empresaris balears, i ho fa més que en la majoria de comunitats autònomes i de regions europees. Així, si l'any passat la mitjana entre els qui creien que augmentaria i els qui pensaven que davallaria, era positiva i se situava per sobre del 60 per cent, enguany aquesta mateixa dada es manté en termes positius, però cau gairebé fins al 37 per cent.

A partir d'aquesta xifra, les cambres de Comerç fan una classificació de la previsió de negoci de les 121 regions europees. En aquest rànquing, les Illes han passat d'ocupar-ne la posició número 29, l'any 2007, a la 86a d'enguany. Les perspectives de negoci dels empresaris illencs són més «prudents», segons un estudi de les cambres. Davallen més de 20 punts i se situen per sota la mitjana europea (43 per cent). Només tres comunitats autònomes tenen unes perspectives inferiors a les de l'Arxipèlag: les Canàries, Madrid i Cantàbria. I llevat de Castella-la Manxa, totes van per sobre de la mitjana europea.

L'informe assenyala que, després de cinc anys de millora continuada, les respostes dels empresaris balears el 2007 en relació amb les perspectives de negoci, foren més moderades. Per a 2008, mostren una «nova desacceleració». Les Illes es col·loquen en l'antepenúltima posició dins el rànquing de comunitats autònomes.

Enguany només són un 43 per cent els que esperen augmentar la xifra de negoci, mentre que el 72 per cent d'empresaris ho aconseguiren el 2007. Un percentatge per sota del previst pels seus homòlegs espanyols i europeus. En aquest sentit, les cambres detallen que hi ha incerteses que frenen la confiança empresarial: l'evolució del sector de la construcció, les pujades de l'Euribor, del preu del petroli i de l'IPC i l'evolució del sector exterior.

D'altra banda, quan la pregunta és sobre l'evolució de les exportacions, els empresaris illencs també són els més moderats. Just el 33 per cent creu que milloraran. Un percentatge que contrasta amb els resultats aconseguits l'any passat a les Balears, ja que el 52 per cent dels enquestats assegura que millorà les exportacions.

Quant a les vendes a l'Estat, el fre de la demanda interna va «moderar» la confiança dels empresaris de les Illes durant el 2007. Tot i així, prop del 55 per cent admet que les incrementaren. L'optimisme es manté moderat, i en aquest cas les perspectives de millora cauen però en menor mesura que les vendes a l'exterior, amb un descens del 8 per cent.

Pel que fa a l'ocupació, és la variable en què més empresaris coincideixen a assenyalar que es mantindran els nombres de l'exercici anterior. Es redueixen gairebé a la meitat les perspectives d'augmentar-la, però compensen les d'aquells que afirmen que descendirà. Ara bé, en l'anàlisis per sectors, la construcció no compleix aquesta proporció i just un 8 per cent en preveu increments, mentre que el 17 per cent n'espera un descens. És l'única variable analitzada en la qual la reducció de les perspectives d'increment va acompanyada d'un augment també en els qui preveuen un descens. En general, el percentatge que puja és el d'aquells que esperen mantenir el ritme de 2007.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris