cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

«No s'ha d'endurir la legislació per als menors, sinó augmentar els recursos»

Rosario Garcia, fiscal del menor a Balears, treu ferro al debat obert per Rajoy

«Si es vol més efectivitat contra la delinqüència de menors no s'han d'endurir les penes per a aquests, sinó incrementar els recursos dels quals disposa la justícia», sentencià ahir una de les fiscals del menor de Balears, Rosario García. La fiscal restà importància a bona part de l'encreuament de declaracions respecte al possible enduriment de les penes contra els menors d'edat, després que el cap de l'oposició a l'Estat espanyol, Mariano Rajoy, anunciés la rebaixa de l'edat penal dels 14 als 12 anys. De fet, segons comentà la fiscal Garcia, alguna de les propostes que s'han aportat des d'una i altra banda, com ara la possibilitat que un menor pugui ingressar a presó quan compleixi els 18 anys, ja estan contemplades per l'actual Codi Penal, especialment després de la reforma que es féu anys enrere.

Fins i tot abans de la reforma, assegurà Rosario Garcia, en alguns casos ja es podia tancar a la presó menors amb delictes molt greus després que complissin la majoria d'edat. La legislació vigent considera que una persona és responsable dels seus actes a partir dels 14 anys. Per això, si un menor de 18 anys comet un delicte, se li aplica la legislació especial per a menors. I en cas de ser condemnats, no van a la presó, sinó a centres socioeducatius amb equips professionals especialment preparats per enfrontar-se a aquest tipus de situacions. En cas que el menor no tingui ni tan sols 14 anys, no se'l considera responsable dels seus actes i, per tant, no pot ser processat per la Justícia espanyola.

Però, el líder de l'oposició vol ara rebaixar aquesta edat a 12 anys. De moment, si un nin de 12 anys comet un delicte només se'l pot arribar a ingressar en un centre de protecció. A Mallorca hi ha un centre socioeducatiu, el Pinaret, al Pont d'Inca (Marratxí). Aquest té capacitat per a 38 menors delinqüents d'entre 14 i 18 anys, depèn del Govern i hi fan feina unes 60 persones, entre treballadors socials, pedagogs, psicòlegs, mestres, treballadors de seguretat i altres serveis.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris