algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

El PSIB xifra en 5.000 milions el deute deixat pel PP i en vol explicacions

Els populars contesten que la seva gestió financera va ser «legítima, normal i lògica»

El grup parlamentari socialista xifra en un total de 5.000 milions d'euros l'endeutament amb què l'anterior Govern del PP deixà compromesa la comunitat autònoma. Per això, el diputat Joan Boned anuncià ahir que el seu grup presentarà una iniciativa a la Cambra perquè es «constati la greu herència rebuda» i s'exigeixin «explicacions» als anteriors gestors populars.

En una roda de premsa, el portaveu adjunt del PSIB al Parlament valorà ahir l'informe sobre els comptes de 2006 de la Comunitat, elaborat per la Sindicatura de Comptes i presentat la setmana passada. Boned explicà el seu càlcul sobre l'endeutament amb la suma d'«un endeutament reconegut de 2.166 milions, als quals s'han d'afegir més de 500 d'empreses públiques que presentaven el seu deute com un actiu i no quedava reflectit», i els 2.367 milions que la Sindicatura assenyala com a compromesos amb despeses plurianuals fins l'any 2036.

El socialista denuncià «l'alt cinisme polític» dels actuals diputats del PP, perquè «la majoria d'ells són els irresponsables que amb la seva gestió conduïren la Comunitat a aquesta situació crítica, i ara ocupen els seus escons al Parlament i es permeten el luxe de criticar la gestió d'un Govern que no fa ni un any que s'ha constituït». «Ha arribat el moment que la senyora Estaràs passi comptes al Parlament i també alguns dels seus companys», afegí, sobre aquesta exigència d'explicacions.

Boned va ser especialment crític amb algunes de les irregularitats detectades per la Sindicatura «que es repetiren any rere any durant la legislatura passada», i es referí a les «subvencions clientelistes a entitats afins i ajuntaments governats pel PP»; a «contractacions irregulars perquè l'entorn del PP obtingués quantiosos beneficis»; i a «l'endeutament encobert» a través del còmput d'«ingressos ficticis».

Sobre l'endeutament compromès a llarg termini, el diputat del PP Francesc Fiol contestà ahir que es tracta d'un mesura financera «legítima, normal i lògica, usada en qualsevol lloc», i que, a més d'això, «serví per finançar projectes que responien a l'interès general». «Una obra de primera magnitud exigeix que es prorrategi el seu cost en diversos anys perquè, si no es fes així, no es tendria mai la capacitat financera d'escometre-la».

D'altra banda, Fiol anuncià que el seu grup presentarà avui al Parlament una interpel·lació al Govern sobre la situació econòmica de Balears. Assegurant que no volen fer «tremendisme», el diputat es referia als indicadors que mostren un «panorama d'inquietud» sobre un deteriorament econòmic».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris