algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

El Pla hidrològic obvià les zones amb risc d'inundació catalogades per Cort

El PGOU omet el torrent a Son Espases el 1998, any en què es fa la norma de Balears

L.M. Palma.

El Pla hidrològic de les Illes Balears, aprovat el juny de 2002, no tingué en compte les directrius marcades per la normativa estatal de Medi Ambient de 1999-2000, a través de la qual s'aconsellava a les comunitats autònomes que elaborassin els seus plans hidrològics basant-se en els registres i les dades de zones inundables, que facilitassin els ajuntaments de tots els municipis pertanyents a cada un dels territoris de l'Estat.

Els treballs previs a l'elaboració del document hidrològic de Balears s'iniciaren a partir del 1997, segons fonts de la Conselleria de Medi Ambient consultades per aquest diari. En aquell moment, aquest departament ja tenia ple coneixement que en els plànols municipals hi constava el torrent de Son Espases, perquè aquest curs d'aigua estava inclòs en els plànols municipals de 1994, que elaborà un tècnic expert en ordenació territorial, José Manuel Pérez Ribas. El tècnic confirmà ahir mateix que, efectivament, per la zona hi passa un curs d'aigua, així que coincideix amb les argumentacions del geògraf de la UIB Miquel Grimalt.

El document s'elaborà per mitjà de fotografies aèries i treballs de camp, i sobre mapes topogràfics de la Conselleria mateixa, i no se'n va sol·licitar informació a cap dels ajuntaments. Si més no així ho confirmaren fonts que ocupaven alts càrrecs dins del departament de Medi Ambient durant aquests anys.

Curiosament, i coincidint amb el mateix període que l'elaboració del Pla hidrològic de la Comunitat, s'aprova el Pla general de Palma i per primer pic «desapareix» el traçat d'aquest curs d'aigua dels plànols municipals. El cabal d'aigua tornà a aparèixer el 2003, quan s'aprovà de manera definitiva l'adaptació de les Directrius d'Ordenació del Territori al PGOU, que obligaven a incloure les zones de prevenció de riscs. És llavors quan s'introdueix de nou el torrent de Son Espases en el PGOU de Palma.

El Pla hidrològic de Balears es féu en compliment de la Llei estatal hidrològica de 2000, decretada pel mateix Jaume Matas quan assumia la cartera de ministre de Medi Ambient. Aquestes directrius a la vegada venien marcades per la legislació de la Unió Europea, que obligava els estats que en els plans hidrològics constassin les zones de risc. En aquesta normativa s'han basat la resta de documents sobre xarxes hídriques tant de Palma com de Mallorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris