algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
16°

Cort dóna per bo un mapa de renous que supera la realitat

Elaborat per una universitat de Madrid, s'ha tret a exposició pública tot i els errors

El mapa de renous de Palma està sobredimensionat i supera d'entre 10 i 15 decibels la veritable realitat sonora que hi ha dins Ciutat, segons denuncià en aquest diari l'enginyer especialista en acústica aplicada i auditor acreditat per l'ENAC, Bartomeu Rosselló. Per fer-se una idea de la problemàtica: cada tres decibels de més suposen per a l'oïda dels ciutadans doblar els nivells de renou o doblar la quantitat de cotxes que circulen per una zona. Per tant, el marge d'error de la radiografia de Palma es multiplica per cinc.

Segons Rosselló, és una quantitat «massa elevada» per permetre que aquest informe serveixi de base per aplicar polítiques d'actuació d'acord amb la directiva europea sobre renous. Els «errors» d'aquesta radiografia -que situa Palma entre 70 i 80 decibels a nivell general- tindran conseqüències «greus». «Estam dient que Palma és la ciutat més sorollosa d'Europa. A tall d'exemple, el mapa de Madrid computa que al passeig de la Castellana (on es registra el màxim de trànsit) hi ha una punta de 70 decibels. A Palma, a la zona de les Avingudes el mapa radiografia els nivells sonors en més de 75 decibels. En un carrer annex a la Castellana, el mapa d'aquesta ciutat, amb més milions d'habitants i cotxes que Palma, situa els renous entorn dels 55 dB. El mapa de Palma, en un carrer annex a les Avingudes, en més de 75. L'enginyer afirma que el codi tècnic de l'edificació obliga a prendre mesures en els paraments constructius quan els nivells siguin superiors a 65.

Segons Rosselló, els efectes «adversos» d'aquesta «falsa» realitat es focalitzaran entorn de la mala imatge turística, pèrdues milionàries en adoptar mesures «impressionants» de protecció i de perjudicis cap a la població. «Els nivells de renous que puguin fer les distintes activitats es fixaran en base a la isòfona de referència de cada zona, és a dir, el soroll majoritari assignat en aquella zona pel mapa», assenyala l'enginyer. Afegeix que un mapa de renous és una eina bàsica per prendre coneixement acústic del territori i per fer-ne una planificació, tant urbanísitica com d'infraestructures. Els mapes es tracen mitjançant softwares informàtics de predicció, que s'han de validar de manera obligada amb mesuraments i treballs de camp que corroborin les prediccions.

La Universitat Politècnica de Madrid, encarregada de realitzar aquest document, obvià aquest darrer pas. Tècnics municipals responsables de l'Agenda Local 21 reconegueren que la radiografia de Palma es féu utilitzant només «simulacions informàtiques».

Per Rosselló, aquesta representació gràfica hauria de ser un element fidel perquè a la propera revisió del mapa, que serà d'aquí a cinc anys, se'n derivaran moltes qüestions. A partir d'aquest informe, s'han d'extreure les zonificacions acústiques a partir de les quals dependran uns usos o uns altres. «Les activitats no podran superar el renou ambiental d'aquella zona, per tant, si s'han sobredimensionat en 15 dB, vol dir que, en comptes de fer un efecte de reducció per aplicar polítiques i aconseguir àrees més silencioses, allò que fem és ser més permissius i fomentar que hi hagi més sorolls», justificà. Contràriament, els mateixos tècnics de l'Agenda Local 21 sostingueren que els límits sonors estan establerts pels reals decrets d'àmbits estatal i europeu, que són els que marquen els límits màxims que ha de tenir cada àrea sorollosa. En tot cas, però, aquests decrets no estableixen quins han de ser els usos sonors majoritaris de cada una de les zones. «La funció d'aquests mapes és detectar-los per després aplicar aquests paràmetres que vindran condicionats pel soroll de fons», diu Rosselló.

Actualment, en període diürn, no és permesa cap activitat en zona industrial ni turística que superi els 65 dB i en zones residencials, els 55 dB. L'auditor assenyala que l'ordença municipal estipula que, si hi ha un soroll de fons que supera els nivells establerts com a màxims admissibles, la font no podrà incrementar-se a més de 3 dB o els límits marcats com a renous ambientals. «Si el nostre límit el posam en 15 dB, tenim un problema greu, una eina inservible que ens durà conseqüències multimilionàries», diu Rosselló.

L'anterior equip municipal del PP adjudicà directament l'elaboració d'aquest mapa de renous a la Universitat Politècnica de Madrid. El mapa de renous ja s'ha tret d'exposició pública tot i saber que hi havia aquestes deficiències traslladades per Rosselló. No es podran traçar objectius a assolir i no s'hi han destinat els mitjans: 112.000 euros, un mapa de renous amb condicions no hauria d'haver baixat dels 350.000 euros.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris