nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

Zapatero i Merkel se'n van sense acords clars i amb la incertesa econòmica de fons

La inestabilitat financera i la seva repercussió en les economies marquen l'encontre

61824

Merkel i Zapatero anaren pel carrer Palau Reial des de Cort a la Seu amb tota la comitiva i convertiren el seguici balear en comparsa.

M.À. C.

L'expectació creada, la gran implicació de les autoritats locals i el desplaçament massiu de mitjans de tot tipus des de Madrid feien pensar en uns resultats més efectius de la XXI Cimera hispanoalemanya, celebrada ahir al centre històric de Palma, això sí, enmig de fortes mesures de seguretat. El president de l'Executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, abandonaren Mallorca sense cap acord clar -s'arribà a subratllar un acord per desenvolupar un projecte d'energies renovables a Àfrica, com un dels més destacats-, tot i que insisitiren en la «bona sintonia» entre els dos Estats i els seus objectius comuns en el marc de la Unió Europea (UE).

Així,, la inestabilitat financera mundial, la seva repercussió en les economies respectives i la manera d'afrontar la situació des de l'àmbit europeu, marcaren l'encontre. Zapatero i Merkel coincidiren així a demanar que la UE prengui mesures davant d'«una certa desacceleració econòmica».

Aquestes actuacions, segons Zapatero, exigirien «major informació i major transparència, i una major regulació a l'hora de prevenir i d'anticipar els problemes en el sistema financer». Es tracta de la mateixa valoració realitzada dimarts en la reunió mantinguda a Londres entre els líders de la Gran Bretanya, Alemanya, França i Itàlia, i a la qual no assistí el president espanyol.

Merkel es limità a assenyalar que hi ha un «alt grau de coincidència» entre els dos països sobre la situació econòmica mundial, i elogià el creixement econòmic d'Espanya i el seu superàvit en els comptes públics, una situació que admeté que «encara no hem aconseguit».

Precisament, durant la roda de premsa el president Zapatero tragué pit en recordar que l'economia espanyola havia crescut un 3'8% l'any passat, i que s'experimentà un superàvit públic del 2%. «Una economia sòlida i més superàvit ens donen tranquil·litat i marge de maniobra per afrontar la situació amb confiança i amb seguretat», resumí.

Al marge de la situació econòmica, en la cimera es tractaren i «visions conjuntes» en altres àmbits, com el medi ambient i les energies renovables, les relacions comercials, el nou Tractat de Lisboa per a la Unió Europea, el procés d'independència de Kosovo o la lluita contra el terrorisme islamista.

Zapatero i Merkel s'acompanyaren de bona part dels seus gabinets. En la delegació espanyola, els ministres Alonso (Defensa), Moratinos (Afers Exteriors), Rubalcaba (Interior), Narbona (Medi Ambient) i Clos (Indústria); estigueren encapçalats per la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega. Per part alemanya, hi participaren els ministres Glos (Economia), Steimeier (Afers Exteriors) Bhömer (Medi Ambient), Schäuble (Interior), Jung (Defensa) i Maizettere (cap de la Cancelleria).

La cimera bilateral serví perquè les delegacions espanyola i alemanya coneguessin alguns dels principals punts del centre històric de Palma, mentre mantenien els diferents encontres de treball.

El primer d'aquests tingué lloc a la plaça de Cort, davant l'Ajuntament de Palma, on Zapatero i Merkel escoltaren els respectius himnes, reberen honors militars i saludaren després el prop de mig miler de persones reunides. De manera especial s'acostaren a la colònia alemanya, que hi era present.

Amb la batlessa Aina Calvo exercint d'amfitriona i presentant la resta de la Corporació, el president i la cancellera varen mantenir després una primera reunió a la sala de plens de l'Ajuntament, a la qual només varen assistir els seus més estrets col·laboradors, entre ells, la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega.

Després d'això, sempre entre fortes mesures de seguretat i amb els accessos tallats, les dues comitives, acompanyades pel president Francesc Antich i el delegat del Govern, Ramon Socias, com a autoritats locals, es desplaçaren a peu pel carrer Palau Reial fins al palau de l'Almudaina, on els representants dels executius espanyol i alemany es feren la fotografia oficial abans de mantenir la seva reunió de treball.

Una hora i mitja més tard, arribà el moment que José Luis Rodríguez Zapatero i Angela Merkel donassin compte del resultat de la cimera en una roda de premsa celebrada al centre cultural de les Voltes. A part de les mateixes posicions abans esmentades, ambdós volgueren subratllar la bona sintonia existent i els objectius comuns dels dos països en el marc de la Unió Europea.

Cap dels dos volgué entrar a valorar les preguntes que, els pocs periodistes que tingueren l'oportunitat, els feren sobre qüestions internes dels seus respectius països. En aquest sentit, els dos també varen coincidir a refugiar-se en l'element que ahir va ser el preferit en totes les intervencions: destacar la idoneïtat de Mallorca per acollir la cimera bilateral.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris