nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
15°

El PSIB-PSOE es compromet a «modificar» el finançament en la línia de l'empresariat

El PP, en canvi, just parla de «revisió» i Unitat i EU-EV exigeixen canvis més ambiciosos

68134

Imatge dels membres de la Plataforma Cívica.

Q. TORRES. Palma.

La unió de les principals entitats empresarials per reivindicar una millora del sistema de finançament de Balears, provocà ahir la reacció de totes les forces polítiques que es presentaran a les eleccions generals. Mentre que el PSOE durà al seu programa la «modificació» del finançament en la línia formulada pels sectors empresarials, el PP just en planteja una «revisió». En canvi, la coalició nacionalista «Unitat» i EU-EV exigeixen canvis més profunds, de model, per posar fi a la discriminació de les Illes.

La proposta plantejada per una vintena d'entitats -entre elles el Cercle d'Economia, les patronals o la major part de col·legis professionals- implica tenir en compte la població flotant i els turistes a l'hora de redistribuir els recursos cap a l'Arxipèlag. Però també redefinir el concepte de solidaritat i evitar que el repartiment es distorsioni amb clàusules que perjudiquen les Balears, com el fons de suficiència, que, juntament amb altres elements, suposa que les Illes passin de ser la comunitat que més recapta per càpita a la que menys finançament rep per càpita.

El candidat del PSOE al Congrés per les Balears, Antoni Garcias, advertí que el seu programa no inclourà just la revisió de paràmetres poblacionals per reflectir l'allau immigratòria i per tenir en compte la població flotant, sinó que plantejarà una «modificació» del sistema per eliminar el fons de suficiència. El socialista recordà que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, han reconegut que el sistema és «injust» i s'ha de millorar.

També recalcà que el sistema actual fou «imposat» pel PP al Pacte anterior i que Zapatero ha fet aportacions «extra» per a Sanitat. Per això, es mostrà d'acord amb les reivindicacions de la plataforma liderada per Alexandre Forcades, exconseller del PP, però lamentà que «només surti» quan governa el PSOE.

La candidata del PP, Maria Salom, no pogué precisar si el programa electoral del seu partit inclourà compromisos en finançament, però sí que assegurà que són partidaris «d'actualitzar-lo» perquè «Balears no rep el que li pertoca». Segons Salom, «s'hauria d'haver revisat la clàusula de població» i «el Govern de Zapatero ho ha impedit». També s'hauria de tenir en compte que «som una comunitat turística i que ens visiten 11 milions de persones que consumeixen serveis». El PP manté que la «revisió» o «actualització» del sistema no s'ha de fer de forma bilateral, sinó multilateral.

Des de la coalició nacionalista Unitat, en canvi, el seu candidat Pere Sampol aplaudí la iniciativa dels sectors econòmics, però recordà que el seu programa electoral inclourà plantejaments més ambiciosos, com el concert econòmic. Amb tot, valorà l'avanç que suposaria una proposta com la de la plataforma, de «pagar per renda i rebre per població».

Tant ell com la candidata d'EU-EV, Marisol Ramírez, advertiren que l'aparició d'una plataforma empresarial demostra el «fracàs» dels grans partits, que «no han fet res» per corregir els greuges. «Només faltaria que ara aixecassin la bandera», afegí Sampol. Com ell, Ramírez també proposa el concert econòmic i una solidaritat «ben entesa». De fet, recordà que el seu programa és el de Progressistes, que fou assumit per Sampol fa quatre anys.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris