cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

Carbonero obligarà a posar ascensors a tots els plurifamiliars que es facin nous

La Llei antibarreres s'incomplirà el maig, passats els 15 anys que donà per adaptar edificis públics

Q .TORRES. Palma.

Tots els edificis plurifamiliars que s'hagin de construir i que requereixin escales comunitàries hauran d'incorporar un ascensor. Així ho avançà ahir el conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero. Fins ara, just hi estaven obligats aquells edificis plurifamiliars de nova construcció que tenien, com a mínim, planta baixa i dues plantes més.

Ara, l'ascensor s'haurà de posar als plurifamiliars nous que tenguin planta baixa i una planta més, o planta baixa i soterrani comunitari. Els únics que no n'hauran de tenir seran els plurifamiliars que just ocupin la planta baixa.

El conseller anuncià que el nou decret d'habitabilitat, on s'ha de regular la qüestió, ja està redactat i si no s'ha aprovat encara és perquè es negocia amb els consells si l'han de tirar endavant ells, que tenen competències en les cèdules d'habitabilitat, o ha de ser l'Executiu autonòmic, que ja aprovà el decret que està ara en vigor.

Carbonero justificà la mesura com un avanç en l'eliminació de barreres arquitectòniques. Amb tot, reconegué que les administracions de les Balears es mereixen un «suspès» en aquesta matèria, perquè el proper 20 de maig acabarà el termini de 15 anys que la Llei 3/93 donava a les administracions per eliminar les barreres arquitectònics de tots els edificis públics, un mandat que no s'haurà complert.

Si bé la Conselleria no sap quants d'edificis públics queden sense estar adaptats a l'Arxipèlag, el titular indicà que els que s'han fet en els darrers 10 anys -centres educatius, instal·lacions esportives i espais culturals- estan adaptats, però encara en queden d'antics, sobretot cases consistorials, amb barreres.

La llei també incloïa els comerços i llocs de concurrència pública. En aquest cas, el que s'ha fet és no donar-los llicència d'activitat si no estaven adaptats per a minusvàlids.

La normativa no preveia sancions per als qui no complissin la llei, i just dóna potestat als consells i als ajuntaments per actuar. «A partir del 20 de maig ens haurem de posar les piles», afirmà Carbonero, i «la prioritat serà trobar una fórmula juridico-tècnica per actuar en tots aquests casos». De moment, la Conselleria no té encara el mecanisme per actuar en tots aquells edificis que, després del 20 de maig, incompliran la Llei de supressió de barreres arquitectòniques i, ara per ara, aposta més per incentius que no per sancions. Amb tot, «s'hi hauran d'introduir mesures correctores i reprimir aquells que no s'hi adapten tot i estar avisats».

Tot i el «suspens» de les administracions, Carbonero sí que creu que s'ha creat una major consciència sobre la necessitat d'eliminar barreres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris