algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

L'atur es dispara en el darrer trimestre de 2007 i augmenta en 16.700 persones

El Govern ho atribueix a l'estacionalitat i recorda que es continua generant ocupació

90484

Entre els col·lectius més perjudicats per l'increment de l'atur, hi ha les dones i els immigrants.

Les Balears són la comunitat amb un major increment del nombre d'aturats durant el darrer trimestre de 2007, un 51'7 per cent més que en el mateix període de l'any anterior. En total, hi ha 16.700 persones més sense feina que un any abans, segons l'Enquesta de població activa, que publicà ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En vista d'aquestes xifres, la consellera de Treball, Margarita Nájera, evità parlar de crisi i atribuí l'augment d'aturats del darrer trimestre a l'estacionalitat turística que condiciona l'economia de les Illes. «Són els mesos més difícils juntament amb els primers de l'any», afegí, i recordà que les expectatives turístiques per enguany són «excel·lents».

La també portaveu del Govern assegurà que les Illes es mantenen en una «bona posició relativa» respecte del conjunt de l'Estat. En aquest sentit, explicà que s'han creat 3.500 nous llocs de feina i que l'índex d'activitat de l'Arxipèlag ha arribat al 63'14 per cent, per sobre de la mitjana estatal, del 59'12 per cent. «L'economia balear és viva i i genera ocupació», conclogué.

Tot i així, la xifra d'ocupats només ha crescut un 0'71% en relació amb l'any 2006, i s'ha situat en les 495.000 persones. Mentre que la mitjana estatal ha pujat un 2'38%. D'altra banda, la xifra de desocupats a les Balears, situada en 49.000 persones, ha fet créixer la taxa d'atur -la relació entre la població activa i l'aturada- fins al 9 per cent, tres punts més que l'any passat i algunes dècimes per sobre la de l'Estat. Com és habitual en la comparativa de dones i homes, el col·lectiu femení està sempre en una posició pitjor. Més atur, menys persones ocupades i menor taxa d'activitat.

D'altra banda, i en relació amb els mesos de juliol, agost i setembre, gairebé s'ha duplicat el nombre d'aturats, ja que s'han afegit a les llistes del Soib (Servei d'Ocupació de Balears) devers 24.000 persones. Quant als ocupats, han disminuït en 42.000 persones, un 7'8%, la xifra més alta de tot l'Estat. Els sindicats no comparteixen la visió més o menys optimista del Govern. Tant CCOO com la UGT coincideixen a afirmar que l'increment de l'atur és «molt preocupant» i reiteren que l'economia ha estat fins ara basada en l'obra pública, i que necessita polítiques per reactivar l'ocupació i per diversificar el mercat de treball.

Per la seva banda, CCOO considera que és urgent consensuar amb el Govern i amb la patronal polítiques de reactivació de l'ocupació i de la desestacionalització. A més, segons CCOO és urgent concretar l'enfortiment de la xarxa de protecció social per a les persones més dèbils econòmicament, i repensar les polítiques actives d'ocupació que es desenvolupen a les Illes. Fa mesos que ambdós sindicats alerten de les deficiències en el mercat laboral balear, fins i tot quan es produïen davallades de l'atur, a més de denunciar també que està fortmanent marcat per la contractació temporal. Així, en els moments d'evolució positiva demanaren la introducció d'elements d'estabilitat perquè aquesta millora no fos conjuntural i amb ocupacions precàries. El secretari general d'UGT, Llorenç Bravo, ja denunciava que «Balears genera molta feina i la destrueix amb la mateixa facilitat». El pla de competitivitat signat entre Govern, patronal i sindicats té entre els seus objectius canviar el model econòmic des del consens i assegurar així la competitivitat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris